Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ken Block és az Audi – Partnerség, gumifüsttel megbolondítva

Benedek Attila | 2022.08.17. 09:42

A videóival hatalmas nézettséget generáló Ken Block, új társa az Audi. Okos a választás, mindkét fél részéről.

Azoknak, akik nem ismerik az amerikai autóversenyzőt, kivonatos önéletrajz következik az 1967-es születésű sztárról. Az autóversenyzői ténykedését 2005-ben kezdte Block, egy széria Subaru volánjánál. A helyszín az amerikai ralibajnokság. Ha 11 évet visszamegyünk az időben, akkor azt találjuk, hogy Damon Way-el közösen megalapítják a DC Shoes márkát. A gördeszkázást, motokrosszt, hódeszkázást és ralizást előszeretettel támogató cipős céget, 2007-ben vásárolta meg 87 millió dollárért a Quicksilver. Block már pár évvel előtte eladta a részesedését. De a jellegzetes logo, szinte mindig ott szerepelt az autóján és a tűzálló overálján.

Block, aki a látványra gyúr

A kilencszeres ralivilágbajnok Sébastian Loeb a 80 futamgyőzelmével, és a 935 gyorsasági szakasz győzelmével, az átlagember számára nem igazán ismert sportoló. Akár hajdani márkatársa, akinek a neve sem sokat mond az átlag autósnak. Sébestian Ogier, az eltelt években nyolc vb címet és 54 WRC futamgyőzelmet gyűjtött be… De ha megkérdezik, ki az a Kenneth Paul Block néven anyakönyvezett amerikai, akkor sokan emlékeznek a borostás fickóra és a látványos videóira. 2013-ban hazánkba is ellátogatott és pár éve, már lánya versenyzős karrierjét is egyengeti.

Az angol és európai ralisok által kitalált, sok autóvezetési képességet kívánó egykori versenyformát porolt le Block. Az autós gymkhanát eredetileg olyan rali legendák művelték, mint a finn Timo Mäkinen (1938-2017). A lovaglásból eredeztethető, szlalom versenyzésre hasonlító sportot turbósította fel Ken Block. Ennek eredménye a szédületes megtekintéseket generáló Gymkhana széria, amiket Subarukkal, majd 11 évig Fordokkal forgatott.

Ken Block, Audi S1 e-tron quattro Hoonitron, Audi Sport quattro S1

Eredmények?

A trükk az egészben, hogy a szinte az egész világon ismert Block, „rendes” autóversenyeken kevésbé eredményes. A rali világbajnokságon szerepelt pár évig (WRC), de ott nem az eredményei miatt kedvelték. Hasonló a helyzet az amerikai rali bajnoksággal, ahol sosem volt bajnok és a ralikrossz világbajnokságon is hasonló a helyzet.

Amiben viszont világbajnoki szintet képvisel, az az, hogy minként készítsen szuper figyelemfelhívó videókat és vezessen látványosan.

Összepasszoló korosztály

Lassan két évtizedes lesz Ken Block első videója, amit anno egy reptéren forgattak. Az akkori fiatalok már nem biztos, hogy DC cipőket hordanak, viszont abba a korba értek, ahol már komoly vásárlóerőt képviselnek pl. az Audinál.

Közben fordult a világ: a hangosan üvöltő, durrugó és lángcsóvát okádó turbómotor már sokak szemében nem szexi dolog. A halkan suhanó, extrém gyorsulást produkáló elektromos autó, már jóval jobban hangzik 2022-ben.

A nosztalgia vonat

A jelek szerint az Audi rendesen kimaxolja Ken Blockkal a nosztalgiát. Amit idén célba vettek, az az Audi Sport quattro 1997-es amerikai sikere. A legendás Pikes Peak hegyi felfutón, az Audi a négykerékhajtású modelljeivel vert ronggyá mindenkit. Michele Moutonnal kezdtek (1995), majd jött a kétszeres rali világbajnok Walter Röhrl, a hókotró becenevű fehér Audival.

A gyár sportosztálya ennek a versenyautónak készítette el a tisztán elektromos, teljesen újra gondolt kivitelét. Az Audi S1 E-Tron quattro Hoonitronnal fognak forgatni szuper látványos videókat. Így a márka képet is teljesen zöld, megújuló irányba fordítják, ha nem lenne elég a dakaros szereplés, a hibrid versenygéppel. Ez a versenyző és sportágválasztás is jól bele illik az Audi sportvonali fejlődésébe, amely egyre tisztábbá válik.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.