Mobilitás

Ferrari hírek – Euro milliárdok, új versenyautók és Purosangue

Benedek Attila | 2022.08.15. 04:02

Az ágaskodó lovacskás márkának jól megy: a féléves eredmények remek számokat mutatnak, a közeljövőben érkezik két versenyautó és persze a szabadidő-autó, amitől Enzo Ferrari 8000-res fordulaton forog a sírjában.

Kezdjük a legmeredekebb témával, azaz a Ferrari jelvényes szabadidő-autóval. Az, hogy az olasz sportkocsi márka ilyet épített, több dolgot is mutat. Az egyik, hogy a SUV őrület irtózatosan pörög, és a méregdrága sportkocsik ligájában sem ördögtől való dolog ilyen járművet árulni. Lásd az Audi másik leánycégének a szabadidő-autóját, a Lamborghini Urus-t, a SUVok, gyakorlatilag megkerülhetetlenné váltak.

A szabadidő-autók által gerjesztett eladás növekedés, és a márkánál még nem látott új vásárlók, olyan mennyiségű plusz bevételt generálnak, amiért a Ferrari is „lehajol”. Még azokat a versenyautós, sportautós elveket is gondolkodás nélkül módosítják, amit a márka első széria autójának 1949-es piacra dobása óta betartanak.

A telivér, azaz Purosangue néven futó, négyüléses, négykerék-hajtású Ferrari – az előzetes hírek szerint – az október 17-23 között megrendezendő Párizsi Motor Show-n fog debütálni. A sorozatgyártása, pedig az év végén kezdődik. Elviekben hat, nyolc és tucat hengeres turbós motorokkal szerelik fel, és hibrid-hajtást is kap.

A Ferrari az autó elejéről már kiadott egy gyári képet, de ezen felül, rengeteg álcázott tesztautót ábrázoló fotó kering a neten. Egy gyártósorról származó, álca nélküli képet is készített valaki. Az olaszok szerint a Purosangue játszmaváltó autó lesz, azaz game changer, azaz ilyen SUVot még sose láttunk.

Az ötajtós Ferrari ára 350 ezer Euróról indul, ezért az érdeklődőnek minimum 120 millió forinttal kell a kasszához fáradnia. Ami biztos, hogy a Ferrari SUV, a rajongóknál és az autók iránt érdeklődőknél sokáig vitatéma lesz.

Bevételek, az égben!

Válság ide vagy oda, jól fut az olaszok szekere, a féléves jelentésükben igen jól hangzó számok találhatók. A kiszállított autók mennyisége 3455 darab volt, a tiszta nyereség 251 millió euró, ami a tavalyi adatokhoz képest +22 %-os növekedést jelent. Az összbevétel alakulását 2022-re, 4,9 milliárd Euróra emelték. A Ferrari ügyesen dolgozott a beszállítóival, mert a chiphiány nem érintette a vállalatot.

A Qualcommal történő szoros kapcsolat már előre vetíti az elektromos jövőt. A chipgyártó óriással az együttműködés mostanában inkább az autó fedélzeti rendszerein és az utastéri képernyők villámgyors működésén látható.

A chipes együttműködésnek, a 2025-ben érkező tisztán elektromos Ferrarinál lesz hatalmas szerepe. Ez a modell azért is különleges, mert a külsejének a megálmodásába bevonták az Apple termékek arculatáért sokáig felelős Jony Ive-ot és cégét, a LoveFrom-ot.

Ezek a változások az új igazgatónak is köszönhetők. Benedetto Vigna 2021 szeptembere óta áll a cég élén, előtte az óriási változásokon átmenő chip iparban vezetett céget, sikeresen.

Versenyautók

A rajongók a Ferrari sport tevékenységét, az F1-el azonosítják. Ez téves, mert a kép úgy teljes, ha a sportkocsi versenyzést is hozzávesszük. Az ágaskodó lovacskás márka kilencszer nyert a Le Mans-i 24 óráson. Jó ideje pedig sikeres sportkocsi programot futtat, ahol hosszútávú versenyeken, szériaautó alapú sportkocsikkal versengenek az amatőr és a profi pilóták.

Hogy a GT3-as osztályban még versenyképesebbek legyenek, kijöttek a 296 GTB GT3-as kivitelével. A legjobb helyen, a Spa-i 24 órás sportkocsi viadalon leplezték le az új autót, amit a privát csapatok megvásárolhatnak és üzemeltethetnek. Az újdonság, szinte minden téren felülmúlja az elődjét, a számtalan sikert elért 488 GT3-at.

A nagy durranás nem a jövő januári Daytonai 24 óráson bemutatkozó új versenyautó lesz, hanem a nagytestvére, a csúcskategóriás prototípus lesz. A Cadillac-tól kezdve, a BMW-ig, számtalan jó nevű márka tér vissza ebbe az osztálya, ahol hatalmas harc várható a versenyeken. Mindenki az utóbbi évek győztesének, a Toyota skalpjára pályázik.

 

Kép forrása: Ferrari

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.