Rezsi

A belgiumi energiaárak miatt megugrott a kereslet a megújulóenergia-szövetkezetek iránt

NRGreport | 2022.08.24. 06:00

Vannak, akik csak körülbelül a felét fizeti annak most, mint amennyit egy kereskedelmi szolgáltatónak fizetnének, mert tagjai a több tucat belga helyi energiaszövetkezet egyikének – a megújuló energiákba és az energiahatékonyságba befektető polgári kezdeményezéseknek.

Az ilyen szövetkezetek, amelyek saját termelésükre támaszkodnak, nem pedig ingatag piacokról vásárolnak, óriási keresletet tapasztaltak, mivel az energiahiány elég komoly mértékben sújtotta a fogyasztókat. Egy Ecopower nevű szövetkezet az energiaforrás élettartamára rögzített termelési költségen látja el a háztartásokat, amelyet hálózati díjak és adók, valamint saját üzemeltetési költsége egészít ki.

Az Ecopower azt állítja, olyan meredeken nőtt a kereslet, hogy abba kellett hagynia az új tagok felvételét. A tartalék termelési kapacitás hiánya esetén a piacon kellene áramot vásárolnia az igények kielégítésére, ahol pedig az árak rekordmagasságban járnak.

„Az ígéretünk nem az, hogy mindig mi leszünk a legolcsóbbak” – mondta Margot Vingerhoedt, az Ecopower szóvivője. Ők egy választ kínálnak a klímaváltozás, a geopolitikai függőség, valamint az árinfláció és az energiaszegénység hármas válságára. Elmondása szerint az egekig emelkedett árak nagyon komolyan rontják a helyzetet, amellyel a hagyományos energiacégek nem foglalkoznak, mivel számukra a profit szerepel a fókuszban.

Az Eurostat az év elején azt közölte, hogy Belgiumban volt a legmagasabb az energiainfláció az Európai Unióban. Ennek nyomán a szövetségi kormány csökkentette a villamos energia áfáját a fogyasztói számlák csökkentését célzó intézkedések részeként. A flamand szabályozó kalkulátora szerint egy évi 2000 kWh-t használó háztartásnak most körülbelül évi 570 eurós számlával kell szembenéznie az Ecopowernél, amely még a legolcsóbb kereskedelmi szolgáltatónál fizetendő összeg felével egyezik meg.

Az 1991-ben alapított Ecopower ma Belgium legnagyobb energiaszövetkezete, a hozzájuk köthető szélturbinák és napelemek tavaly 80 millió kWh-t termeltek, és mintegy 55 000 háztartást láttak el árammal. A tagok legfeljebb 20 részvényt vásárolhatnak egyenként 250 euróért, a többletértékesítésből legfeljebb 6%-os osztalékot kaphatnak, és közösen dönthetnek a következő befektetésről.

Más belga szövetkezeteknél is megugrott a kereslet a jelenlegi magas inflációs környezetben, amelyben Oroszország Ukrajna elleni inváziója súlyosbította a kapcsolódó éghajlati és energiaválságot. Az Energent közölte, hogy idén eddig 694 háztartásban segített napelemek telepítésében, az új előfizetők száma csak január-márciusban meghaladta a 2020-as és 2021-es éves adatokat, és megugrott a házszigetelés iránti igény is.

A flamand regionális központban, Antwerpenben a ZuidtrAnt szövetkezetnek több éven keresztül vissza kellett utasítania az embereket, akik a fix árat kínáló fűtési rendszeréhez akartak csatlakozni. Körülbelül 40 energiaszövetkezet látja el árammal a belga háztartások mintegy 2%-át, de ennek növekedéséhez több támogató törvényre van szükség – mondta Oscar Guell, az ilyen kollektívák nemzetközi szövetségének REScoop tagja.

„Az elavult szabályozásról és a nagy energiavállalatok és a fosszilis tüzelőanyagok számára kialakított központosított energiarendszerről egy decentralizáltabb energiamodell felé való átalakítást támogatjuk” – mondta Guell, aki Spanyolországtól Ausztriáig közel 2000 szövetkezet nevében lobbizik.

Flandria energiaügyi minisztere, Zuhal Demir azt mondta, hogy határozottan támogatja az energiaszövetkezeteket. A belga szövetségi energiaügyi minisztérium közölte, hogy több időre van szüksége a további megjegyzésekhez. Jan De Pauw, az Ecopower mérnöke rámutatott: a belga energiaszövetkezetek most egyesítik erőiket, hogy jövőre egy offshore-pályázaton induljanak el, ami az első ilyen eset lenne Európában.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.