Vállalatok

Belépett a MET a lengyel megújuló piacra

S.Rita | 2022.08.29. 10:48

A MET lengyelországi terjeszkedéssel bővíti tovább zöld portfólióját. A svájci székhelyű energetikai vállalat 100%-os részesedést szerzett egy német határhoz közeli lengyelországi zöldmezős naperőmű-projektben, amelynek várható beépített kapacitása 60 MWp.

A MET Csoport 2022. augusztus 26-án részvényvásárlási megállapodást írt alá a megújuló projektet fejlesztő TOREN Spółka Akcyjna lengyel társasággal, hogy megvásárolja annak nyugat-lengyelországi zöldmezős fotovoltaikus fejlesztési projektjét. A naperőmű várhatóan 2023-ban éri el az építésre kész állapotot.

1 gigawatt a cél

A vállalat nemrég, idén áprilisban jelentette be, hogy az olasz és spanyol piacokon is megveti a lábát. A megújulóenergia-portfólió folyamatos bővítésével 2026-ig 1 gigawatt kapacitás elérése lett a kitűzött vállalati cél.

  • a cég öt zöldmezős naperőműprojektben szerzett 100 százalékos részesedést Olaszországban, összesen 213 MWp beépített kapacitással,
  • valamint egy építésre kész, 50 MWp kapacitású napenergiaprojektben Spanyolországban, Andalúziában.

A MET teljes jelenlegi zöld portfóliója ezzel akkor már 714 MWp-re növekedett. Az olasz eszközök várhatóan 2024-ben lesznek építésre kész állapotban, a napsütötte vidéki, Puerto Real-i erőmű pedig a tervek szerint 2023 nyarán kezdi meg a kereskedelmi termelést.

Mivel a cél 2023-ig 500 MW-os, 2026-ig pedig további 500 MW-os – azaz összesen 1 GW-os – megújuló energiaportfóliót létrehozni Európában, a lengyel piacra lépés nem véletlen, a MET-nek további szél- és naperőművek felvásárolnia a kontinensen.

A MET-nek mostanra Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon, Bulgáriában, s e legutóbbi akcióval már Lengyelországban is vannak/lesznek nap- és szélerőműpark-projektjei.

A kifejezetten erre az üzleti fókuszra létrehozott un. Zöld Eszközök Divízió élére 2021 májusában csatlakozott megújuló energiaforrásokért felelős vezérigazgató, Christian Hürlimann korábbi nyilatkozatában már előrevetítette, hogy Románia, Horvátország, Szerbia és Németország ugyanúgy a célkeresztben van, ahogy folyamatosan javul a megújuló energiával kapcsolatos befektetési környezet. Elsősorban a ready-to-build (azaz építésre kész) eszközökre hajtanak, illetve érdekes még a zöldmezős és barnamezős területek fejlesztése is.

Az üzleti modell szempontjából a projektportfólió egyaránt támaszkodik a támogatási rendszerrel ösztönzött (betáplálási tarifa vagy CfD), mind a piaci alapú bevételekre és szerződésekre (HTM-ek és/vagy strukturált fedezeti ügyletek).

Németországban már csatlakoztak is egy megújuló hidrogénnel kapcsolatos kísérleti projekthez , az északkelet-németországi Lubminban. A HH2E által kifejlesztett 200 millió eurós projekt építése 2023-ban fog kezdődni, és 2025-ben helyezik üzembe.

Most az energiaátmenet a legnagyobb a kihívás.

Nem véletlenül nagy a zöld hidrogén iránt a kereslet, amely az energiaátmenet egyik kiemelt szereplője – mondta el korábban Jörg Selbach-Roentgen, a MET németországi vezetője.

Azonban a vezetők elmondása szerint a jelenlegi hidrogénprojektek még támogatásra szorulnak. Sőt, ha az árakat nézzük, a bevételhez még csekély szinten járulnak hozzá, „de majd a keresleti oldal szigorúbb szabályai segíthetnek ezen, mint ahogy az energiapiacba való mélyebb integráción is”.

Itthon a MET működteti Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőművét, a 795 MW-os Dunamenti kombinált ciklusú gázturbinát. Ezeket olyan zöld eszközökkel is bővítette, mint a napenergia és az akkumulátorok. A tavaly évvégén bejelentett 4 MW-s (maximum teljesítményű) és 8 MWh-s (tárolási kapacitású) Tesla Megapack akkumulátoros energiatárolók hamarosan aktuális telepítése azért is lesz nagy dolog, mert ezek egyrészt már két órás ciklusidővel rendelkeznek (szemben az eddigi félórás hazai gyakorlattal), másrészt jó példa arra, hogyan lehet megújuló energiatermelőket hatékonyan rendszerbe integrálni.

A MET Csoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett földgáz mennyisége 55 BCM, a kereskedett villamos energia mennyisége 50+ TWh. Emlékeztetőül: 2020-ban a vállalat árbevetéle még 11,2 euró volt, ami több mint 60%-os növekedést jelent, egy év alatt. Nem csoda, hogy nemrég a MET bekerült a 20 legjobb svájci székhelyű vállalat közé az árbevétel alapján, mint Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalata. Ezzel a 25. helyről a 20. helyre lépett előre a tavalyi pozícióhoz képest.

A Top 500-as listát a Dun & Bradstreet Switzerland, egy üzleti és piaci információkra szakosodott vállalat adatai alapján évente teszik közzé. A Lakatos Benjamin által alapított MET 2010 óta szerepel a listán.

A MET tulajdonosai 80%-ban az alkalmazottak és –2020 januárja óta- 20%-ban a szingapúri Keppel Corporation.

Integrált európai energetikai vállalatként 13 országban vannak jelen és működtetnek eszközöket leányvállalatai révén: 27 nemzeti gázpiacon és 22 nemzetközi kereskedelmi központban végzi tevékenységét.

fotó: MET

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.