Vállalatok

Kapacitásnövelésről egyeztek meg a Csanádpalota határkeresztező ponton

NRGreport | 2022.08.19. 01:53

Közleményben tudatta az FGSZ Zrt., hogy az SNTGN TRANSGAZ SA társaságával folytatott egyeztetések eredményeként a mai napon aláírásra került közöttük az Együttműködési Megállapodásuk módosítása. A MEKH engedélye után az új romániai gázimport-kapacitás nagyjából így mintegy 2,5 milliárd köbméter lesz, ami több mint másfélszeres kapacitásnövekedésnek felel meg.

Ennek értelmében 2022.10.01-től a Csanádpalota határkeresztező ponton Románia felől Magyarország irányába a műszaki kapacitás 3 057 174 kWh/h (25 ⁰C/0 ⁰C) lesz. Az FGSZ Zrt. a Csanádpalota határkeresztező pont műszaki kapacitásának növelésével kapcsolatban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára a működési engedély módosítása iránti kérelmét benyújtja, melynek Hivatal általi jóváhagyását követően lesz érvényes az Együttműködési Megállapodás módosításban rögzített 3 057 174 kWh/h (25 ⁰C/0 ⁰C) műszaki kapacitás.

A 2019-ben átadott kompresszorállomás eddig lehetővé tette, hogy Romániából 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra a ROHU gázvezetéken keresztül. A határkeresztező vezeték Románia irányába már akkoriban is képes volt ekkora mennyiség kiszállítására, az akkori, 6 milliárd forintos fejlesztés eredményeként pedig jelentősen bővült a fordított irányú szállítás lehetősége is.

Átadása idején is hangsúlyozták az ellátásbiztonság fontosságát, ez a témakör pedig csak még jobban a középpontba került az elmúlt időszakban. Akkoriban Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ vezérigazgatója rámutatott, hogy a ROHU gázvezeték fejlesztés részeként megvalósult csanádpalotai beruházás fontos mérföldkő a nemzetközi összefogással megvalósuló BRUA-gázvezeték fejlesztési projektben, amely Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő gázfolyosó létesítését tűzte ki célul.

fotó: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.