Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Dél-Amerikai lítiumföldek mutatják meg az elektromos autók árnyoldalát

Nagy Nikoletta | 2022.08.15. 10:15

Gyönyörű fotósorozatot készített a dél-amerikai lítiumbányászatról Tom Hegen fotós, de a lenyűgöző képek egy nagyon komoly problémára világítanak rá.

Ahogyan a megújulók és a zöld közlekedés teret nyer, egyre többet foglalkozunk azzal – szerencsére –, hogy milyen nyersanyagokra van szükség ahhoz, hogy ezt a növekedést tartani lehessen. Jelen ismereteink szerint például a lítium-ion akkumulátor a legjobb, és ezért a legelterjedtebb megoldás az energia tárolására, nem csupán az elektromos autókban, hanem számos más elektronikai termékben is – a probléma csak az, hogy a lítium mennyisége véges a bolygón, a kitermelése pedig közel sem környezetbarát.

A lítium elméletben kivezető utat jelenthet a fosszilis tüzelőanyag-termeléstől való függésünkből. A bolygó legkönnyebb ismert fémeként ma már széles körben használják elektromos eszközökben a mobiltelefonoktól és laptopoktól az autókig és repülőgépekig. Kulcsszerepet játszik a zöld átállásban, és egyelőre nem tudunk olyan anyagot, ami helyettesíteni tudná a lítiumot a teljesítmény romlása nélkül az energiatárolásban.

A lítium-ion akkumulátorokat általában azért ismerjük, mert az elektromos járművekben használják őket. Ezek a járművek az EuroNews statisztikája szerint 2030-ra az újautó-eladások 60 százalékát teszik majd ki. A Tesla Model S akkumulátorához például körülbelül 12 kg lítiumot használnak fel. Bár folynak kutatások az ilyen típusú akkumulátorok kiváltására (nemcsak a lítium felhasználásával kapcsolatos problémák, de a tárolás nehézségei miatt is), egyelőre nincs megfelelő alternatíva.

Tom Hegen német légifotós az általunk a bolygó felszínén hagyott nyomok dokumentálására specializálódott. Munkája áttekintést nyújt azokról a helyekről, ahol erőforrásokat nyerünk ki, finomítunk és fogyasztunk. Különösen igaz ez a „Lítium-háromszöget” bemutató legújabb fotósorozatára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Hegen (@tomhegen.de) által megosztott bejegyzés

„Ahogy lassan haladunk a fenntartható energia világa felé, a fosszilis tüzelőanyagok tiszta energiával való helyettesítése az emberi környezetre gyakorolt hatások új spirálját hozza el. Az átalakításhoz szükséges erőforrások, például a lítium, kobalt és nikkel megtalálása új szűk keresztmetszetet teremthet” – írja a fotós Instagramon a fotósorozatot bemutató posztjában. „A lítium-ion akkumulátorokkal hajtott legújabb elektronikai eszközök iránti végtelen éhségünk fokozza az ásványválságot. Különösen az elektromobilitás átalakulása generál páratlan keresletet a lítium iránt. Egy okostelefon akkumulátora például két-három gramm lítiumot tartalmaz; egy elektromos autónak körülbelül 20-30 kg lítiumra van szüksége.”

Hegen egyébként nem drónnal fotózott: egy kis repülőgéppel szállt a lítiumföldek fölé. A lítiummezők élénk árnyalatait a lítium-karbonát különböző koncentrációi okozzák. Színük a rózsaszíntől a türkizig, az erősen koncentrált kanári sárgáig terjedhet.

„A világ lítiumkészletének több mint 50 százaléka Dél-Amerikában, Bolívia, Chile és Argentína lítium-háromszögében található. Az észak-chilei Salar de Atacama sómezők a világ lítiumkészletének több mint egynegyedét tartalmazzák. Ez az egyik legszárazabb és legritkábban lakott hely a Földön. De a fémipar megváltoztatja a tájat. A világ legnagyobb lítiumpárologtató gyártóhelye még az űrből is látható” – jegyzi meg a fotós.

A nyersanyagok kitermelése talajromláshoz, vízhiányhoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, az ökoszisztéma funkcióinak károsodásához és a globális felmelegedés fokozódásához vezethet. Amikor a kitermelésre gondolunk, a fosszilis tüzelőanyagok jutnak az eszünkbe, mint a szén és a gáz. Sajnos a lítium kinyerése is hasonlóan káros, mint a fossziliseké, annak ellenére, hogy utat nyit az elektromos jövő felé. A lítium a megújuló energiát lehetővé tevő nem megújuló ásványként írható le – gyakran a következő olajként emlegetik. A Friends of the Earth (FoE) jelentése szerint a lítium kitermelése elkerülhetetlenül károsítja a talajt és levegőszennyezést okoz. A kereslet növekedésével a bányászat hatásai „egyre jobban érintik azokat a közösségeket, ahol ez a káros kitermelés zajlik, és veszélyeztetik a vízhez való hozzáférésüket” – áll a jelentésben.

Főkép: Wikimedia Commons

  Nagy Nikoletta
Címkék
#fotók   #lítium   #lítiumbányászat  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.