Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Három új elektromos típus érkezését jelentette be a Skoda

NRGreport | 2022.09.02. 04:02

A Skoda ígéretet tett arra, hogy dollármilliárdokat fektet be elektromos autók fejlesztésébe azzal a céllal, hogy 2026-ig három új, zéró károsanyag-kibocsátású járművet mutathasson be.

 A Volkswagen tulajdonában lévő cseh autógyártó, a Skoda bejelentette, hogy 2026-ig három új elektromos autót kíván piacra dobni. Ezzel négy évvel sikerült megelőzni a kezdeti előrejelzéseket. A cég ismertette az elektromos részlegével kapcsolatos terveit, miközben bemutatták a Vision 7S SUV koncepcióját, amely várhatóan a Kodiaq nagy SUV-jának elektromos megfelelője lesz. – írta meg a Drive.com.

A Skoda vezérigazgatója, Klaus Zellmer elmondta, hogy a vállalat 5,6 milliárd eurót fektet be az elektromos autók fejlesztésébe, ami 2025 végéig három új modellt eredményez majd. Kifejtette, hogy ezzel jelentősen felgyorsítják az e-kampányukat. Az említett három modellen kívül pedig már továbbiak készülnek. Céljuk a pozíciójuk megerősítése az átalakulás évtizedében.

A már említett 5,6 milliárd eurós befektetés mellett további 700 millió euróval támogatják a digitalizációt a következő öt évben, amellyel biztosíthatják a vállalat és a munkahelyek jövőbeli életképességét.

Kisautó, kompakt SUV, hétüléses SUV

A három megjelenő modell között lesz egy pénztárcabarát kisautó (amelyik a Fabia helyét hivatott átvenni), egy kompakt SUV (a Kamiq típus utódjának ígérkezik) és egy hétüléses SUV (a Vision 7S koncepciója alapján). Azt azonban még nem jelentette be a Skoda, hogy a Volkswagen csoport MEB platformjával – amely a Skoda Enyaq elektromos SUV modelljében is szerepel – szerelik fel új típusaikat vagy sem.

A Volkswagen csoport korábban bejelentette, hogy a MEB mintájára egy megfizethetőbb és kisebb platform gyártására készül 2025-től, miközben az újabb és fejlettebb Scalable Systems Platform (SSP) várhatóan 2025 végén vagy 2026 elején jelenik majd meg. A Skoda újfent hangsúlyozta tervét, miszerint 2030-ra az Európában eladott új autóik 70 százalékát az elektromos autók tegyék ki.

Ezzel összecseng az is, hogy az Európai Unió idén júniusban bejelentette az új benzin- és dízelmotoros autók értékesítésének betiltását 2035-től. A Skoda azt állítja, hogy a következő években folytatni kívánja a benzin- és dízelmotoros autók fejlesztését, az új generációs Superb és Kodiaq pedig 2023 második felében jelenik meg. A jelenlegi generációs Skoda Octavia is várhatóan 2024-ben kap egy közép-élettartamú frissítést.

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.