Szabályozás

Kínában az elmúlt 60 év legrosszabb hőhulláma miatt kényszerülnek bezárásra a gyárak

NRGreport | 2022.08.21. 08:00

A kínai Szecsuán tartomány elrendelte, hogy hat napra állítsák le az összes gyárat, ezzel is enyhítve a régióban tapasztalható áramhiányt, amely az országon végigsöprő rekkenő hőhullám miatt lépett fel.

Szecsuán a félvezető- és napelemipar kulcsfontosságú gyártási helye, így az energia-racionalizálás a világ legnagyobb elektronikai vállalataihoz tartozó gyárakat érinti, köztük az Apple beszállítóját, a Foxconn-t és az Intelt. A tartomány egyben Kína lítiumbányászati ​​központja is. A leállás azonban megnövelheti az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú elemét képező nyersanyag, vagyis a lítium árát.

Kína az elmúlt hat évtized leghevesebb hőhullámával néz szembe, a hőmérséklet több tucat városban meghaladja a 40 Celsius-fokot. Az extrém hőség miatt megugrott a kereslet az irodák és otthonok légkondicionálása iránt, ami nyomást gyakorolt ​​az elektromos hálózatra. Az aszály a folyók vízszintjét is csökkentette, csökkentve a vízerőművekben termelt villamos energia mennyiségét.

Szecsuán, Kína egyik legnagyobb tartománya 84 millió lakosával, a régió 21 városa közül 19-ben felszólította a gyárakat a hétfőtől szombatig tartó leállásra a termelés, gyártás terén. A kiadott közleményben leírtak szerint a döntés annak érdekében született, hogy elegendő áram álljon rendelkezésre a lakossági használatra.

A délnyugati tartományt – amely egyben Kína kulcsfontosságú vízenergia-központja is – július óta rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A kormány honlapján megjelent cikk szerint augusztus 7.-e  óta a hőhullám a tartományban “az elmúlt hat évtized legszélsőségesebb szintjére” erősödött, és az átlagos csapadékmennyiség 51%-kal csökkent az előző évek azonos időszakához képest.

A kormány által irányított Sichuan Daily szerint a tartomány vezető tisztségviselői a napokban arra figyelmeztettek, hogy Szecsuán jelenleg az energiaellátás “legsúlyosabb és legszélsőségesebb pillanata” előtt áll. Luzhou, egy szecsuani város a múlt héten bejelentette, hogy az energiatakarékosság és az elektromos hálózatra nehezedő nyomás enyhítése érdekében éjszaka lekapcsolja a város utcai lámpáit.

Szecsuán gazdag ásványkincsekben, például lítiumban és poliszilíciumban – ezek kulcsfontosságú nyersanyagok a napelemes fotovoltaikus és elektronikai iparban. Számos nemzetközi félvezetőgyártó cég üzemel Szecsuánban, köztük a Texas Instruments, az Intel, az Onsemi és a Foxconn. A kínai lítium akkumulátor-óriás, a CATL, amely a Teslát is ellátja akkumulátorokkal, szintén rendelkezik gyárral a régióban. A gyárak heti leállása szűkítheti a poliszilícium és a lítium kínálatát, és megemelheti az árakat – áll a Daiwa Capital elemzői közleményében.

Szecsuán mellett más nagy kínai tartományok – köztük Jiangsu, Anhuiés Zhejiang– szintén sürgették a vállalkozásokat és a háztartásokat az energiatakarékosságra, mivel a hőhullám kimerítette az áramellátást. Egyes régiókban az irodákat arra kötelezték, hogy 26 Celsius-fok fölé emeljék a váltakozó áramú hőmérsékletüket, vagy állítsák le a lifteket az első három emeleten az áramtakarékosság érdekében.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.