Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Katar megépíti a világ legnagyobb „kék” ammóniagyárát

NRGreport | 2022.09.05. 12:00

A QatarEnergy bejelentette a nagy “kék” ammóniagyárának megépítését, amely 2026 első negyedévében kezdi meg működését. A létesítmény évi 1,2 millió tonna kék ammóniát állít majd elő. A cég szerint ezzel a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz. 

A QatarEnergy, Katar állami tulajdonú kőolajipari vállalatának leányvállalata, a QatarEnergy Renewable Solutions és a QAFCO (amelynek a QatarEnergy leányvállalata, az Industries Qatar a 100 százalékos tulajdonosa) fogott össze az Ammonia-7 projekt létrehozásáért. A projekt Mesaieed Industrial Cityben (MIC) lesz, és a QAFCO üzemelteti majd integrált létesítményei részeként.

Mérföldkő az ország és az iparág számára

Saad Sherida Al-Kaabi, az energiaügyekért felelős államminiszter és a QatarEnergy vezérigazgatója elmondta, hogy az Ammonia-7 egy mérföldkőnek számító projekt Katar és a teljes iparág számára. Rámutatott, hogy a megújuló energiaforrások, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -megkötés terén elért egyedülálló pozíciójukra, valamint az ideális logisztikai képességeikre és előnyeikre építettek. Ezeknek köszönhetően van lehetőségük differenciált, alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékeket és üzemanyagokat szállítani a világnak.

Al-Kaabi szerint a tárgyalt projektbe történő befektetés egyértelműen mutatja, hogy milyen lépéseket tesznek az energiatermékeik szén-dioxid-intenzitásának csökkentése érdekében. Hozzátette, hogy mindez a QatarEnergy fenntarthatósági és energiaátállási stratégiájának kulcsfontosságú pillére.

Az Ammonia-7 projekt

A kék ammónia akkor keletkezik, amikor a hagyományos ammóniagyártás során keletkező szén-dioxidot felfogják és tárolják. A kék ammónia a szürke és a zöld ammónia között helyezkedik el fenntarthatóság szempontjából. A szürke ammóniának nevezett vegyületnél környezetbarátabb hiszen a kibocsátást felfogják, viszont, ahogy azt a szín is jelzi, kevésbé” zöld” mint a zöld ammónia, hiszen (a kék esetében)használnak földgázt az előállításához. A hagyományos hajókkal szállítható kék ammóniát előállítás után az erőművekben alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia előállítására lehet használni.

A kék ammónia gyártásához a QatarEnergy Renewable Solutions integrált CCS (szén-dioxid-leválasztás és -tárolási)-létesítményeket fog fejleszteni és kezelni, amelyek évente körülbelül 1,5 millió tonna szén-dioxid lekötésére és megkötésére lesznek képesek. Ezenkívül több mint 35 megawatt megújuló villamos energiával látja el majd az Ammonia-7 létesítményét a Mesaieed Industrial Cityben jelenleg épülő naperőmű.

Ezen túlmenően iparági szakértők és illetékes független testületek bevonásával kidolgozzák és levezénylik az Ammonia-7 létesítményben előállított termék kék ammónia minősítésének folyamatát. A QatarEnergy vállalata lesz az Ammonia-7 által gyártott összes kék ammónia egyedüli beszállítója és forgalmazója.

A kék ammóniába való beruházás és a kibővített CCS-létesítmények mind a részeit képezik azoknak a lépéseknek, amelyeket a QatarEnergy tesz annak érdekében, hogy megvalósítsa fenntarthatósági stratégiáját. A stratégia számos kezdeményezést ír elő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, ideértve a kiemelt projekteket, mint például a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológia további kiépítését, hogy 2035-ig több mint évi 11 millió tonna szén-dioxidot lehessen megkötni Katarban.

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.