Mobilitás

A Candela és a Polestar akkumulátorszerződést köt, hogy felpörgesse a repülő elektromos hajók gyártását

NRGreport | 2022.08.25. 12:00

Két svéd elektromos mobilitási vállalat fog össze az első akkumulátor-üzletben, amely megállapodás egy elektromosautó-gyártó cég és egy elektromos hajógyártó között jön létre. A Polestar akkumulátorai a Candela repülő elektromos csónakjainak két modelljébe is bekerülnek.

Az ügylet révén a Candela hozzáférhet a Polestar legmodernebb, elektromos autókhoz tervezett autóakkumulátoraihoz. A legtöbb elektromos csónaképítő a tengeri akkumulátorok speciális butikgyártóira támaszkodik, de a Candela mostantól a Polestar szakértelmét is kamatoztatni tudja a költségek csökkentésében és a termelés növelésében. Candela és Polestar korábban már utaltak arra, hogy a jövőben a partnerségüket  kiszélesíthetik, mondván, hogy ez csak a kezdet, és „elkötelezettek a jövőbeni együttműködés további lehetőségeinek feltárása mellett”.

A Candela az év elején kezdte meg C-8 elektromos hajóinak gyártását. Most az újonnan bejelentett Polestar-ügylet várhatóan drasztikusan felgyorsítja ezt a termelést, és segít a vállalatnak az árak csökkentésében a jövőben. A termelés felfutása elősegítheti az elektromos hajók általánosabbá tételét. 

Ahogy a Candela vezérigazgatója és alapítója, Gustav Hasselskog elmondta: “Ahhoz, hogy az elektromos csónakokat általánossá tegyük, évente több ezer hajót kell építenünk. A Polestarral együttműködve képesek vagyunk a gyártási méreteket és a világszínvonalú mérnöki munkát az autóiparból a hajózási szektorba átvinni.”

A Candela elektromos csónakjai már most is jelentősen eltérnek a piacon lévő néhány más elektromos csónaktól, mivel hatékonyabban használják fel a fedélzeti akkumulátorokban tárolt energiát. A legtöbb hajó, legyen az elektromos vagy belső égésű motorral hajtott, V-alakú hajótesttel ekézik a vizet. Ez hihetetlenül energiaigényes, és azt jelenti, hogy a legtöbb elektromos csónakhoz hatalmas akkumulátorok és nagy teljesítményű motorok szükségesek.

A Candela elektromos csónakjai ugyanennek az energiának a töredékét használják fel, amikor a víz felett egy pár szárnyashajón repülnek, amelyek repülőgépszárnyként működnek a víz felszíne alatt. Ezek a szárnyashajók teljesen kiemelik a hajótestet a vízből, és körülbelül 80%-kal csökkentik az energiafelhasználást. Ez nem csak azt jelenti, hogy a csónakok kisebb, könnyebb és olcsóbb akkumulátorokat használhatnak, hanem sokkal simábban is közlekedhetnek velük (simábban siklik, így zökkentőmentes/jobb járműfedélzeti élményt nyújt), mert nem ugrálnak a hullámokon és a hullámzó vízen.

Ez egy elegáns módja a vízi utazásnak, és még a Polestar vezérigazgatóját, Thomas Ingenlathot is lenyűgözte:

“Lenyűgözött, ahogy a Candela hajói elegánsan és hatékonyan suhannak át a vízen, vagy jobb esetben a víz felett – elképesztő bizonyítéka annak, hogy a modern, fenntartható technológia milyen nagyszerű esztétikát és élményt tud teremteni. Félelmetes, hogy a Polestar a Candela jövőbeli projektjeinek része lesz azáltal, hogy lényeges alkatrészt szállít hajóik innovatív meghajtásához. A Candela akkumulátorszállítójaként segíthetünk a tisztább óceánok és tavak felé való átállásban, valamint a vízi közlekedés villamosításában.”

Kép forrása: electrek.co

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.