Szabályozás

Németország még mindig ellenáll az atomenergiának

S.Rita | 2022.08.22. 12:31

Németország továbbra is válogatós. Szén vagy atom? Robert Habeck német gazdasági miniszter nyilatkozatában egyelőre kizárta, hogy a meghosszabbítsák az ország három megmaradt atomerőművének élettartamát.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint az atomerőművek hosszabb életben tartásával legfeljebb a gázfelhasználás 2 százalékát lehetne megtakarítani. Ezek a megtakarítások pedig nem elegendőek ahhoz, hogy a témában kialakult konszenzusra tekintettel érdemes legyen újraindítani a vitát az atomenergiából való kilépésről – jelentette ki a kormány nyílt napján.

Angela Merkel volt kancellár a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után a szavazók többségének támogatásával kezdeményezte, hogy ez év végéig állítsák le az atomenergia használatát. Az orosz gázszállítások csökkenése miatt az idei télen bekövetkező energiaválságtól való félelmek közepette azonban a hozzáállás változik – a hárompárti koalíció maga is megosztott a kérdésben.

Rossz döntés lenne, tekintve, hogy milyen keveset spórolnánk meg” – mondta Habeck, a Zöldek párt tagja, amelynek gyökerei az 1970-es és 80-as évek atomellenes mozgalmában gyökereznek.

A vita másik oldalán Christian Lindner pénzügyminiszter, a vállalkozáspárti Szabad Demokraták képviselője megismételte álláspontját, miszerint jobb lenne az atomerőművek élettartamát korlátozott ideig meghosszabbítani, mint a szénerőműveket újra üzembe helyezni.

Nem szabad túlságosan válogatósnak lenni, hanem minden lehetőséget fenntartani” – mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi körülmények között nyitott lenne egy „többéves” hosszabbításra.

A gáztakarékossági intézkedésekről szóló vitától függetlenül Habeck kijelentette, hogy nyitott az egyik bajorországi atomerőmű élettartamának meghosszabbítására, ha egy stresszteszt kimutatja, hogy ez szükséges a villamosenergia-hálózat téli stabilitásának és ellátásának biztosításához.

Habeck alkancellár azzal vádolta a déli tartományt és a termelési központot, amely a gázerőművektől függ és kevés széntüzelésű erőművel rendelkezik, hogy esetleg azzal járul hozzá a problémákhoz, hogy nem építette ki a szélenergia-termelést és nem javította a hálózatot.

Mindeközben a dilemmában az is közrejátszik, hogy Németországnak az atomerőművek teljesítményének csökkenése miatt áramot kell szolgáltatnia Franciaországnak – miközben az egyik bajorországi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása lehet, hogy stabilizálná télen a villamosenergia-hálózatot.

Az ezzel kapcsolatos stresszteszt eredménye kb. egy hónap múlva várható.

fotó: IMAGO

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.