Rezsi

Ön belefér a rezsicsökkentett földgáz keretbe? Tippek és alternatívák a spóroláshoz akkor, ha társasházi lakásban él!

Halász W Géza | 2022.08.16. 06:00

Szakértői tanácsadó cikkünkben sorra vesszük azokat a lehetőségeket, amellyel minimalizálhatjuk a kitettségünket az átlagfogyasztás felett köbméterenként 100 helyett mintegy 730-750 forinton számlázandó földgáznak ősszel és télen. Ha lesz is elegendő gáz, ebben a szezonban már aligha lesz olcsóbb a fogyasztóknak az átlagon felül felhasznált energia, hiszen a világpiaci ár jelenleg a bejelentettnél is jóval magasabb hazai összeget jelenthet, már 2023 januártól. És ha nem is nő érdemben tovább, talán évekig is velünk marad a magas ár… Nézzük meg alaposan, hogy mit tehetünk ez ellen, ha társasházban lakunk és mondjuk nem tudunk napelemet telepíteni. (Sorozatunk következő részében majd a családi házban, illetve önálló házban lakóknak is adunk tippeket.)

Ahogyan minden fontos új, és a pénztárcánkat érintő szabályozás esetén, úgy az évi 1729 köbméternyire redukált, rezsicsökkentett gáz eseten is kisebb-nagyobb rokoni, baráti társaságok kezdték az elmúlt hetekben hosszú beszélgetések keretében megvitatni a spórolási lehetőségeket. Persze családi házak, ikerházak, sorházak, de még házrészek esetén is nagyobb a mozgástér, mint a legtöbb társasházban. (Sorozatunk következő részében a családi házban, illetve önálló házban lakóknak adunk tippeket.) Kezdjük éppen ezért a „nehezebb dióval”, a társasházakkal. Persze előbb tisztázzuk az alapokat.

Hány család, hány ember lehet érintett? Mennyi lesz az ár?

A frissebb statisztikák szerint a gázfűtéses háztartások aránya 42 százalékos nálunk. Ez úgy áll össze, hogy 26,8 százalék a cirkófűtés, 11,7 százalék a konvektoros fűtés, 3,5 százalék a gázkazános házközponti fűtésrendszerek részesedése. Mivel összesen 3,7 millió lakott háztartás van az országban, így hozzávetőleg 1,55 millió család fűt gázzal.

Statisztikailag ebből mintegy 100-150 ezer lehet a kedvezményes nagycsaládos, továbbá a fennmaradó 1,4 millió háztartás legalább fele élhet olyan otthonban, amely nem, vagy nem nagyon lóg ki a rezsicsökkentett árból.

Lakásokat és házakat is beleértve tehát körülbelül 600-800 ezer családot, azaz mintegy kétmillió főt, másképpen: minden ötödik magyart érinthet érdemben a gázár emelés.

Különösen azért nem olyen drámai a helyzet, mert úgynevezett fogyasztási jelleggörbét néz a szolgáltató, így nem lineáris a határ, hanem havonta változik, hogy milyen mennyiség felett fizetünk teljes árat. Tehát nem úgy jön ki a havonkénti határ, hogy 1729 köbméter osztva 12 hónappal (azaz 144 köbméter a havonkénti határ), hanem változó a határ azoknál is akik diktálnak, azoknál is akik éves leolvasásban vannak.

Azaz augusztusban körülbelül 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméter feletti részre érvényes az extra ár. A többlet pedig augusztus-szeptemberben a 732 forintos, október-december között pedig a 753 forintos köbméterenkénti áron lesz kiszámlázva. Januártól pedig új ár lesz, várhatóan 753 forintnál is magasabb…

Mit tehet a társasházi lakásban élő gáz-nagyfogyasztó?

A társasházak esetén csak a nagyobb, korszerűtlenebb, kevéssé szigetelt, és mondjuk a gazdaságtalan konvektoros vagy régi gázkészülékes otthonokat érinti persze az átlag feletti büntető-ár. A távfűtéses otthonok direktben egyáltalán nem érintettek, a garzonok, sőt, az egy-két szobás, gázfűtéses lakások sem annyira kritikusak, és a nagycsaládosak, azaz a 3 gyermeket vagy többet nevelők pedig extra kedvezményt kapnak. (Jóval szélesebb körben „csap le” a magas ár a házakra, ám az itt lehetséges spórolási módokra, ahogy említettük, majd egy későbbi cikkben térünk ki.)

Nem csak fűtünk, főzünk és fürdünk is…

Kezdjük a legelején a társasházi nagylakások kihívásait. Először is nyilvánvaló, mégis kevesen számolnak ezzel: gázt közel sem csak fűtésre, hanem ugyanígy főzésre és vízmelegítésre is sokan használnak. Ám nagyon változó, hogy milyen mixben, illetve milyen intenzitással. Továbbá a gázfűtésen belül is van házközponti kazán, cirkó, konvektor, sőt, még pár helyen házégős Héra cserépkályha is akad.

A rezsi-spórolás lehetőségei egy társasházi lakásban

Fűtés és szigetelés

– A konvektoros rendszerek messze a leggazdaságtalanabbak, akár 30-40 százaléknál is több gáz kell egy ugyanakkora helyiség kifűtéséhez, mint egy korszerű cirkó esetén. Csakhogy egy cirkó és a radiátorok rendszerének kiépítése már egy 50-70 négyzetméteres lakásban is alaphangon 2 millió forint, továbbá hosszú hónapokat igényel mind az engedélyeztetés, mind a kiépítés, azaz idén sok esély nincsen ilyen váltásra a többségnél.

