Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Autómegosztás cégeknek – Költségcsökkentő megoldás KKV-knak

Benedek Attila | 2022.08.22. 07:43

A car sharing új műfaj hazánkban. A területen az az újdonság, hogy nem csak magánszemélyek vehetik igénybe, hanem vállalkozások is. Ezzel a cégek új lehetőséget kaptak a költségeik csökkentésére.

Az orosz-ukrán háború úgy hiányzott az autóiparnak, mint a lufiárusnak a nyílzápor. A történet azzal indult, hogy a Covid-19 komolyan összekuszálta az ellátási láncokat, köztük a chipgyártás autós részét is. Erre itt a háború, aminek a hatása az energia, a kőolaj és a gáz árakra, jól ismert.

A megoldás a probléma chip részére kezd alakulni. Az említett események eredménye, hogy manapság – márkától függetlenül – minimum egy év a várakozási idő az új autóra.

Az autóhiány, első pillantásra nem kapcsolódik a témánkhoz, pedig nagyon is. A nagy várakozási idő, a lízing cégek életét is megnehezíti. Ezért kevés vagy egyszerűen nincs új autó, amit adhatnak az ügyfeleknek. Emiatt, a legtöbb cég, egyszerűen meghosszabbítja az autóira az időközben lejáró bérleti szerződéseket.

A zöldség szorítása

Aki képbe van valamennyire a Föld állapotával, annak egyértelmű, hogy szerencsés dolog tenni valamit a témában. A legolcsóbb megoldást egy sajtós vagy egy PR ügynökség megbízása jelenti. Ez a fajta zöldítés abban merül ki, hogy ellátja a vállalat környezetbarát mivoltáról szóló közleményekkel a sajtót és a közösségi médiát. Ezekben az anyagokban sokat használják a fenntarthatóság, a klíma célok, a Föld megmentése, a klímavédelem és az innováció szavakat. Miközben minden ugyanúgy megy, mint korábban. Erre mondják, hogy zöld mosás, azaz green washing.

Szóval a költségek és a cég széndioxid lábnyomának a csökkentése érdekében, szerencsés lenne tenni is valamit. Ennek hatékony és látványos módja az elektromos autó lízingelése. A villanyautó azonnali hatása, hogy nem szennyez a használata közben.

Példák a „zöldségre”

Az áram árának emelkedésének az apropójából, nemrég körbe jártuk a különféle hajtásmódok előnyeit és hátrányait. Az ott említett példákból kettőt ragadunk ki. Ez jól mutatja, hogy egy vállalkozásnak mekkora anyagi áldozatot kell hoznia, ha zöldíteni akarja az autóparkját.

A belépő szintet a Peugeot 208-as jelenti, ahol 7 millió 630 ezer forinttól vihető el az Active Pack felszereltségű, 100 lóerős benzines modell. Ugyan ez a típus, azonos felszereltséggel, elektromos hajtással, 136 lóerős motorral, 12 millió 850 ezer forint.

A prémium osztályban az Audi Q5 35 TDI, 163 lóerős turbódízellel, belépő felszereltséggel, 15 367 960 forintba kerül. A méretben és lóerőben hozzá mérhető a Q4 e-tron 35, ahol 170 lóerős motort és 19 531 330 forintos vételárat találni. Az eltérő hajtásmódok árkülönbsége jól látható.

A megoldás?

A magánemberek car sharingre váltásáról és a saját autó elengedéséről itt olvashat bővebben. Most a cégek lehetőségeit vesszük nagyító alá. Ugyanis az történt, hogy az egyik autómegosztással foglalkozó vállalat, kidolgozott KKV-nak és nagyobb vállalatoknak szóló ajánlatokat.

Ezt érdemes a cégeknek körül járniuk, ugyanis a vállalkozás, 400 darab fölötti, elektromos autó flottával rendelkezik. A céges autómegosztással, villámgyorsan lehet átültetni a dolgozókat elektromos autókba, oly módon, hogy nem kell milliókat befektetni, az amúgy is drágább járművekbe. Ez az érv, kezdésnek nem rossz.

A nemrégiben megemelt fővárosi taxi tarifák is segítik a car sharing céges verzióját, mert így még versenyképesebbek lehetnek.

A másik érv, hogy a cégeknél eddig használt kulcsos autót, felváltják a napi vagy kedvezményes percdíjért igénybe vehető járművekre.

A car sharinget a dolgozói juttatások közé is fel lehet venni, így a cég „számlájára” használhatja a munkavállaló az elektromos járművet. A vállalkozás jogosítvánnyal rendelkező munkatársait fel lehet íratni az autómegosztó szolgáltatásra, ahol kedvezményesen vehetik igénybe a járműveket. A piros pontok számát gyarapítja, hogy elektromos kishaszonjármű is elérhető a flottában, így a fuvarozási feladatokat is lehet vele végezni.

A vállalkozás az elektromos négykerekűek használatáról számlát és teljes körű kimutatást kap, ami elszámolható. Ez a céges rezsicsökkentés egy új, szokatlan módja.

 

Kép forrása: GreenGo

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.