Mobilitás

Lehet, hogy a vízen sikló elektromos ” tengeri repülők” lesznek a kompok szén-dioxid-mentes alternatívái?

NRGreport | 2022.08.18. 04:15

A teljesen elektromos hajtású vízi repülőgép, amely a kompokat hivatott helyettesíteni az első valóban fenntartható kereskedelmi utasszállító légi járművet jelentheti a légiközlekedési ipar számára az amerikai fejlesztők szerint.

A „tengeri vitorlázó repülőgép” egy új kategóriájú jármű, amely áthidalja a kompok és a repülőgépek közötti szakadékot, és nagysebességű part menti közlekedést kínál nulla károsanyag-kibocsátás mellett. – írja az Euronews. 

A vitorlázórepülők teljesen elektromos hajtású „repülő csónakok”. A meglévő akkumulátor-technológiával akár 180 mérföldes (290 km) regionális hatótávolsággal pontól-ponttig történő, vízfeletti szállítást biztosítanak” – mondta Billy Thalheimer, a Regional Electric Ground Effect Nautical Transport (REGENT) vezérigazgatója és társalapítója a Reutersnek.

„Nagy sebességű, alacsony költségű, teljesen fenntartható regionális közlekedésre valók” – tette hozzá.

A határfelület-repülőgépek vagy más néven párnahatás-repülőgépek (az új eszköz ezeknek a repülőknek lesz egy továbbfejlesztetett változata), hasonlóan a pelikánokhoz vagy a sirályokhoz, a levegő-vákumot használják ki, amelyet a hullámok felszínétől egy szárnyfesztávolságon belül repülve hoznak létre. Ez a járműnek repülőgépekkel vetekedő nagy sebességet ad, úgy, hogy az egy a csónak alacsony üzemeltetési költségei mellett valósul meg.

Mi egy olyan járművet mutatunk, amely nagyságrenddel, 6-10-szer gyorsabb, mint a kompok, és feleannyiba kerül, mint egy repülőgép. Mindkettőnél jobb a háztól-házig tartó idő tekintetében, és emellett teljesen kiküszöböli a károsanyag-kibocsátást – mondta a vezéigazgató.

Miben különböznek a vitorlázórepülők elődjeiktől?

A vitorlázórepülők a hidroplánok, az elektromos meghajtás, a hidrodinamikai szárnyprofilok használata és a repülőgépek fly-by-wire vezérlése miatt mások, mint a korábbi határfelület-repülőgépek. Ezek a jellemzők együttesen biztonságos kikötői üzemeltetést, fokozott hullámtűrést és kényelmes utasélményt tesznek lehetővé.

Ezek a szárnyprofilok nagyfokú hullámtűrést biztosítanak számunkra, akár egy méteres hullámtűrést a kikötőkben, ami a legtöbb kikötőben gyakorlatilag egy hurrikánnak felel meg” – magyarázta Thalheimer.

A minden modern repülőgéphez és vízi járműhöz hasonló biztonsági szabványok szerint épített vitorlázórepülőket tengeri járműként szabályozzák majd, a pilótákat pedig a repülési és a hajózási szektorból toborozzák.

A vállalat szerint a jármű a meglévő akkumulátortechnológiával legfeljebb 290 kilométeres, a következő generációs akkumulátorokkal pedig legfeljebb 805 kilométeres útvonalakat tud majd repülni.

„Az új közlekedési eszköz piaci bevezetésének kritikus része nemcsak a járművek értékesítése, hanem az ökoszisztéma kiépítése, az állomások és a töltőinfrastruktúra készenlétének biztosítása, valamint az, hogy az üzemeltetők maguk is finanszírozni tudják a járművek megvásárlását és lízingelését” – mondta Thalheimer.

Thalheimer arra is kiért, hogy már közel 400 vitorlázórepülőgépre van megrendelésük mintegy 6,8 milliárd euró értékben, és arra számítanak, hogy az első 12 üléses modelljük 2025-re már kereskedelmi utasokat szállíthat.

Kép forrása: CNBC, REGENT

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.