Szabályozás

A Paks II. Atomerőmű projekt megkapta a létesítési engedélyt

NRGreport | 2022.08.29. 06:05

A több százezer oldalas engedélyezési dokumentáció elbírálását követően az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a létesítési engedélyt a két korszerű, VVER-1200-as 3+ generációs atomerőművi blokk felépítésére a Paks II. Atomerőmű telephelyén. Ezen blokktípus először kapott létesítési engedélyt az Európai Unió területén. A létesítési engedély nyomán a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjának megvalósítása aktív fázisába lép.

A létesítési engedély kiadása arról tanúskodik, hogy az új atomerőművi blokkok megfelelnek a magyar és európai biztonsági normáknak. A Paks II. projekt korszerű automatizált aktív és passzív atomerőművi biztonsági rendszerekkel valósul meg, amelyek részeként kettős falú vasbeton védőépület (az ún. konténment), valamint zónaolvadékcsapda biztosítja, hogy ne kerülhessen a környezetbe az aktív zónából származó radioaktív anyag még egy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező nukleáris baleset esetén sem. – derül ki a Roszatom közleményéből.

„A Paks II. projekt a valós építkezési fázisba lép, a létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelelnek, azok 2030-ra működésbe léphetnek, ami által biztosítani tudjuk Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon”- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„A magyar hatóság, az OAH által az atomerőmű építési projekt számára kiadott legfontosabb engedélyek sora fontos lépést jelent a két legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs atomerőművi blokk közvetlen építésére való áttéréshez, amely egységek biztosítják Magyarország stabil és megfizethető elektromos energiával történő ellátását az évszázad végéig” – mondta Alekszandr Merten, a fővállalkozó ASZE Rt. alelnöke, az Atomerőmű építési projekt igazgatója.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.