Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Újabb leépítés az autóiparban: 3000 munkahely szüntet meg a Ford

S.Rita | 2022.08.24. 02:20

A Ford mintegy 3000 alkalmazottat bocsát el az Egyesült Államokban, Kanadában és Indiában. Az állások túlnyomó többsége az Egyesült Államokat érinti. Az autógyártó arra hivatkozik, hogy mindez a Ford+ szerkezetátalakítási tervének része, mivel jövőbeni növekedésre készülnek. Nem ők az elsők.

A Ford hétfőn mintegy 31 000 alkalmazottnak küldte el részletesen az elbocsátásokról szóló tájékoztatóját. Ebben Bill Ford ügyvezető elnök és Jim Farley vezérigazgató közölte, hogy mintegy 2000 alkalmazottat és 1000 ügynökségi alkalmazottat bocsátanak el.

Nem a Ford az első vállalat, amely idén ilyen leépítéseket hajt végre. A Rivian és a Tesla is leépített munkahelyeket a termelés racionalizálása és a költségek csökkentése érdekében. Míg az említett két márka esetében egy esetleges recesszióval köthető össze, a Ford szóvivője határozottan cáfolta, hogy ezzel függne össze a lépés:

nem a recessziótól való félelemre vagy a gazdasággal kapcsolatos aggodalmakra adott reakcióról van szó, hanem ez a lépés a vállalat sikeres pozicionálása érekében történik, hogy teljesíteni tudjuk tervünket.

A CNBC által megszerzett belső levélből az derül ki, hogy a vállalat a jövőről beszél, és szükséges átalakításokról. Átcsoportosítják az erőforrásokat és kezelni akarják a versenytársakkal szembeni versenyképtelen költségszerkezetet, nagyjából ez áll a dolgozóknak szóló levélben.

A Ford költségcsökkentő intézkedései a legújabbak a vállalatok azon törekvéseinek sorában, hogy csökkentsék a kiadásaikat és a dolgozói létszámot egy esetleges recessziótól vagy a gazdaság lanyhulásától való félelem közepette, miközben az infláció 40 éves csúcs közelében mozog.

A leépítéseket, amelyekről először az Automotive News számolt be hétfőn, nem sokkal azután jelentették most be, hogy Farley elemzőknek azt nyilatkozta, hogy „bizonyos helyeken kétségkívül túl sok emberünk van”.

A leépítések a Ford minden üzletágát érinti,  amelyet még év elején két egységre osztottak szét: elektromos és a belső égésű motorokkal foglalkozó területek.

Farley alatt, aki 2020 októberében lett vezérigazgató, a Ford a vállalat Ford+ nevű masszív átalakításán megy keresztül, amely magában foglalja a strukturális költségek 3 milliárd dolláros csökkentésének tervét 2026-ig, miközben milliárdokat fektet be az elektromos és haszongépjármű üzletágak bővítésébe.

A Ford mintegy 31 000 alkalmazottat foglalkoztat csak Észak-Amerikában. A tavalyi év végén világszerte 186 769 alkalmazottja volt, akik közül közel fele az Egyesült Államokban dolgozott.

A Ford részvényei a hétfő délutáni kereskedésben mintegy 5%-kal 15,10 dollárra estek részvényenként. A részvények 2022-ben mintegy 27%-ot estek.

fotó: Ford

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.