Vállalatok

Két új elnökhelyettest nevezett ki a MEKH elnöke

NRGreport | 2022.09.01. 08:05

Horváth Péter János elnök 2022. szeptember 1-jei hatállyal kinevezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két új elnökhelyettesét. A hivatal energetikai elnökhelyettesi posztját a jövőben Kovács Pál tölti be, Klimits Levente pedig operatív elnökhelyettesként folytatja munkáját.

A MEKH energetikai ágazatainak (földgáz, villamos energia és távhő) irányításáért a jövőben Kovács Pál felel energetikai elnökhelyettesként. Kovács Pál a Moszkvai Energetikai Egyetemen diplomázott mérnök-hőfizikusként Atomerőművek és berendezések szakon, majd elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola közgazdász képzését.

Pályafutását a Paksi Atomerőműnél kezdte műszaki területen, majd az OECD Atomenergia Ügynökségénél dolgozott szakértőként. 2010-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes-államtitkári, majd államtitkári posztját töltötte be. 2014-től visszatért Paksra, ahol vezérigazgatói tanácsadóként, majd a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kabinetfőnökeként dolgozott. 2018 és 2019 között az MVM Zrt. nukleáris igazgatói és a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatósági elnöki posztját is betöltötte. 2019-től 2022-ig a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár volt.  Kovács Pál a Dunaújvárosi Egyetem címzetes egyetemi docense, a Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatói tanácsadója.

Klimits Levente, aki 2020 óta tölti be a MEKH Elnöki Kabinet igazgatói posztját, szeptember 1-jétől operatív elnökhelyettesként folytatja munkáját a hivatalban. Klimits Levente a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán Pénzintézeti Közgazdász szakon végzett. Később elvégezte a nemzetközi könyvelői, majd a mérlegképes könyvelői képzést is. Évekig a PwC Kft. berkeiben dolgozott könyvvizsgálóként és tanácsadóként, majd szakmai tapasztalatait közműszolgáltató cégeknél bővítette. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető stratégiai szakértőjeként a földgáz üzletágért felelt, majd az NKM Nemzeti Közművek Zrt osztályvezetőjeként dolgozott. Két éven át vezérigazgatóként vezette az NKM Optimum Zrt.-t, majd a MEKH-hez való csatlakozása előtt az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felsővezetői tanácsadójaként tevékenykedett.

A jogszabályok szerint a MEKH elnöke legfeljebb öt elnökhelyettest nevezhet ki, akiknek megbízatása hét évre szól. A mostani két új kinevezéssel összesen négy elnökhelyettes segíti a hivatal munkáját. Ságvári Pál továbbra is nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettesként, Dr. Szalóki Szilvia pedig víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettesként dolgozik a hivatal elnöke mellett.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.