Trading

Európát újabb zavarok fenyegetik az energiaellátásban, megint van egy technikai probléma az egyik csövön

S.Rita | 2022.08.23. 01:55

Megsérült a Kazahsztánból Oroszországon keresztül olajat szállító vezetékrendszer – közölte a vezeték üzemeltetője hétfőn. Ez tovább növeli a gázellátás visszaesése miatti aggodalmakat.

A CPC, amely a globális kőolaj mintegy 1%-át kezeli, és amelynek legnagyobb részvényese a Transneft (aki meg az oroszországi kőolajvezetéket tulajdonolja) közölte, hogy a három kikötési pontból kettőből kettőnél felfüggesztették a kiviteleket egy fekete-tengeri terminálon, megerősítve a Reuters hírét.

Technikai problémák

A CPC közölte, hogy az SPM-1 és SPM-2 kikötési pontokról történő rakodást fel kellett függesztenie, mivel „a víz alatti hüvelyek úszótartályokhoz való csatlakozási pontjai megsérültek”. Azt mondta, hogy csak az SPM-3-ról történik rakodás, ezért az olajrakodási kérelmeket csökkenteni kell.

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy korlátozza az energiaellátást az árak emelése érdekében, megtorlásul a Moszkva ukrajnai inváziója után bevezetett szankciókért.

Oroszország továbbra is különböző technikai problémákra hivatkozik. 

Az Európába irányuló orosz földgázszállítások az előző évhez képest mintegy 75%-kal csökkentek, miután a Gazprom a múlt héten bejelentette, hogy nem tervezett karbantartást hajtanak végre a Balti-tenger alatt Németországba vezető Északi Áramlat-1 vezetékben.

A földgáz ára hétfőn megugrott, mivel a norvég és brit gázmezőkön bekövetkezett meghibásodások fokozták az aggodalmakat.

Senki nem kommentál

A Gazprom nem válaszolt a megkeresésre, hogy kommentálja, növelné-e a gázexportot más útvonalakon keresztül.

Ugyanúgy a Tengizchevroil sem reagált a kommentárkérésre.

A TotalEnergies sem válaszolt, akik szintén jelen vannak Kazahsztánban. A Shell és az Eni – akik amúgy a CPC részvényesei -szintén nem kívántak nyilatkozni.

fotó: pixabay

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.