Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Még idén jöhet az új Tesla modell

Nagy Nikoletta | 2022.08.21. 05:30

800 kilométeres hatótávolságot ígér Elon Musk a Tesla Semihez, amit még az év végén szállítani kezdhetnek.

A Tesla Semi koncepcióját még 2017-ben mutatta be Elon Musk, és első körben 2019-re tervezte a gyártását. Ekkor azonban a Tesla inkább a meglévő akkumulátorgyártási kapacitásokat használta olyan személygépkocsikhoz, mint a Model 3 és a Model Y. A késést legtöbbször az akkumulátorhoz köthető beszállítói problémákkal magyarázták. Számos csúsztatás után most úgy tűnik, végre idén tényleg rákerülhet a gyártósorra a modell – persze, ha hinni lehet a nem éppen felelős és kiszámítható bejelentéseiről híres Musknak.

A Tesla feje szokás szerint Twitteren osztotta meg a nagyvilággal, hogy a Semi kiszállítása még idén megtörténik. A vállalat nemcsak a hagyományos, hanem a hosszú hatótávolságú modellt is elkezdi kiengedni a kereskedelmi forgalomba, ami az ígéretekhez híven 800 kilométert bír egyetlen töltéssel. A Tesla Cybertruck pickup 2023-ra készül majd el – a tervek szerint, ugye.

Akinek mégis hiányérzete van a bejelentéssel kapcsolatban, az ne csodálkozzon: még mindig nagyon keveset tudunk a Tesla Semiről. Nem tudjuk az árat (hogy az eredeti becslésekhez kapcsolódik-e valahogy, ami 180 000 dollárért ígérte a hosszú hatótávolságú változatot), az akkumulátor típusát (4680-as típusú hengeres akkumulátorcellák vagy régebbi, 2170-es típusúak), egyéb specifikációkat, vagy hogy hol fogják legyártani és milyen ütemben.

A Tesla Semi tulajdonképpen egy elektromos teherautó. Musk alacsonyabb költségekkel kecsegtet, mint a hagyományos dízel teherautók üzemeltetése, többek között az Egyesült Államokban található dedikált gyorstöltő állomásain található olcsó áramnak és a könnyebb karbantartásnak köszönhetően. Az érdeklődők között vannak olyan logisztikai szolgáltatások, mint a Fedex, a DHL és a UPS, valamint a Walmart szupermarket-óriás. Feltehetőleg lesz egy 480 kilométer körüli hatótávolságú változat is – írja az Autószektor.

A vezess.hu szerint ha a Tesla időben piacra tudott volna lépni ezzel a modellel, akkor talán mostanra talán már uralná ezt a szegmenst, de az elmúlt öt évben a kínai BYD egyáltalán nem elhanyagolható sikereket ért el az elektromos teherautóival az Egyesült Államokban, mindemellett a nagy amerikai versenytársak, a Freightliner és a Peterbilt is rendelkeznek már e-hajtáslánccal szerelt modellekkel.

Főkép: Wikipedia

  Nagy Nikoletta
Címkék
#Elon Musk   #Tesla   #Tesla Semi  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.