Innováció

Környezetbarát, futurisztikus úszó otthonok készülnek Panamán

NRGreport | 2022.08.17. 08:00

Az OceanBuilders, egy panamai székhelyű vállalat, amely innovatív tengeri technológiára specializálódott, nemrégiben mutatta be a „forradalmi élő kapszuláit”. Egy olyan koncepció ez, amely ötvözi az úszó otthonokat, a luxuslakást és az okosotthon-technológiát.

A „világ első öko-rezervációs otthonának” nevezett kapszulák, amelyek ára körülbelül 295 000 és 1,5 millió dollár között mozog, jelenleg Panama északi partján, a LintonBay kikötőben épülnek. A holland építész, Koen Olthuis és a Waterstudio csapata által tervezett három modell között megtalálható a vízi élethez készült SeaPod, a szárazföldi használatra tervezett GreenPod, valamint a környezetbarát és egyben gazdaságos megoldást kínáló EcoPod.

A Seapod-otRüdiger Koch, az OceanBuilders mérnöki részlegének vezetője és Grant Romundt vezérigazgató dolgozta ki a népszerű tengerparti helyek helyhiányának megoldásaként. A megemelt épület 73 négyzetméter lakóteret biztosít, beleértve a hálószobát, a nappalit, a konyhát és a fürdőszobát, három és fél szinten elosztva. A két személy elszállásolására alkalmas egység 2,2 méter magasságban lebeg a hullámok felett és 360 fokos óceáni kilátással rendelkezik.

Romundt reméli, hogy a design átalakítja az otthonokról és az utazásokról alkotott elképzeléseket, valamint lehetővé teszi a lakosok számára, hogy a vízen éljenek anélkül, hogy áldozatokat kellene hozniuk, amikor a „modern élet luxusáról” van szó.

„Általában, ha a vízen élsz, az egy hajón van, amelynek élethelyzete a legtöbb ember számára elfogadhatatlan” – nyilatkozta Romundt a CNN Travelnek. „Tehát olyan otthont terveztünk, amely lebeg a vízen, és közben a szárazföldi élethez hasonló élményt, de akár még többet is nyújthat.”  

Ezeket az otthonokat a legmodernebb technológiával, valamint testreszabható alkalmazásokkal látják el, hogy az ott élők igényeik szerint alakíthassák az életteret. Például a lakosok által viselt speciális „okosgyűrűkkel” egy kézmozdulattal nyithatóak lesznek az ajtók. Rengeteg technológiát alkalmaznak ezekben az otthonokban, mellyel az a készítők célja, hogy optimalizálják a benne élők életét és az otthonukat az asszisztensükké tegyék.

Romundt azt is elmondta, hogy bár nagy valószínűséggel olyan emberek választanák ezeket az egységeket, akik kalandvágyóak és szeretnek a víz közelében lenni, mégsem határoztak meg kifejezetten egy célcsoportot. Magabiztos azzal kapcsolatban, hogy akik egyszer megtapasztalják legalább egy rövid időre a Seapod nyújtotta élményt, biztosan a birtokukban akarnak tudni egyet.

Rámutatott, hogy jogosan merülhetnek fel olyan gyakorlatias kérdések, mint a mindennapi bevásárlások intézése. Rámutatott, testreszabott légi drónok alkalmazására is lesz lehetőség az élelmiszerek, gyógyszerek és kisebb tárgyak szállítására. A nagyobb szállításokhoz pedig külön autonóm hajó áll rendelkezésre, amely óceáni újrahasznosító hajóként is működik, összegyűjti a szemetet és a törmeléket, hogy tisztán tartsa a környező területet.

A Seapod a számos új úszó otthon koncepció egyike, amelyeket a következő néhány évben megtalálhatunk majd a piacon. Azok, akik beszerzik az első 100 OceanBuilderspod egyikét, 2023 végéig beköltözhetnek, feltéve, hogy minden a tervek szerint halad. Ha sikerül tartani a mostani elképzeléseket, 2024-ig további 1000 kapszula gyártását kezdik meg.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.