Szabályozás

Enyhítik a francia atomerőművek szabályozását az óriási hőhullámok miatt

Nagy Nikoletta | 2022.08.17. 11:25

Hosszú távon nem biztos, hogy a környezet jól jár vele, mindenesetre az energiaválság miatt mindenképpen segíthet, hogy enyhítik a francia atomerőművek szabályozását öt létesítmény esetében.

Brutális a hőség szinte egész Európában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss közleménye alapján az idei hőhullámban csak Spanyolországban és Portugáliában 1700 ember vesztette életét. Európában az elhúzódó kánikula során hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, és tűzvészek tombolnak. A WHO szerint az elmúlt évtizedekben több százezer ember halt meg a hosszan tartó forróság miatt.

Nemcsak egészségügyi problémákkal jár azonban a hőség, hanem az energiaellátást is veszélyezteti. Többek között az atomerőművek esetében jelenthet problémát, amelyek a felmelegedett hűtővizet jelenleg nagyrészt természetes víztestekbe engedik – addig ez nem is baj, amíg a folyó élővilágát nem veszélyezteti a melegvíz, de az egyébként is felforrósodott folyók és tavak már nehezen viselik a plusz meleget.

A francia atomenergia-szabályozó hatóság meghosszabbította az ideiglenes mentesítést, amely lehetővé teszi öt erőmű számára, hogy továbbra is melegvizet engedjen a folyókba, miközben az ország a nyári negyedik hőhullámmal és az energiaválsággal küzd – írja a Reuters.

Az elmúlt hetekben kifejezetten magas volt a francia folyók vízhőmérséklete, ami miatt félő volt, hogy csökken az ország jelenleg amúgy is alacsony nukleáris teljesítménye, miközben a reaktorok csaknem fele korróziós problémák és karbantartás miatt offline állapotban van.

Az illetékes hatóságok nemrég közölték, hogy jóváhagyták a kormány kérelmét a július közepén bevezetett mentesítések meghosszabbítására a Bugey, Saint Alban, Tricastin, Blayais és Golfech erőművekben. „A kormány úgy ítéli meg, hogy a rendkívüli időjárási viszonyok ellenére közszükséglet… fenntartani ennek az öt erőműnek a termelését szeptember 11-ig” – áll az ASN közleményében.

A szabályozások jellemzően megkövetelik a nukleáris termelés korlátozását nagy hőhullámok idején, hogy a folyókba visszakerülő forró víz ne veszélyeztesse a vadon élő állatokat.

A francia nukleáris kapacitás az elmúlt négy évben a legalacsonyabb volt ezen a nyáron, ami arra kényszerítette Franciaországot, hogy importálja az energiát, úgy, hogy ebben az időszakban is általában a szomszédos országokba exportálna. A legmelegebb napokon Franciaország 8-10 gigawattot vásárolt, ami körülbelül 8 atomreaktor teljesítményének felel meg.

Az EDF vasárnap késő este közölte, hogy feloldja a kibocsátás korlátozására vonatkozó figyelmeztetéseket a Rhone-folyó melletti Saint Alban és Bugey atomerőművekben.

Főkép: Gretchen Mahan / Flickr

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.