Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Virágzik Németországban a napenergia

NRGreport | 2022.08.28. 06:00

Az idei év első hat hónapjában Németországban 22%-kal nőtt a napelemes rendszerek telepítése az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Német Napenergia Szövetség által a CNN Business-lel megosztott adatokból. Ez lakossági és kereskedelmi felhasználásra is kiterjedt, a magántetőkön lévő kis létesítményektől a nagy napelemes farmokig.

A napenergia iránti kereslet Európa legnagyobb gazdaságában már eddig is növekedőben volt, ahogy az energiaárak megugrottak, politikai ösztönzőket vezettek be, és a technológia egyre elterjedtebbé vált. Viszont a közelmúltban a fogyasztók egyre magasabb közüzemi számlákkal, perzselő hőmérséklettel és azzal az aggodalommal szembesültek, hogy vajon sikerül-e fenntartani a meleget ezen a télen.

Amióta hat hónappal ezelőtt megszállta Ukrajnát, Oroszország, az utóbbi  jelentősen csökkentette Németország és más EU-országok gázellátását. A múlt héten jelentette be az Északi Áramlat 1 vezetékének előre nem látott lezárását a hónap folyamán karbantartás miatt, ami új rekordmagasságra emelte a földgáz azonnali árait. Sok háztartásban az a legnagyobb félelem, hogy Oroszország ezen a télen teljesen elzárja a csapot. A német kormány már elindított egy válságkezelési tervet, amely szerint a vállalkozások racionalizálására is sor kerülhet, ha ez megtörténik.

A német tisztviselők – reagálva a válságra – energiatakarékosságra szólították fel a fogyasztókat. Egyes önkormányzatok már reagáltak az alapvető szükségletek, például a világítás, a zuhanyzók és a fűtés visszahúzásával.

Jim Gordon, a Smartflower vezérigazgatója szerint a geopolitikai zűrzavar több embert is arra késztetett, hogy térjenek át a napenergiára. A cég napraforgó alakú napelemes eszközöket biztosít vállalati kampuszok, egyetemek és otthonok számára. Elmondta, hogy a vállalkozásuk virágzik, mivel úgy alakulnak a körülmények, hogy a napenergia egyre keresettebbé válik. Az emberek aggódnak és rámutatott, hogy amíg a gázáramlás valakinek a döntésétől függ, addig a nap nem irányítható ily módon.

Az európai ipari és energiaipari órás, a Schneider Electric (SBGSF) azt állítja, hogy Németországban a napelemes fűtési rendszerek iránti kereslet idén majdnem megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest. Konstantin Elstermann, a cég otthoni és elosztási alelnöke szerint a vállalat fenntarthatósági ága, amely a tiszta energia beszerzésében ad tanácsot a vállalkozásoknak, szintén rekordot ért el a tanácsadói kérelmek terén.

Hasonlóan áll a Sonnen, a német napelem-szolgáltató, akiknél szintén több mint kétszeresével emelkedtek a beérkező megrendelései. Oliver Koch vezérigazgató elmondta, hogy különösen a háború kezdete óta erősödött meg a keresletnövekedés. Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik a gyártási kapacitásukat, hogy lépést tudjanak tartani a kereslettel.

A kereslet olyan nagy, hogy a Smartflowernél arra számítanak, hogy idén megnégyszerezik eladásaikat Németországban. Robert Sawyer ügyvezető igazgató rámutatott, hogy 2022 első hat hónapjában több üzletet bonyolítottak le Németországban, mint a teljes tavalyi évben.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.