Fenntarthatóság

Rohamos ütemben terjedt a megújuló energia 2021-ben

NRGreport | 2022.08.25. 04:00

A Covid-19 világjárvány korai szakaszában a világ energiafogyasztása jelentős mértékben visszaesett. Az energiatermelés minden fő kategóriája csökkent, egy kivételével. Annak ellenére, hogy a primer globális energiafogyasztás a második világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent, a globális megújulóenergia-fogyasztás 9,7%-kal nőtt 2020-ban. Ez figyelemre méltó volt, tekintve, hogy a világjárvány milyen jelentős hatással volt a teljes energiaigényre.

Az energiatrendek minden kategóriában fellendültek 2021-ben. A megújuló energiaforrások ismét az élen jártak. 2020 és 2021 között a globális megújulóenergia-fogyasztás 15%-kal nőtt. Az elmúlt évtizedben a globális megújulóenergia-felhasználás exponenciálisan nőtt, átlagosan évi 12,6%-kal. A megújuló energiaforrások az egyetlen energiakategória, amely kétszámjegyű növekedést produkált világszerte az év és az elmúlt évtized során.

2010-ben a világ 10,5 exajoule megújuló energiát fogyasztott. 2021-ben ez elérte a 39,9 exajoule-t. A megújuló energiafogyasztás 2021-es 5,1 exajoule-os növekedése egy évre vetítve rekord növekedést jelentett, és egy év alatt új rekordot állított fel a megújuló energiafogyasztás terén.

A vízenergia, amelyről a BP Statistical Review of World Energy 2022 külön kategóriaként számol be, globálisan sokkal lassabban növekszik, mint a modern megújulók, például a napenergia. A globális vízenergia-fogyasztás 2021-ben 40,3 exajoule volt, ami még mindig több, mint a szél- és a napenergia. A vízenergia 10 éves átlagos éves növekedési üteme azonban jóval alacsonyabb, mindössze 1,5%.

Globálisan a vízenergia a világ primerenergia-fogyasztásának 6,8%-át tette ki 2021-ben, ezzel alig megelőzve a modern megújuló energiaforrások, például a szél- és napenergia 6,7%-át. A modern megújuló energiaforrások azonban idén végre megelőzik a vízenergiát a teljes fogyasztásban.

A megújuló energia kategórián belül a szélenergia (49,0%) és a napenergia (27,2%) tette ki a fogyasztás legnagyobb részét. Bár a szélenergiafogyasztás továbbra is egészségesen vezet a napenergia-fogyasztáshoz képest, a napenergia-fogyasztás tízéves növekedési üteme továbbra is több mint kétszerese a szélenergia növekedési ütemének.

Kína a világ legnagyobb megújuló energiafogyasztója. Kína növekedési üteme az elmúlt évtizedben nagymértékben meghaladja a Top tizes lista összes többi tagját. Összességében az első tíz fogyasztó tette ki a világ megújuló energiafogyasztásának 75,9%-át 2021-ben.

Az igazi kihívás, amellyel a világnak szembe kell néznie, az a globális energiaigény nagymértékű növekedése. A megújuló energiafelhasználás 5,1 exajoule-os globális növekedésének mellett a globális energiaigény 31,3 exajoule-lal nőtt 2021-ben, ami több mint a megújuló energiafelhasználás hatszorosa. A jelenlegi trendek alapján több mint egy évtizedbe telne, mire a megújuló energiaforrások növekedése meg tudna felelni a globális energiakereslet növekedésének.

Kép forrása: forbes.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.