Rezsi

Lerövidítik a nyitvatartási időt az energiatakarékosság érdekében a kiskereskedelmi láncok

NRGreport | 2022.08.13. 06:00

Az energiaszámlák növekedésével és az adagolás veszélyével párhuzamosan egyes európai kereskedők lekapcsolják a lámpákat, és rövidebb nyitvatartási időt fontolgatnak ezen a télen.

Az energiaipar vezetői és a kormányzati tisztviselők arra sürgették az embereket és a vállalkozásokat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, és készítsenek készenléti terveket, hogy kevésbé függjenek a gázimporttól, ha az ukrajnai háborúhoz köthető hiány nem szűnik meg. A SPAR Csoport multinacionális kiskereskedelmi lánc osztrák fióktelepe csökkenti a kirakathirdetések világítási idejét és külső világítását országszerte több mint 1500 üzleténél – közölte a cég szóvivője.

Elmondták, hogy a lépéssel évente egymillió kilowattórával csökken a kereskedő energiafogyasztása. Azt nem árulták el, hogy ezzel mennyi pénzt takarítanak meg. A múlt hónapban a Leclerc főnöke arra figyelmeztetett, hogy Franciaország legnagyobb élelmiszer-kiskereskedője csökkentheti üzleteinek nyitvatartási idejét az áramhiány kezelésére.

Nem sokkal korábban a rivális francia szupermarket-üzemeltető, a Carrefour írt alá egy bizonyos „EcoWatt Charter” egyezményt a nemzeti energiahálózat-üzemeltetővel, az RTE-vel, amellyel a nagy kereslet időszakaiban csökkenti az áramfogyasztást üzleteiben. Egyes kiskereskedők, köztük a belga Colruyt és az Ahold részben függetlenek ezektől a fennakadásoktól, köszönhetően a meglévő fenntartható energiaprogramoknak, amelyekkel gyűjtik, tárolják az energiát.

A Colruyt szóvívője elmondta, hogy nem terveznek konkrét intézkedéseket a közeljövőben, de határozott ambíciójuk az, hogy az erőfeszítéseket az általános energiapolitikájuk mentén folytassák működésüket. Ezért nem rendelkeznek világító táblákkal, de vannak zárt fagyasztók és hűtőkamra.

A társaságnak 44 „zéró fosszilis tüzelőanyag” üzlete van, amelyek nem fűtőolajat vagy földgázt használnak, hanem teljes egészében hulladékhővel és zöldárammal fűtenek. Az Ahold vezérigazgatója, Frans Muller mondta el egy interjúban, hogy az energiafelhasználás csökkentésének módjait is keresik. Nem hoztak döntést a nyitvatartásról, inkább az energiafelhasználást vizsgálják.

A vállalat már bevezetett néhány gáztakarékossági programot, beleértve az Albert Heijn üzleteinek teljes egészében fenntartható energiával történő üzemeltetését.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.