Mobilitás

Forma 1-es bejelentésével egyből oda is szúrt riválisának az Audi

NRGreport | 2022.09.01. 04:05

Az Audi 2026-tól a sportág egyik meglévő csapatával és egy új, Németországban készülő erőforrással száll be a Forma-1-be, jelentették be a legutóbbi verseny, a Belga Nagydíj helyszínén Spa-Francorchampsban. Az Audi a bejelentésével pedig nem mulasztotta el a lehetőséget odaszúrni egyik legközelebbi riválisának.

A Volkswagen tulajdonában lévő prémium márka kifejtette, hogy a következő hónapokban kiderül, melyik csapattal lép partnerségre, ami egy új és fenntarthatóbb korszak kezdetét jelenti a sportágban. Nyílt titok a sportág szereplői között, hogy a márka tárgyalásokat folytatott a svájci székhelyű Sauber csoporttal, amelynek csapata jelenleg Alfa Romeo F1 Team Orlen néven versenyez.

A királykategória mezőnyéből az Aston Martin és a Williams, melyeket jelenleg a Mercedes lát el erőforrással, egyaránt mutatott érdeklődést az Audi szerepvállalása felé. Markus Duesmann, az Audi elnöke a belgiumi versenyhétvégén tartott sajtótájékoztató idején beszélt arról, hogy a Forma 1 egyszerre egy globális színtér a márkának, valamint egy nagyon komoly mérnöki, szakmai kihívás a fejlesztői csapat számára. –  számolt be a fomrula1.com.

Új szabályozás, fenntarthatósági szempontok

A magas teljesítmény és a versenyszellem kombinációja az innováció és a technológia közvetítésének hajtóereje az autóiparban. Az Audinál úgy gondolják, hogy a nemrégiben bejelentett, 2026-tól életbe lépő szabályváltoztatásokkal eljött a márka ideje a csatlakozásra. Attól a szezontól ugyanis a versenysorozat egy új erőforrás egység megépítését (hibrid motor) várja el a gyártóktól, úgy, hogy koncepció kialakításakor kiemelt hangsúlyt kapott a fenntarthatóság és a még költséghatékonyabb kialakítás. A Liberty Media által birtokolt sportszéria célja, hogy 2030-ra elérje a karbonsemlegességet.

Az új szabályok egyszerre jelentik a fokozott elektromosság, valamint egy fejlett, fenntarthatóbb üzemanyag alkalmazását. Emellett pedig a következő szezontól a motorgyártókra is kötelező költségplafon lesz érvényben. Duesmann hozzátette, hogy az Audinál a cél a teljes elektromosságra való átállás. Ezzel párhuzamosan pedig úgy látják, hogy a Forma 1 szabályai olyan módon alakulnak, amelyek aktuálissá teszik a sorozatban való jelenlétüket.

Duesmann esetében további érdekesség, hogy a BMW által már dolgozott Forma 1-es csapat tagjaként. Ráadásul akkoriban a bajor gyártó pont a korábban emlegetett Sauber csapatával együttműködve szerepelt a nagydíjakon.

Az Audi F1-es programjának székhelye Neuburg an der Donau-ban lesz, közel az autógyártó Ingolstadtban található központjához, a projekthez pedig külön alapítanak egy Audi Sport leányvállalatot. Vezérigazgatónak azt az Adam Bakert nevezték ki, aki már nem ismeretlen név a szakmai körökben, korábban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma 1-es vezető testületének volt a tagja.

Szintén nyílt titok, hogy hamarosan a másik Volkswagen csoporthoz tartozó márka, a Porsche is bejelentheti csatlakozását a szériához. Az elhangzó nyilatkozatok és hírek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a márka a bajnokság aktuális éllovasával, a Red Bull csapatával fog együttműködni 2026-tól.

Audi, mint önálló csapat?

Az Audi korábban 13 alkalommal nyerte meg a legendás Le Mans-i 24 órás versenyt, mielőtt 2017-ben távozott a hosszútávú versenyzés világából. A márka történelme az autósportok terén egészen a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza, akkor az Auto Union részét képezték a Grand Prix versenyzés hőskorában.

Duesmann kifejtette, hogy ugyanannyit fognak költeni a projektre, mint a más sportszériákban történt korábbi szereplésük idején, így nem lesz többletkiadás a márka számára. A tervük az, hogy hosszú időre kötelezik el magukat a sorozat mellett. A feltett kérdések során elmondta, hogy egy teljesen új csapat és autó megszervezését, fejlesztését nem tervezik. Egyelőre bölcsebb döntésnek látják egy már létező autót ellátni erőforrással.

A bejelentés részeként az Audi odaszúrt a kereskedelmi szempontból riválisnak tekinthető Mercedes csapatának is. Sajtóközleményüket azzal a felütéssel kezdték, hogy több mint egy évtized után érkezik újra Németországban készített motor a Forma 1 sorozatába. Ezzel arra utaltak, hogy bár 2010 óta a Mercedes folyamatosan tagja volt a mezőnynek, az erőforrásaikat az angliai gyárukban készítik elő, ezzel pedig nem egy “igazi német” csapat. Az Audit megelőzően egyébként 2009-ben, a BMW által fejlesztett.

 

Kép forrása: formula1.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.