Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Biden aláírta az infláció elleni törvénycsomagot, „zöldebb” útra léphet az USA

NRGreport | 2022.08.18. 05:00

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta az infláció elleni törvénycsomagot (IRA), melyben 369 milliárd dollárt szánnak zöld energia projektekre, valamint egyéb klímavédelmi beruházásokra.

Biden a Fehér Házban rendezett nyilvános eseményen írta alá az úgynevezett infláció elleni törvénycsomagot, amely az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célozza. A törvénycsomagban, melyről a korábbiakban is írtunk, ezen kívül, a gazdaság zöldítése is nagy hangsúlyt kap.

A jogszabály szerint a következő 10 évben 369 milliárd dollárt (364 milliárd eurót) fordítanak energiabiztonsági és éghajlat-változási programokra. A Fehér Ház szerint a törvényjavaslatban szereplő éghajlatvédelmi rendelkezéseknek köszönhetően 2030-ra az Egyesült Államokban 950 millió napelem, 120 ezer szélturbina és 2300 hálózati méretű akkumulátoros erőmű lesz- számolt be a Renewables Now hírportál .

Ezenkívül a törvénycsomag elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető adóhitelről is rendelkezik, valamint a jogszabályok között szerepel egy 4 milliárd dolláros aszály alap létrehozása is az egyre gyakoribb szárazságok és annak hatásainak kezelésére.

Heather Zichal, az Amerikai Tiszta Energia Szövetség (ACP) vezérigazgatója szerint a törvényjavaslat törvényerőre emelkedése „a szabályozási biztonság időszakának „kezdőlövése”, amely megháromszorozza az amerikai zöld energiaipar méretét, és több mint 900 milliárd dollárnyi gazdasági tevékenységet teremt az új zöld energiaprojektek kiépítése révén”.

Gregory Wetstone, az Amerikai Megújuló Energia Tanács (ACORE) elnöke és vezérigazgatója elmondta:

„Ezzel a jogszabállyal Amerika végre túlléphet a megújuló energiaforrásokra vonatkozó adójóváírások éveken át tartó ide-oda tologatásán, és egy olyan hosszú távú, tiszta energiára vonatkozó adóplatformot hozhat létre, amely biztosítja a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatok számára az üzleti tevékenységükhöz szükséges stabilitást.”

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.