Mobilitás

Még mindig kevés a nő az egyik legférfiasabb iparágban

Nagy Nikoletta | 2022.08.25. 06:00

2018-ban mindössze 16 nő volt vezető pozícióban a Fortune Global 500 szerinti top 20 gépjármű- és alkatrészgyártó cégében. Ez mindössze a felsővezetők 8 százalékát teszi ki az adott vállalatoknál. Az iparág 20 legjobb vállalatának több mint felénél nincs nő a vezetői csapatban.

Míg itthon kicsit jobb a helyzet, mint nyugaton (meglepő módon), azért érzékelhető, hogy az autóipar még mindig erősen férfiszakma. Többek között ennek a megváltoztatásán dolgozik az Audi hazai márkaigazgatója, Zakariás Fruzsina, aki saját bőrén érzékeli, mennyire férfiorientált az egész szakma. Az autóipar női vezetőiről, a nők szerepéről ebben a hagyományosan férfias munkakörben, illetve az autóipar jövőjéről beszélgettünk vele.

NRG Report: Milyenek a statisztikák most az autóiparban a női munkavállalók terén? Utánaolvastam a nemzetközi statisztikáknak a témában, és nekem úgy tűnik, hogy egyelőre nincs női forradalom a szakmában.

Zakariás Fruzsina: Amikor a német fejvadász cég megkeresett az Audi márkaigazgatói pozíciója kapcsán, az egyik első kérdése az volt, hogy mit szólok ahhoz, hogy a márka menedzsmentjében csak férfiak vannak. Akkor erre a kérdésre azt a választ adtam, hogy a BÁV vezérigazgatójaként is egyedül voltam nő vezető pozícióban, így, mondhatni, megszoktam már a helyzetet. Aztán a felvételi további interjúin is elhangzott még párszor ugyanez a kérdés, és rendre azt válaszoltam, hogy értem, rendben. Lassan kilenc hónapja vagyok ebben a pozícióban, és jól tudom kezelni. Volt viszont olyan élményem, ami arra késztetett, hogy azt mondjam: erről beszélni kell, ez nincs így rendben. Az egyik müncheni tréningen, ahol európai szinten ott volt a márka valamennyi képviselője – a kétszáz fős teremben összesen heten voltunk nők. Ott kicsit megéreztem, milyen az, amikor az ember kisebbségben van valahol. Van persze pozitív vonzata is a helyzetnek, a legfelsőbb vezető pozícióban lévő főnököm például odajött hozzám, hogy biztosan én vagyok a Fruzsina – mert ugye a többi hat nőt már ismerte a teremben. A másik ilyen élményem az egyik legnagyobb tanácsadó cég 25. jubileumi vacsoráján ért, ahol a 200 legnagyobb magyar cég felsővezetői jelentek meg – húsz darab tízfős körasztalnál ültek az emberek, és itt is heten-nyolcan voltunk összesen nők. Azt gondoltam volna, hogy 2022-ben a nemi egyenlőség a munkahelyen már nem is kell, hogy téma legyen, de így, hogy én is benne vagyok ezekben a szituációkban, egyre inkább azt érzem, hogy van feladat e téren. Persze lehet beszélni arról, hogy a nemi kvóták egy cégnél jó megoldást nyújtanak-e, vagy sem, de beszélni kell a témáról. A Porsche Hungarián belül egyébként abszolút tisztelet és megbecsülés vesz körbe, csak jót tudok mondani a kollégákról. Én a férfi kollégákhoz képest más típusú kérdéseket teszek fel, más a szemléletmódom, nagyon fogyasztóorientált a gondolkodásom például.

A más látásmód, vagy „a női szem” kapcsán kérdezném, vannak olyan jellemzően inkább női tulajdonságok, amik kifejezetten hasznosak lehetnek egy ilyen férfias szakmában?

Nagyon triviálisan hangzik, de az autók színére például eddig teljesen más szempontok alapján koncentráltak a kollégák. A legtöbb szalonban szürke, fekete és fehér autókat látni. Egyszer bementem az egyik szalonunkba, és feltűnt, hogy nagyon extrának hat, és rájöttem, miért: mert minden autó színes. Ha statisztikákat nézünk persze, akkor abszolút azt mutatják a számok, hogy az emberek ezüstszürke, fekete és fehér autókat vásárolnak leggyakrabban, de én mindig azt szoktam mondani – amit a kutatások is igazolnak egyébként –, hogy az autóvásárlás alapvetően egy érzelmi döntés. Ha te például egy olyan színű autómodellt látsz először, ami valamiért megfog, akkor nagyobb valószínűséggel veszel meg egy olyat, akár más színben is. Felvetettem, hogy tartsunk színes autókat az autóparkban, mert egyszerűen ettől lesz feltűnő az adott modell. Azt látni most már, hogy ha egy kereskedőnél kiraknak egy feltűnő színű, mondjuk, piros autót, az annyira vonzza a vásárló szemét, hogy megnő a kereslet az adott modell iránt, még akkor is, ha nem feltétlenül pirosban veszi meg mindenki.

