Vállalatok

A TotalEnergies társtulajdonában lévő vállalkozás segítette az orosz haderőt ?

NRGreport | 2022.08.26. 08:00

A francia Le Monde lap értesülései szerint a TotalEnergies részt vett gázkondenzátum szállításában olyan repülőgép-üzemanyag előállításához, amelyet az orosz katonaság Ukrajnában használt fel. Történt mindez a francia cégnek az orosz Novatekkel folytatott vállalkozásában való részesedésén keresztül. A vállalat tagadja a vádakat.

Az energiapiaci adatokon alapuló, a Global Witness aktivista csoport közreműködésével összeállított szerdai Le Monde jelentés szerint az üzemanyagot olyan gázkondenzátumból állították elő, amelyet a Terneftegaz szállított, amiben a TotalEnergies 49%-kal rendelkezik.

A Totalenergies, amely a nagy nyugati riválisokkal ellentétben a kritikák ellenére is megtartotta oroszországi tulajdonait, azt mondta, hogy olyan infrastruktúrát nem üzemeltet, amely az orosz hadsereget látta volna el, de elismerte, hogy részesedése van a Terneftegazban.

A Terneftegaz által termelt összes gázkondenzátumot a Novateknek szállították, amelyben a TotalEnergies is 19,4 százalékos részesedéssel rendelkezik. Azonban hozzátették, hogy nincs információjuk a Novatek független oroszországi értékesítéseiről, és nem áll az ellenőrzésük alatt. Ezzel szemben a Le Monde nyomon tudta követni az ellátási láncot a szibériai Termokarstovoye gázmezőtől két katonai légibázisig (Morozovskaya és Malchevo), amelyek mindegyike többcélú vadászrepülőgép-századnak ad otthont.

Louis Wilson, a Global Witness tanácsadója elmondta a Reutersnek, hogy a Total nem tagadta, hogy a vegyesvállalatából származó gázkondenzátumot végső soron az orosz légierő repülőgép-üzemanyagává finomítják. A TotalEnergies-t nyugaton bírálták amiatt, hogy nem követik más energiaipari nagyvállalatok, például a Shell és a BP példáját, amelyek azt mondták, hogy megválnak orosz tulajdonaiktól.

Patrick Pouyanne vezérigazgató álláspontja, amely alatt lényegében csak a jövőbeli oroszországi befektetések befagyasztása érthető, Emmanuel Macron francia elnök vállát nyomja, aki számos, de többnyire eredménytelen diplomáciai előrelépést tett az ukrajnai béke megteremtése érdekében. A francia elnökség a Reuters megkeresésére nem kívánta kommentálni a Le Monde jelentését és a TotalEnergies befektetéseit.

A kormány korábban azt mondta, hogy az adott cégek dönthetik el, milyen tevékenységet kívánnak fenntartani Oroszországban, feltéve, ha betartják a nemzetközi szankciókat. A TotalEnergies több milliárd eurós befektetéssel rendelkezik Oroszországban, beleértve a Yamal LNG és az Arctic LNG 2 projektek részesedését, amelyek közül az utóbbi még nem aktív. A projektek a cég cseppfolyósított földgáz (LNG) előállítására irányuló stratégiájának részét képezik.

A LeMonde cikkének megjelenése után a TotalEnergies  közleményt adott ki, mely a  honlapján is elérhető. A közleményben a TotalEneergies tagadja a vállalatot ért vádakat.

 A közlemény szerint a Novatek részvényeseként a TotalEnergies augusztus 25-én kérvényt nyújtott be a Novatek vezetőségéhez, amelyben kérelmezte, hogy a Novatek vezetősége adjon tájékoztatást az oroszországi Termokarsztovoje üzemben előállított gázkondenzátumok sorsáról, amely segít megvilágítani a Le Monde  által nemrégiben kezdeményezett vitát.

A TotalEnergies közzétette a Novatek által adott válaszok egyes elemeit, melyben azt is kifejtik, hogy :

A Novatek leányvállalatainak és társvállalkozásainak, köztük a Terneftegasnak a termeléséből a Purovszkij üzemben stabilizált összes kondenzátumot a Leningrádi területen található Ust-Luga ipari komplexumba szállítják. Az Uszt-Luga ipari komplexum számos terméket állít elő, többek között paraffint, amelyet Oroszországon kívülre exportálnak, ez a repülőgép-üzemanyag nem rendelkezik az orosz piacon való értékesítéshez szükséges tanúsítványokkal. Ennek eredményeképpen egyértelmű, hogy az egyes médiumok által megfogalmazott állításoknak és a TotalEnergies közös vállalatainkban végzett tevékenységeinek vizsgálatára irányuló felhívásoknak egyáltalán nincs ténybeli alapja.”

Ez – a közlemény alapján – megerősíti a TotalEnergies augusztus 24-én közzétett állítását, miszerint „Nem, a TotalEnergies nem gyárt paraffint az orosz hadsereg számára”.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.