Szabályozás

Káosz az erkélynapelemek körül

NRGreport | 2022.08.16. 09:35

Számos hírportál beszámolt arról, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az erkélyre szerelhető napelemekre, hiszen ez is egy alternatíva lehet a rezsi csökkentésére. Az erkélynapelem olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszer, amely viszonylag egyszerű és olcsó.

Házilag felszerelhető az erkélyre, konnektorba dugható és napsütéskor egy átalakítónak köszönhetően alkalmas áram táplálására. Telepítése nem igényel szakembert és műszaki boltokban elérhető. Teljesítménye miatt azonban legfeljebb arra alkalmas, hogy az állandó napközbeni fogyasztókat, például hűtő, fagyasztó vagy légkondi, kisegítse. Európában nincs korlátozás rá, csak egy bejelentéshez kötött, viszont Magyarországon az áramszolgáltatók biztonsági és technológiai okokból tiltják. Olyannyira, hogy aki ilyen eszközt használ, figyelmeztetés nélkül lekapcsolhatnak a közműhálózatról.

Az egész erkélynapelem ügy viszont ennél sokkal bonyolultabb. Európa nyugatibb országaiban egy formanyomtatvány kitöltésével meg is tették minden kötelességüket a felhasználók (például Németországban egyes helyeken már hiánycikknek minősül, ami az aktuális helyzetben nem is meglepő). Egyes országokban bizonyos esetekben szükséges speciális dugalj használata, de Ausztriában, Hollandiában vagy Svájcban ez sem elvárás.

A káosz egyik táptalaját képezi az, hogy létezik egy európai bizottsági rendelet, amely arról számol be, hogy minden 800 watt teljesítmény feletti rendszert jelentősként jelölnek meg  az erkélynapelemek pedig pont ezalatt az érték alatt mozognak. Tehát, ha valaki egy ilyen kis méretű áramtermelő készüléket alkalmaz, akkor annak a hatása még mindig jelentéktelen.

A névleges teljesítmény, legyen az a fentebb már említett 800, de sok esetben 600 watt, ezeknél az eszközöknél laboratóriumi körülmények között értendő. Az erkélyen azonban természetese ezek a körülmények nem állnak fenn. A valódi betáplálás ezzel szemben sokkal kisebb, ha pedig a lakásban áramszünet lenne, megszakítják a betáplálást, így a szerelőkre sem jelentenek veszélyt.

A hazai áramszolgáltatók általános szerződési feltételeibe azonban látszólag nem került bele az európai bizottsági rendelet ezen értelmezése és ezen a ponton válik igazán zűrzavarossá az erkélynapelemek ügye. Egy olyan termékről van szó, amelyet magyar magánszemély is megvásárolhat külföldön az egységes uniós piacon, de még érdekesebb, hogy magyar internetes boltokban is megtalálhatóak már.

A használathoz itt annyit közölnek, hogy szükség lehet egy oda-vissza mérő villanyórára, valamint javasolják, hogy az engedélyekről informálódjanak a szolgáltatóknál. Az áramszolgáltatói oldalról azonban ez jogi és technológiai kérdéseket vet fel. Összességében tehát akár itthon is elérhető műszaki cikkről van szó, amelynek az érdeklődés miatt várhatóan folyamatosan emelkedni fog az ára, de az áramszolgáltatók tiltják a használatát.

Ennek a helyzetnek az eredményeként a következő problémák merülnek fel. Alapvetően tisztességtelen egy olyan készülék forgalmazása, amelyet tilos használni, így a boltokat akár meg is büntethetnék. Mindeközben a fogyasztó, aki szerződésben áll a közműcéggel, szintén tisztában kellene, hogy legyen az általános szerződési feltételekkel, hiszen ily módon így pont ő szegné meg azt. Viszont a szolgáltató is tisztességtelennek minősül, ha a szerződésben olyan megkötés szerepel, amely nincs kellően alátámasztva biztonsági és technológiai szempontból.

A felmerülő problémákra egy jogi eljárás lehet a megoldás, amelyre mihamarabb szükség lehet. A kereslet a rezsinövekedés fényében várhatóan emelkedni fog, ehhez pedig a kínálat is fel fog zárkózni. A vásárlók pedig a pontos jogértelmezés hiányában könnyen a szürke zónában köthetnek ki a használattal, mert nehéz lesz észrevenni, de meg is tiltani azt. Viszont, ha a biztonsági kérdések valóban rendelkeznek alappal, úgy kiemelten fontos lenne a terület kivizsgálása a balesetek, károk megelőzése érdekében.

Kép forrása: tisztajovo.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.