Fenntarthatóság

A technológiai innováció elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa vezető szerepet töltsön be a megújuló energiák terén

NRGreport | 2022.08.30. 04:00

Wolfram Sparber, az Európai Megújuló Energia Kutatóközpontok Szövetségének (EUREC) alelnöke határozza meg azokat az intézkedéseket, amelyeket Európának meg kell tennie megújuló portfóliójának optimalizálása érdekében.

Régóta szükség van az innovatív megújulóenergia-technológiák jobb támogatására, és ezáltal az energiarendszer-átalakítás hosszú távú sikerére. Az emelkedő hőmérséklet, megélhetési költségek és energiaárak az ukrajnai orosz invázióval együtt csak még inkább szükségessé tették a zöldenergiára való átállást. Egyértelmű előrelépés a megújuló energián keresztül vezet, amit az Európai Unió REPowerEU terve is bizonyít, amely felgyorsítja a megújuló energiaforrások bővítését az európai energiacélok elérése érdekében. Az innovációt korábban figyelmen kívül hagyták a tagállamok – az Európai Bizottság 2020 januárjában bírálta a Nemzeti Energia- és Klímaterveket (NECP), mivel azok nem fordítottak kellő figyelmet a kutatási és innovációs igényekre.

Az EUREC víziója szerint a technológiai vezető szerepet kell betöltsön a megújuló energia-ágazatban, amelyet a virágzó kutatási és gyártóipar segít elő. Ahhoz, hogy az ágazatot a szűk haszonkulcsok mellett, az észlelt kockázatok és a globális versenytársak nyomása mellett előremozdítsák, pénzügyi és politikai segítségre van szükség. Számos megújuló energia-szövetség csatlakozott az EUREC-hez, akik örömmel fogadják, hogy az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) a közelmúltban olyan módosításokat fogadott el, a felülvizsgált, EU-s Megújuló Energia Irányelv, RED III-ban, amelyek az innovatív technológiák fejlesztését támogatják.

Az ITRE módosításai az alábbiakkal mozdították elő az energia innovációs menetrendet:

  • Az irányelv jóváhagyása és 2030 között telepített összes megújuló energia-kapacitás 5%-os indikatív céljának meghatározása az innovatív megújuló energiaforrásokra vonatkozóan minden tagállamban;
  • A tárolási technológiákra vonatkozó cél szükségességének megállapítása, valamint egy másik javaslat ajánlása a keresletoldali rugalmassághoz; és
  • A Nemzeti Energia- és Klímatervek alkalmazása a tagállamok által az innovatív megújuló energiaforrások biztosítását célzó politikák meghatározásához.

Az ITRE célja támogatási intézkedéseket igényel a tagállamoktól az innovatív technológiai célok elérése érdekében, ideértve a finanszírozási mechanizmusokat, a célzott pályázatokat, a tőketámogatásokat, a bevételi támogatást és a szabályozási támogatást. Például a tagállamok állami garanciái kedvező finanszírozási ajánlatokat írhatnak elő, hogy csökkentsék a pénzügyi intézmények kockázatérzetét. Az egyszerűsített engedélyezési eljárásokon keresztül nyújtott szabályozási támogatás megszüntetheti az innovatív technológiák kibővítésének akadályait.

Folyamatosan szükséges lesz felülvizsgálni, hogy mi számít innovatívnak. A hároméves felülvizsgálati ciklus egyensúlyt teremt a naprakészsége, a konzultáció és a felülvizsgálat adminisztratív terhe között. A frissítések előkészítése az ötéves NECP-ciklushoz vagy a Stratégiai Energiatechnológiai Terv (SET) szerinti új folyamathoz igazítható.

Az ITRE módosításának fontos jellemzője, hogy az indikatív 5%-os célt minden országnak el kell érnie. Bármely ország, mérettől függetlenül, megtalálhatja a megfelelő innovatív technológiákat, vagy lehetővé teheti az uniós vállalatok számára a rendelkezésre álló szél-, nap-, víz-, geotermikus vagy bioenergia-forrásokhoz való hozzáférést. Természetesen a folyamatban az EU is segítő kezet nyújt majd.

Az EUREC régóta kampányol azért, hogy a Megújuló Energia Direktíva (RED III) nagyobb mértékű rendelkezéseket tartalmazzon az innovatív technológiák támogatására. Az új, 5%-os célkitűzés a tagállamok közötti közvetlen szakpolitikai támogatást jelenti a nagy teljesítményű technológiák gyártásához, és segíti a vállalatokat innovatív termékek kifejlesztésében és bővítésében, így biztosítva, hogy Európa továbbra is a megújuló energia innovációjának élvonalában maradjon.

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.