Az is szerepet játszhat, hogy ha csak szürke, fekete és fehér kocsikat látunk, akkor ezt is fogjuk választani, míg, ha színeket is felajánlanak, akár hozhatunk teljesen más döntést is.

Nyilván a gyárak is mindig a meglévő igényekhez igazodnak, és nincs minden modell minden színben, de én azt gondolom, hogy importőrként erre is figyelni kell, és ez tényleg egy triviális dolog. Említettem még az ügyfélközpontúságot is: mivel sokáig marketingvezetői pozícióban dolgoztam, ezért pontosan tudom, hogy nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni az imázskampányokra. Az Audi egy életérzés, egy lifestyle döntés is, éppen ezért fontos, hogy sok erőforrást fordítsunk a különböző eseményekre. A Budapest Central European Fashion Week eseményt például már régóta támogatja az Audi, a tavasszal és ősszel megrendezendő programra a divattervezőket Audival hozzák-viszik. Ez például abszolút a női vonal részét képezi. De főszponzorai vagyunk a Kékszalagnak is, ami nagy büszkeségre ad okot, hiszen rekordot döntve lett abszolút győztes az egyik hajó, amit külön is támogattunk. Hogy folytassam a sort, a Paloznaki Jazz Pikniknek is mi vagyunk a legrégebbi támogatói, de a márka a névadó szponzora az egyik egrangosabb gasztronómiai díjnak, a Dining Guide-nak is. Azt gondolom, hogy ezeket az életmódra fókuszáló szegmenseket tovább kell erősíteni, mert amikor az emberek autót választanak, érzelmi döntést hoznak, és egy életstílus mellett teszik le a voksukat.

Ha jól értem, azt is szeretnéd elérni, hogy minél több női vásárlót hozz be az autóiparba, minél több nő érezze úgy, hogy ez az ő terepe is – nemcsak munkavállalói, de vásárlói és felhasználói szinten is.

Igen, abszolút, és úgy látom, hogy az Audit vásárló nők rétege folyamatosan bővül. Nehéz statiszikákat mondani, mert nálunk sok a céges vásárlás, de azt tudom mondani, hogy ma még nyilvánvalóan több férfi vezet Audit, egész egyszerűen azért, mert több férfi engedheti meg magának, hogy ilyen prémium autóban üljön. Szerencsére vannak ugyanakkor női márkanagyköveteink is. Ilyen például D. Tóth Kriszta, akinek az Elviszlek magammal című műsorát támogatjuk. Ő az elektromobilitás eltökélt híve, számára az autó nemcsak egy eszköz, ami elviszi A-ból B-be, hanem egyben stúdió, élettér is. És szerintem nagyon sok embernek szintén élettere az autó. Ez az elképzelés jövőbe mutató.

Ahogy az elektromobilitás is az, amiben az Audi kifejezetten elkötelezett.

Igen, fontos vállalásunk, hogy az Audi 2026 után már nem fejleszt belsőégésű motorral szerelt autókat. 2032 után, tehát az európai uniós szabályozás előtt három évvel, már nem enged ki belsőégésű motoros modellt a gyárból, csak elektromos autókat. Az Audi az elektromobilitás mellett messzemenőkig elkötelezett márka, de az önvezetés felé is elindult. Minden arrafelé mutat, hogy az autónk a nem is olyan távoli jövőben olyan lesz, mint egy élettér, mint, mondjuk, a nappalink. Ugyanúgy dolgozhatunk benne, szórakozhatunk, telefonálhatunk, olvashatunk, az önvezető autóval a figyelmünk egy jelentős részét a vezetésről máshova tudjuk fordítani. Akár feltöltődésre, énidőre is. Ez egy teljes koncepcióváltást jelent majd, olyan váltást, mint amikor lóhátról átültünk az autókba.

Mennyire van központban ez az új koncepció most az Audinál?

Abszolút fókuszban van, ezt mutatják a legújabb modelljeink is. Ott van például az RS e-tron GT modellünk, ami egy teljesen elektromos, nagyteljesítményű sportautó. A tavalyi évben három fontos díjat nyert el. Az egyik a német autós újságírók díja volt, ennek nagyon nagy súlya van, sokat számít, hogy ők mit választanak az év nagyteljesítményű autójának. 69 másik modellt megelőzve esett erre a választásuk 2021-ben. Egyébként ennek a modellünknek és a Q4 e-tronnak is egy tehetséges magyar hölgy, Dániel Tünde tervezte a felnijét. Aztán van egy teljesen női zsűri által odaítélt díj is, a Women’s World Car of the Year, ahol szintén abszolút első helyezést ért el az RS e-tron GT. Egy nemzetközi, nagyteljesítményű autókat zsűriző versenyben pedig ugyancsak elvittük az első helyet, úgy, hogy itt nem a külső számított, hanem csakis a teljesítmény. Az RS e-tron GT-n kívül nagyon érdekes elektromos modellje az Audinak még a Q4 is, ami alapvetően egy városi autó, belső terében nagyon tágas, tehát például családanyáknak is ideális lehet. De az elektromos modellek mellett nagy sikere van még a legsportosabb, legkomolyabb benzinmotorral felszerelt RS modelljeinknek is. Ezek olyan élményt adnak, amit az értékesítési számokban is abszolút le tudunk követni. Ez a két irány párhuzamosan van jelen a márka életében.

