Rezsi

Veszélyes alternatívákkal váltják ki a hagyományos tüzelőanyagokat Kenyában

NRGreport | 2022.08.19. 06:00

A tüzelőanyag árak emelkedése és a megélhetési költségek növekedése nem csak Európát érinti. Kenya egyik legnagyobb nyomornegyedében sokan már nem engedhetik meg maguknak a főzéshez szükséges szenet vagy tűzifát. Ezért az egészségügyi és környezeti kockázatok ellenére műanyag zacskók elégetéséhez folyamodnak tüzelőanyagként.

Műanyag zacskók valós tüzelőanyag helyett

Az energiaárak az elmúlt néhány évben több mint kétszeresére emelkedtek Kenyában, ami miatt az alacsony jövedelmű háztartásoknak már az is gondot jelent, hogy megfőzhessék az ételt.

A műanyag zsákok viszont széles körben kaphatók. Gladys Mburu öt éve árulja a zsákokat, és ez idő alatt látta, hogy a vásárlói köre megváltozott. Korábban főként utcai ételárusoknak vagy élelmiszertermelőknek adott el, akik a zsákokat bab és hüvelyesek szárítására használták. Most egy egész zsák zsákot körülbelül 0,41 euróért adnak el, mely a felhasználástól függően akár egy hónapig is képes egy háztartást energiával ellátni. – számolt be az Euronews.

Volt olyan terv, hogy a műanyag zacskókat betiltják Kenyában…

2017-ben több portál beszámolt arról,  hogy Kenyában betiltották az egyszer használatos polietilén zacskókat. Akikről kiderül, hogy gyártják vagy importálják őket, súlyos pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

És bár ez nagy lépés volt az egyszer használatos műanyagok elleni harcban, sok kis kereskedő továbbra is átlátszó műanyag zacskókat használt. Mások a polipropilén zacskókat kezdték választani, amelyeket nem tiltottak be.

Az illegális zacskók, az újonnan adaptált műanyagzacskók és a hulladéklerakókban található zacskókat együttvéve tehát még mindig rengeteg műanyag zacskó található Kenyában.

Milyen veszélyeket rejt a műanyag égetése?

A sokak által használt műanyag „zsákok” többnyire polipropilénből készülnek. Amikor ezt elégetik, szén-dioxid szabadul fel. A más típusú műanyagból készült zacskók még mérgezőbbek lehetnek, mivel egy veszélyes gáz, a dioxin szabadulhat fel belőlük.

„Hajlamosítja az egyént az olyan nem fertőző betegségekre, mint a tüdőrák, emellett bőrkiütéseket okoz, mivel a gáz könnyen felszívódik a bőrön keresztül” – magyarázza Faith Muhonja, a nairobi Amref Nemzetközi Egyetem közegészségügyi vezetője.

Az égő műanyag oxigénhiányhoz is vezethet, ezért a fáradtság, a szédülés és a fejfájás gyakori tünet az égetésükből keletkező gáznak kitett személyeknél.

Faith azt is elmagyarázta, hogy a dioxin felszívódva az anyaméhbe és így a születendő magzathoz is eljuthat vagy a szennyezett hús és zöldségek fogyasztásával is bejuthat a szervezetbe.

Monica Wanjiru szakács Korogochóban, aki az elmúlt 15 évben éttermet vezetett. Hogy megbirkózzon a növekvő költségekkel, Monica elkezdte „égő műanyagon” főzni az ételeit.

Azt állítja, hogy az átállás óta nem kapott semmilyen panaszt, de a vendégei többségének nincs más választása, mint hogy az ő ételeit egyék, mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy saját maguknak főzzenek, vagy máshol egyenek.

 

Kép forrása: pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.