Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Amiért az energiaárak gyorsabban emelkednek az Egyesült Királyságban

NRGreport | 2022.08.30. 06:00

Az Egyesült Királyságban élők milliói készülnek fel a következő nehéz hónapokra, miközben már így is rekord áremelkedés tapasztalható meg. Viszont a válság nem csak az országra jellemző. Tavaly ősz óta Európa-szerte megugrottak az árak a kereslet megugrása miatt, mivel az országok feloldották a járványügyi korlátozásokat – áll a CNN elemzésében.

A brit energiaárak most magasabbak, mint a hasonló gazdaságokban, például Franciaországban és Olaszországban. A britek pedig sokkal nagyobb áremelkedéseket szenvedtek el, mint a legtöbb európai országban élők, például Németországban, ahol az évtizedes energiapolitikát az ukrajnai háború a feje tetejére állította. A Nemzeti Statisztikai Hivatal a héten közölte, hogy az Egyesült Királyságban a földgáz ára közel 96%-kal emelkedett a júliusig tartó egy évben, míg a villamos energia ára 54%-kal emelkedett.

A Deutsche Bank elemzése szerint a gáz és a villamos energia éves fogyasztói árinflációja az Egyesült Királyságban az előrejelzések szerint idén átlagosan 80%-ra fog ugrani, szemben az eurót használó országokkal, ahol ugyanez a szám átlagosan 40%. Az átlagos éves energiaszámlák januártól meghaladhatják a 4000 fontot (4738 euró),, később tavasszal pedig az 5000 fontot (5922 euró), a jelenlegi körülbelül 2000 fontról (2369 euró). Ennek következtében milliók szorulhatnak szegénységbe. Emiatt az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának vezetői „humanitárius válságra” figyelmeztettek.

Az Egyesült Királyság összesített inflációja júliusban meghaladta a 10%-ot, szemben az eurózóna 8,9%-ával. A brit gazdaság egyéb problémáitól eltérően a Brexit nem tűnik jelentős tényezőnek. Miért nőnek tehát a brit energiaszámlák sokkal gyorsabban, mint Európa nagy részén?

A nagykereskedelmi költségek tavalyi felfutásával 31 kisebb brit energiavállalat ment csődbe, amelyek hagyományosan versenyképes árakat kínáltak. Henning Gloystein, az Eurasia Group energia-, éghajlat- és erőforrásokért felelős igazgatója elmondta, hogy a brit kormány ezek mentén alakította az energiapiacot. A kisebb cégek brókerként viselkedtek, nem pedig alapvető közüzemi szolgáltatások nyújtóiként, hiszen a nagykereskedelmi piacon vásároltak villamos energiát és gázt, majd eladták azt kiskereskedelmi ügyfeleknek.

Európában ezzel szemben szigorúbb szabályok vonatkoznak a beszállítókra, amelyek egyben meg is védik őket a nagyobb áremelkedésektől. Újabb változtatás a brit területen, hogy az eddig hathavonta módosítható ársapka három havonta módosítható lesz, tehát akár negyedévenként emelhetik a nagykereskedelmi árakat. 

Az Egyesült Királyság gázfüggősége sem elhanyagolható tényező. A Deutsche Bank szerint az ország villamosenergia-termelésének 40 százalékát gázból állítja elő, a legtöbb otthont földgázzal látják el. Az északi-tengeri kitermelés tavaly rekord alacsony szintet ért el karbantartási munkálatok miatt, ehhez pedig hozzátársul még a kevés tárolási lehetőség is. 2017-ben az Egyesült Királyság energiavállalata, a Centrica bezárta az ország legnagyobb gáztárolóját, bár azóta megkezdődtek a tárgyalások annak újranyitásáról. Az idő előrehaladtával, a tárolók hiánya miatt a britek egyre inkább kénytelenek az Északi-tengerről, Norvégiából és Belgiumból származó „valós idejű gázáramlásra”, valamint a cseppfolyósított földgáz behozatalára támaszkodni.

A megugró számlákkal szemben szerte Európában felléptek a kormányok, hogy enyhítsék a háztartásokra nehezedő pénzügyi nyomást. Ezzel szemben a brit kormány által eddig felajánlott támogatások egyike sem szólt közvetlenül a fogyasztói energiaáraknak. Májusban a brit kormány 15 milliárd fontos támogatási csomagot jelentett be, amely 400 font hitelt tartalmaz 29 millió háztartás számára októbertől fél éven át. Ezzel szemben Franciaországban az év végéig 4%-ban korlátozták a villamosenergia-árak emelését, Németország pedig bejelentette, hogy 2024. márciusáig 19%-ról 7%-ra csökkenti a gáz forgalmi adóját. 

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.