Fenntarthatóság

Használható-e az alumínium ultrahosszú távú megújuló energia- és hőtárolóként?

NRGreport | 2022.08.26. 06:00

Egy hét különböző európai országból származó, kilenc partnerből álló kutatókonzorcium egy új, alumínium alapú tárolási koncepció kidolgozását vizsgálja, amely megújuló energiaforrások tárolására szolgál, melyet villamosenergia- és hőtermelésre egyaránt felhasználhatnak.

A Reveal projektet júliusban indította el a svájci SPF Napenergia-technológiai Intézet, amely a projekt kutatásvezetője lesz, és az Európai Unió Horizont Europe programja is támogatja. A projekt középpontjában egy új, potenciálisan forradalmi koncepció kidolgozása áll a megújuló energiák hosszú távú tárolására – hónapokban, sőt években mérve. Az IceTec és az Arctus által kifejlesztett karbonsemleges módszerrel előállított alumíniumot az előállítás után hosszú távú energiatárolásra használnák, amely 15 MWh/m3 teljesítményt jelent, ez pedig egy energiasűrűbb és környezetbarátabb tárolási technika.

Az alumíniumra, mint energiahordozóra épülő új koncepció lényegesen eltér a hagyományos energiatároló eszközöktől, mint például az akkumulátorok vagy a Power-to-Gas. A projekttől azt várják, hogy nemcsak megújuló villamos energiát, hanem hőként hasznosítható energiát is képes tárolni.

A Reveal projekt közleménye szerint annak ellenére, hogy a rövid távú tárolási megoldások bőségesek és olcsók, valamint a termelés és a kereslet közötti eltérések kiegyenlítésére is használhatók, a megújuló energiaforrások hosszabb hónapok vagy szezonokig tartó tárolására szolgáló technológiák eddig még igen korlátozottan vannak jelen, illetve költségesek, ezért még nem terjedtek el széles körben.

Az energiaellátás terén fellépő kihívásokat a rövid és hosszú távú tárolási technológiák közötti szakadék szűkítésén kívül, az olaj- és gázimporttól való függőség csökkentéséért folytatott egyre növekvő küzdelem is fokozza, különösen télen az épületek fűtése idején, amikor a napenergia-források is korlátozottak. A Reveal projektnél hiszik, hogy az alumíniumot fel lehetne használni az ismertetett problémák áthidalására, többek között az alumíniumgyártáshoz használt megújuló villamos energia tárolásával.

Még az első sajtóközleményükben tették fel azt a kérdést a kutatók, hogy mi van akkor, ha a folyamathoz kizárólag megújuló villamos energiát használnak, amely energiának aztán a nagy része nem vész el, hanem kémiailag tárolódik az előállított alumíniumban. 

„És mi történik akkor, ha ez az elraktározott energia egy sokkal későbbi időpontban és ismét egy másik helyen szabadul fel? Ekkor az alumínium kiváló energiatároló megoldássá válik kiemelkedő energiatároló sűrűséggel. Valójában egy egyméteres alumíniumkocka több energiát képes tárolni, mint ugyanennyi fűtőolaj.”

A Reveal projekt végső soron olyan technológiák kifejlesztésére törekszik, amelyek segítségével alumínium-oxidból lehet alumíniumot előállítani anélkül, hogy szén-dioxid-kibocsátást okoznának, és az alumíniumot megújuló villamos energia tárolására használják fel, amelyet később hő- és villamosenergia-termelésre lehet felhasználni.

A Reveal projektet az Európai Unió Horizont Europe programja és a Svájci Állam Oktatási, Kutatási és Innovációs Titkársága társfinanszírozza, mely izlandi, szlovén, norvég, holland, cseh, német és svájci partnerekből áll.

Kép forrása: reneweconomy.com.au

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.