Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ez a 10 pénzügyi intézet kontrollálja a fosszilis tartalékok felét

Nagy Nikoletta | 2022.08.27. 05:30

Egy új tanulmány szerint mindössze 10 pénzintézet birtokolja a világ el nem égett fosszilis tüzelőanyagainak csaknem felét.

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói elemezték a, a világ legnagyobb szén-, olaj- és gázvállalatait tartalmazó adatbázist, hogy megtalálják a legerősebb befektetőket. Ezek az energiavállalatok együttesen birtokolják az ismert fosszilis tüzelőanyag-készletek 98 százalékát, amelyek elégetése esetén 674 gigatonna szenet bocsátanának ki. Ez közel háromszorosa annak a globális széndioxid-kibocsátási határértéknek, amelyre szükség van, ha a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon belül akarjuk tartani, hogy elkerüljük a klímaváltozás legpusztítóbb hatásait.

Az FFI Solutions fenntartható befektetési cég által összeállított listát áttekintve a kutatók azt találták, hogy csak 10 részvényes birtokolja a Saudi Aramco, az ExxonMobil és a BP potenciális kibocsátásának 49,5 százalékát.

„A fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökkentése egyéni szinten azáltal, hogy kevesebbet vezetünk és repülünk, valamint kikapcsoljuk a légkondicionálót, nagyszerű dolog. Ezt folytatnunk kell. De csökkentenünk kell a fosszilis tüzelőanyag-termelésünket is, amiért ez a 10 piaci szereplő felelhet” – mondta a kutatás vezetője, Truzaar Dordi az EuroNewsnak. „Az ő részvételük nélkül egyszerűen nem lesz elég lehetőségünk, hogy elérjük kibocsátási céljainkat és elkerüljük a katasztrófát.”

Az Environmental Innovation and Societal Transitions folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a kormányok és az amerikai befektetési menedzserek a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek legnagyobb részvényesei. A szóban forgó 10 pénzintézet a Blackrock, a Capital Group, a Dimensional Fund Advisors, a Fidelity Investments, India kormánya, Szaúd-Arábia Királysága, a Life Insurance Corporation, a Norges Bank, a State Street és a Vanguard. Ezek a részvényesek hatalmas befolyást gyakorolnak a fosszilis tüzelőanyag-iparra. A lista szerint a vállalatok 2020 végi tartalékkibocsátási adatai alapján a Saudi Aramco rendelkezik messze a legnagyobb olaj- és gáztartalékokkal, amely 107 gigatonna szén-dioxid kibocsátására képes. Ezt követi az orosz Gazprom 38 gigatonna szén-dioxiddal, majd a Rosznyefty.

A Coal India a vezető szénipari vállalat, amelynek tartalékai csaknem 100 gigatonna szén-dioxid kibocsátására képesek. A kutatók rámutatnak, hogy az indiai kormány és a szaúd-arábiai királyság is aláírta 2015-ben a Párizsi Megállapodást, amelynek célja, hogy megakadályozza, hogy átlépjük a kritikus 1,5 fokos küszöböt.

„A fosszilis tüzelőanyag-ipar pályáját befolyásolni képes befektetők koncentrált száma vagy probléma vagy lehetőség, attól függően, hogyan látja az ember a dolgokat” – mondja Dordi. Pozitívum, hogy csak néhány szereplőnek kell fellépnie annak érdekében, hogy megakadályozzák a fosszilis energiaóriások fennmaradó tartalékainak kitermelését. A kutatók szerint ezek a pénzügyi szereplők úgy fejthetik ki befolyásukat, hogy „korlátozzák a pénzügyi tőkéhez való hozzáférést, vagy ha aktív tulajdonláson keresztül befolyásolják a vállalati stratégiát”.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.