Említetted az önvezető autókat is, ezek fejlesztésében szintén kiveszi a részét az Audi is. Jól tudom, hogy már három modell is van, ami koncepcióként kidolgozottan létezik?

Amikor a jövő autóiról beszélünk, akkor többnyire az önvezetést emlegetjük, ha viszont az a kérdés, hogy két év múlva mi itt, Budapesten önvezető autókban fogunk-e ülni, akkor azt kell mondanom, hogy még biztosan nem. A jövőről van szó, de a távoli jövőről – rengeteg kísérlet zajlik egyelőre, élesben is, de még nem kiforrott a technológia. Nagyon élesen előtérben van az Audinál és más német autógyártóknál is, de évekről van szó, mire sikerül majd tökéletesíteni. Én ültem ezekben az Audi modellekben, kipróbáltam őket, nagyon futurisztikus, de a közeljövő palettáján nem látom még ezeket az autókat.

Említetted korábban D. Tóth Kriszta márkanagykövetet. Mi alapján választja ki az Audi, hogy kikkel szeretne együttműködni? Van törekvés arra, hogy itt is női szereplőket támogassatok?

Abszolút, és szeretnénk is sokszínűbbé tenni a portfóliót. Milák Kristóf például frissen lett márkanagykövetünk, de támogatjuk, ahogy korábban említettem, a Kékszalagot is, illetve ott két hajót, a Fifty-Fiftyt és Litkey Farkasékat. A sport mellett van erős gasztro vonalunk is, Gianni már nagyon hosszú ideje márkanagykövetünk – ő egy életérzést képvisel, a dolce vitát. Széll Tamás is jelen van a márka nagykövetei között, szintén a gasztro vonalat erősítve. Istenes Bencével dolgozunk még együtt, és törekszünk arra, hogy ez a kör folyamatosan bővülni tudjon. Nem titkolt célunk, hogy többet dolgozzunk együtt hölgyekkel. Részben azért is, mert az autóvásárlással kapcsolatos döntéshozatalban sok családban vesznek részt a nők: szokták azt mondani, hogy a nők autójáról a férfiak döntenek, de szerintem arra is van bőven precedens, amikor fordítva történik, és a nő bólint rá végül az autóra. Támogatások szempontjából nyitunk például művészeti irányba is. Az Art and Antique nevű kiállítást szponzoráljuk, a Psota Irén-díjat szintén. A győri Audi gyár pedig támogatja a Győri Balettet. De nagyon sokféle tevékenység mellett vagyunk jelen: az úszószövetséget, kézilabdaszövetséget, DTK-n keresztül az Unicef-et is támogatjuk, nemrég volt egy Máltai Szeretetszolgálat által rendezett bál, ahol szintén ott voltunk. Mindegy, hogy a szponzorációról vagy a márkanagykövetekről beszélünk, ha az adott illető vagy esemény megjeleníti a márka értékeit, akkor szívesen fontolóra vesszük a közös munkát.

Említetted, hogy több művészetet szeretnél például behozni az Audi által szponzorált események és személyek közé. Ez gondolom onnan ered, hogy dolgoztál is művészeti területen, értesz is hozzá. Mit gondolsz, mit tudsz hasznosítani a jelenlegi pozíciódban a korábbi munkáidból?

Nagyon sokat foglalkoztam a prémium szegmenssel, prémium márkákkal. Egy skandináv multinak a magyarországi leányvállalatát építettem, ami az érembizniszben és numizmatikában abszolút piacvezető világszinten, ez is prémium célcsoport, itt már nagyon sokat tanultam erről. Majd voltam a BÁV vezérigazgatója, ahol jelen vannak az aukciók műtárgyakkal, festményekkel, értékes órákkal, ékszerekkel. Azt gondolom, hogy ezekből sokat tudok meríteni, és egyúttal új vonalakat is behozni, amelyek eddig nem voltak jelen a márka életében. Az ügyfélorientált szemléletmód is olyan dolog, amiben tudok újat mutatni a vállalatnak.

Milyen a fogadtatása a férfiak között az újításaidnak? Elfogadják például, hogy művészetről beszélsz, vagy ragaszkodnának a saját útjaikhoz?

Nyitottak és befogadóak. A céges kultúrában is egyfajta változást hoz az, hogy van egy női vezető. Jó lenne, ha többen lennénk nők menedzsment szinten is, de bízom benne, hogy ez az irány jó, és a tendencia folytatódik. Nagyon klassz volt, amikor a szomszéd szobában, kontrolling területen dolgozó fiatal kolléganőm megörült nekem, és azt mondta, hogy neki ez abszolút inspiráló, ha női vezetőt lát, főleg az autóiparban. Még mindig férfias világ az autóipar, de azt tudom mondani, hogy a Porsche Hungarián belül, és egyébként Magyarországon is, inkább pozitív a fogadtatása egy női vezetőnek.

 

Képek forrása: Audi

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.