– Ráadásul a cirkófűtés is alapesetben gázcirkó, így ha jelentősen kilógtunk az olcsó gázból, akkor ez sem hibátlan megoldás. Továbbá a cirkófűtést nehezebb egy-egy helyiségre redukálni, és az sem biztos, hogy a társasház kéménye a cirkó bekötését egyáltalán lehetővé teszi…

– Jó és hatékony megoldás az elszökő meleg megfogása. Persze kívülről csak a saját lakásunkat aligha szigetelhetjük egy társasházban (kivéve talán a sorházakat, házrészeket), de a nyílászárókat a legtöbb helyen lecserélhetjük, és ez még akár a fűtésszezon előtt, vagy annak az elején is beleférhet. Az ablakokon túl a bejárati ajtóról és az erkélyajtóról se feledkezzünk meg. Válasszunk háromrétegű, legalább hét légkamrás ablakokat, ha lehet, mert jobban szigetelnek, mint az alapáras társaik. Városokban a zajszigetelés is javul, bónuszként.

– Ha anyagi, vagy épp műemlékvédelmi okokból nem tudunk ablakot cseréni, akkor minőségi, habgumi csíkokkal szigeteljük le az ablakokat (és a kültérre nyíló ajtókat) házilag, a csukódási pontokon. Ha régi szigetelés van már, azt távolítsuk el. Igyekezzünk beszerezni ezeket a csíkokat, mert szinte biztos, hogy a hidegek beköszöntével hiánycikké válnak.

– Ha zárószinten lakunk és lehetséges, akkor a padlástérbe terítsünk le szigetelést, ha ez nem lehetséges, akkor legalább a kritikus helyiségek plafonját szigeteljük a lakás felől legalább 5-10 centinyi anyaggal. (A meleg felfelé száll, a plafonon sok távozik.)

– Fűthetünk (kiegészítésképp) villannyal, például fűtő klímával, kis fűtőventilátorral, olajradiátorral, modern fűtőpanelekkel, hasonlókkal. Ha azonban a havi 211 kWh áramon is túlfutunk akkor a gáz és az áram fűtőértékre vetített ára közel azonos lesz. (70,5 Ft a nem reszicsökkentett áram, és mivel egy köbméter gáz fűtőértéke nagyjából 10,5-szerese 1 kWh áraménak, légyegében ugyanott vagyunk. Igaz az áram-fűtés hatékonyabb, jobb meleg-érzetet adhat és lokálisan, csak az épp lakott szobában, fürdőben, gyerekszobában is használható – de inkább a gáz mellett, mint helyett.

– Ritkán előfordul, hogy van hagyományos kályhánk, főként vidéki társasházakban, de ha nincs kertünk vagy tárolóhelyünk, akkor legfeljebb a komfortérzet növelésére vethetjük be a kályhát, kandallót.

Vízmelegítés gáz helyett villannyal

– Ha van vezérelt (éjszakai) áramunk, akkor mindenképpen villanybojlert üzemeltessünk, akkor is, ha mondjuk van már átfolyós gázmelegítőnk. Nem nagy beruházás, de a téli gázfogyasztás 20-30 százalékát is kiteheti a fürdővíz melegítése.

– Olyan csaptelepekre, amelyek nagyon messze vannak a kazántól vagy a meleg víz tartálytól, szereljünk elektromos átfolyós melegítőt. Szereléssel együtt 20-30 ezer forintos beruházás, de ha látjuk, hogy a gázóránk szerint közelítünk az adott havi határhoz, akkor ez is segíthet a túlfogyasztás elkerülésében.

– Sajnos a napkollektor (vizet melegít) vagy a napelem-rendszer (áramot termel) inkább önálló házaknál jön számításba*, ám nagyobb erkélyek-teraszok egy része is „feláldozható” ilyen célra, ha kísérletező-barkácsoló kedvű a családfő. (Egy nagyobb lakótelepi erkély-felületen hozzávetőleg csupán a teljes energiafogyasztás 10-20 százaléka váltható ki, ellentétben egy családi ház hatalmas tetőfelületével. Nagy kérdés az is, hogy egy-egy társasház vagy önkormányzat enged-e ilyen fura, kis rendszereket a balkonokra telepíteni, illetve megéri-e egyáltalán ekkorában „játszani”.)

Sütés – Főzés

– Sok helyütt villannyal sütünk, így főképp a rengeteget főző háziasszonyok (és férfiak) számára lehet fontos, hogy odafigyeljenek a fogyasztásra.

– A gázfogyasztás ételrendeléssel vagy egy olcsó villany-főzőlap beszerzésével is optimalizálható.

– A főzött ételek helyett gyakrabban választhatunk sülteket, pizzát, rakottakat és olyasmit, amit a gáztűzhelye helyett villanysütőben, szendvicssütőben, kenyérsütőben, mikro főző funkciójával és hasonló, „gázmentes” módon tudunk elkészíteni.

– Aki villany főzésre vált fontolja meg az akár 40-50 százalékkal is kevesebbet fogyasztó indukciós főzőlap beszerzését. Probléma, hogy sok régi edény esetleg nem fog működni az indukciós tűzhelyen.

– Akár kiegészítésképp is vásárolható indukciós főzőlap, egy vagy két rózsával, a nagyobb főzési feladatokra.

* Bár egyszerűsödött a társasházi törvény így lehetséges, hogy akad ház ahol már telepíthető lesz napelem, az összetett folyamat miatt ahol ilyen beruházás csak most kezdődik, legkorábban év vége felé állhat termelésbe a ház tetején a mini naperőmű, de inkább jövő tavasszal. Ráadásul nyilván ez a társasházak egy százalékát sem érinti most, legfeljebb több éves távlatban megoldás.

 

Kép forrása: unsplash

  Halász W Géza
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.