Mobilitás

Vasút és odafigyelés – Évente több milliárd liter üzemanyagot lehetne megtakarítani

Benedek Attila | 2022.09.04. 06:06

Európában néhány éve kis túlzással a csapból is szénlábnyom csökkentése és az elektromos autókra történő villámgyors áttérés folyik. Mi lenne, ha a pánikkeltést félre tennénk és ránéznénk az autónk gumijára?

Amikor a politika által hajtott propaganda áthat egy területet, akkor gyakran előfordul, hogy a józanész eltűnik és csak a sokat hangoztatott kivezető utak jelentik a jó megoldást. A kijelölt irányoktól eltérő ötleteket és megoldásokat, sokan az ördög művének tekintik. Főleg akkor, ha egyszerűek és egy komolyabb felvilágosítással célt lehetne érni velük.

Kötött pálya

Erre jó példa a RoLa vonatok, azaz a környezeti terhelés jó részéért felelős teherautók vonatokra irányítása. Ez a sokáig jól működő zöldítő üzletág, valószínűleg lobbiharcok áldozatává vált itthon és Európában is. Maradva a kötött pályán, akadnak jó példák a területen. Az egyik a Mazdától származik.

A japán vállalat 2007-ben indította el a Trans Szibéria Vasút (TSR) segítségével, a zárt kocsikban történő autószállítást. Így a Moszkváig tartó 9320 kilométert, 10 nap alatt tették meg az autók. Érthető okok miatt, ez a szállítási mód az idén tavasszal megszűnt.

A Toyota a zöld autózás élharcosaként a logisztikáját is zöldíti. A japán vállalat gyárat üzemeltet az Egyesült Királyságban és Franciaországban is. A két telephely között, vasúttal oldják meg az autók szállítását. Ez szép mennyiség, ugyanis évente 70 ezer négykerekűt vesznek le így a teherautókról… Ez a váltás, megfelezte a szállítási időt, miközben a Toyota európai logisztikájának, 10 százalékot csökkent a szénlábnyoma.

Zöld béka díj

A három hazai autógyár, lelkesen használja a vasúti szállítást. Időnként az is jól működött, hogy a Csepeli szabadkikötőbe vitték az autókat, ahonnan hajókon folytatták az útjukat. A vasúti szállítást az Audi maxolta ki a legjobban. A győri gyár és az ingoldtstatti központ között, régóta működtetnek közvetlen vonat járatot (650 km). Ezt a környezetvédők, Zöld béka díjjal is jutalmazták. A lényeg, hogy a két gyár között, folyamatos a közlekedés, mindkét irányba. A kész autókkal, motorokkal, alkatrészekkel és karosszériákkal telipakolt szerelvények, napi szinten közlekednek a két üzem között. Így gyors és zöld az Audi logisztikája.

A hatékonyabb pénzköltés

Akadnak egész jó kezdeményezések is, amelyek mérnöki szemléletet használva próbálják zöldebbé tenni a világot, de sajnos ezeket a józan érveken alapuló ötletek simán megállítják, mert nem illenek bele a különféle, a politika által „tolt” irányokba.

Az egyik ilyen hozzáállás, azzal a szemlélettel végezni az euromilliárdok költését, hogy az adott összeg, mennyi energia és CO2 megtakarítást hoz a konyhára egy megadott idő alatt. Ezzel a gyakorlatias megközelítéssel, ki lehetne szűrni a pazarló és drága, viszont látványos megoldásokat. Magyarul, a politikusok kezéből ki kellene venni ezeket a döntéseket.

Pazarlás, a köbön

A pár éve folyó zöld hisztéria előtt már előjöttek okos kezdeményezések, amelyeknek nem volt különösebb visszhangja. Ilyen a Bridgestone gumigyár felmérése. A világ legnagyobb abroncs gyártója, még 2006-ban végezte az első felmérését. Ezt többször is megismételték, a felmérésük eredményeit 2010-ben kürtölték legutoljára világgá, a „Think before you drive” kampányuk keretében.

Az összesített adatok szerint, elég szomorú helyzetet állapítottak meg. A legutolsó információ, a 15 európai országban végzett felmérésről szólt, amelyben 52 400 autót ellenőriztek. A mérés arra kereste a választ, hogy helyes guminyomással közlekednek-e az autósok. Hát nem. A vezetők 81 százaléka 0,5 barral kisebb nyomással járta az utakat. Ennek a számnak a 26,5 százaléka pedig, súlyosan alacsony nyomással vett részt a közlekedésben. Ennek az egyik eredménye, hogy a gumik, azaz az autó menetellenállása megnövekedett. Ha az alapos felmérés eredményeit az egész európai autóparkra vetítjük, akkor ez éves szinten, 9,3 millió tonna, feleslegesen kibocsájtott széndioxidot jelent. Az üzemanyag részen, 4 milliárd liternyi elpöfögtetett hajtóanyagról beszélünk… pedig mostanság, mintha hiány lépett volna fel ebből a fajta kőolajtermékből.

A japánok egy másik felmérését az FIA-val, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetséggel közösen végezte (2011). Itt a helytelen nyomások mértéke 71 százalék volt. Üzemanyag fronton – éves szinten – 2 milliárd liternyi megy feleslegesen a levegőbe. Széndioxid terén 4,8 millió tonna jut a légkörbe. Csak Európában.

Ez autónként, 1,8 g/km-es felesleges kibocsátással ér fel. A habot a tortán, a hamarabb elkopó gumik jelentik, ez a terület 2,4 milliárd fontos plusz kiadást jelent az autósoknak, ami megközelítőleg 2 millió tonna hulladékot jelent évente.

A fenti példák mutatják, hogy a zöld hisztéria keltése és a nem átgondolt zöld költések mellett, pár egyszerű dologgal is lehetne óvni a bolygót.

 

Képek forrása: Audi, Gem Motorist

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.