Innováció

Színes napelemek tehetik vonzóbbá a zöld építészetet

NRGreport | 2022.08.20. 08:00

Ahogy a napelemek egyre népszerűbb energia- és hőforrássá válnak, már nem csak a háztetőkre valók. Különösen azokon a városi területeken, ahol kiemelt szempont a hely igénye, a napelemek elhelyezése a homlokzatokon vagy az épületek más jobban látható részein elengedhetetlen.

A szabványos monokróm színséma azonban kevesebb lehetőséget hagy a tervezőknek az épületek vonzóvá tételére. Egyes építészek még a napelemeket csúnyának vagy szemet gyengítőnek minősítették, mondván, hogy megjelenésük akadályt jelent a projektekbe való beépítésükkor.

A probléma gyakran akkor jelentkezik, amikor olyan ingatlant próbálnak eladni vagy bérelni, ahol a megjelenés valóban számít. Az American Chemical Society kutatói most olyan napelemeket hoztak létre, amelyek színek széles skáláját vehetik fel, miközben ugyanolyan hatékonyan termelnek energiát, mint a hagyományosak.

Az indok egyszerű arra, hogy miért is választják eredetileg a fekete színt a napelemeknél. Mivel az a cél, hogy a lehető legtöbb napfényt elnyeljék, mélyfeketének kell lenniük. A panelek élénkebbé tételére tett egyéb kísérletek kevesebb teljesítményt, magasabb költségeket vagy akár nemkívánatos irizálódást eredményeztek.

Ezért a kínai kutatók – Tao Ma, Ruzhu Wang és munkatársai – arra vállalkoztak, hogy olcsó módot találjanak a napelemek színezésére anélkül, hogy csökkentenék az általuk termelt teljesítményt. A csapat egy vékony fotonikus üvegréteggel permetezte be a panelek felületét. Mikroszkopikus méretű cink-szulfid gömbökből áll, amelyeken keresztül a fény nagy része áthalad. A gömbök méretétől függően azonban némi fény visszaverődik.

Ennek segítségével a kutatók a napelemeknek kék, zöld és lila árnyalatokat kölcsönöztek. És a bevonat ellenére hatékonyságuk csak 22,6 százalékról 21,5 százalékra csökkent.

Ezek a fotonikus üveggel ellátott panelek megőrizték színüket és a tartóssági teszteken is jól teljesítettek. A kutatás mögött álló csapat szerint a technológia könnyen bővíthető a gyártáshoz is. Már most keresik a módot arra, hogy világosabb és szélesebb színválasztékot érjenek el.

Kép forrása: euronews.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.