Rezsi

Furcsa, de működő tippek a vízfogyasztás csökkentésére

Nagy Nikoletta | 2022.08.30. 07:45

A bolygó édesvíz-készletei vészesen fogynak, arról nem is beszélve, hogy az ősztől jó eséllyel dráguló rezsi mellé jó, ha a vízfogyasztás alacsonyan marad. Az alábbi tippeket érdemes kipróbálni.

A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége – írja a Kék Bolygó Alapítvány. A Föld édesvízkészlete ugyanakkor állandó, az összes víz mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. A Föld édesvízkészletét nemcsak a túlzott fogyasztás, hanem az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, a talaj- és vízszennyezés, a gazdasági növekedés, a változó életstílus is veszélyezteti. Bár nem az egyéni vízhasználat az, ami a legtöbbet nyom a latban, de a saját szokásainkkal is sokat segíthetünk a helyzeten. Például az euronews alábbi furcsa, de tényleg működő tippjeivel.

Legyen kettős a vécélehúzó!

Hamar visszajön az ára, ha áttelepíti a vécé lehúzórendszerét egy olyanra, amin választhat, hogy éppen bő vízzel, vagy kicsit kevesebbel szeretné leöblíteni a tartalmát. Egy nagy öblítés gyakran hat és kilenc liter vizet használ el egy menetben, míg egy kis öblítés csak három és négy között. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő öblítés használatával a víz akár 60 százalékát is megtakaríthatja minden egyes használatnál. Ha már használ ilyen rendszert, arra is érdemes figyelni, hogy minden vécézés után a jó gombot nyomja meg, különben okafogyottá válik a technológia.

Gyűjtse össze a zuhany- és esővizet!

Gyakorlatilag semmilyen erőfeszítésbe nem kerül összegyűjteni a felesleges vizet a zuhanyból és esőzés közben, de később sokat segíthet: ezzel öntözheti például a kertet, ami nem kis segítség akkor, ha a kert maga nagyobbacska. Ez különösen az olyan nyári szárazságban lehet hasznos, mint amilyet idén júliusban-augusztusban is átéltünk.

Őshonos növényeket termesszen!

Az őshonos növényeknek valószínűleg kevesebb vízre van szükségük, mivel jobban illeszkednek a helyi környezethez. Bárkinek csodálatos kertje lehet a növények életben tartásához szükséges magas vízszámla nélkül. További bónuszként ezzel a helyi beporzópopulációkat is bátorítja, ami a méhek pusztulása miatt különösen fontos lehet, de a biodiverzitás elősegítése szempontjából se hátrány.

Soha ne indítsa el a félig tele mosógépet és mosogatógépet!

Talán nem tűnik akkora pazarlásnak, ha van még hely az ilyen háztartási eszközökben, mikor elindítja őket, valójában azonban hosszútávon nagyon sok vizet, és egyébként nagyon sok áramot is pazarolhat. Utóbbi pedig a növekvő rezsiárak miatt nemcsak néhány tíz forintban, hanem akár több ezer forintban is mérhető lehet havonta.

Hűtse le a vizet!

Előfordult már önnel is, hogy sokáig folyatta a csapból a vizet, mert nem volt elég hideg? Ezzel rengeteget pazarol, főleg akkor, ha kifejezetten lassan érkezik meg az áhított hőfok. Ennek elkerülése érdekében mindig tartson hideg csapvizet a hűtőjében – ha teheti, az elhasznált műanyagpalackokat használja erre a célra, így két legyet üt egy csapásra: újrahasznosít, és még vizet is spórol.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#rezsi   #vízfogyasztás   #vízhasználat  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.