Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

34 százalékkal csökkent az EU kibocsátása, de ez még mindig kevés a klímacélokhoz

Nagy Nikoletta | 2022.09.06. 05:00

Jó és rossz hírei is vannak az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentésének.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által készített jelentés az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátását elemezte az elmúlt harminc évre vetítve. A kutatók megállapították, hogy a közlekedés az egyetlen ágazat az Európai Unióban, amely 1990 óta növelte kibocsátását. 1990 és 2020 között az EU nyolcból hét ágazatban csökkentette károsanyag-kibocsátását.

A legtöbbet (közel 50 százalékot) az energiaipar csökkentette, ezt követi a feldolgozóipar és az építőipar. A harmadik helyen a háztartások, a kereskedelem és az intézmények, majd az ipari folyamatok álltak. Az ötödik helyre a mezőgazdaság került, bár az utóbbi években a csökkenés üteme lelassult. A hatodik az üzemanyagfelhasználás, és a hulladékkezelés a hetedik.

A repülést is magában foglaló közlekedési ágazat 7 százalékkal növelte a kibocsátását – írja az euronews.

Harminc év alatt az Európai Unió 1546 millió tonnával csökkentette az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, ami azt jelenti, hogy az 1990-es szinthez képest körülbelül 34 százalékkal kevesebb a jelenlegi kibocsátás. A 2020-ra kitűzött célok teljesültek, bár a kritikus hangok azzal érvelnek, hogy ezek a célok eleve nem voltak elég magasak.

Az EU kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenti a kibocsátást az 1990-es szinthez képest, és 2050-re klímasemleges lesz. A csökkentés jelenlegi ütemével a 2030-as cél nem fog teljesülni.

A jövőre nézve az Európai Környezetvédelmi Hatóság (EEA) azt mondta, hogy jelentős további lépéseket kell tennie az Uniónak a 2030-ra és 2050-re kitűzött célok elérése érdekében.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében elért előrelépés ellenére a gazdaság valamennyi ágazatában jelentős erőfeszítésekre lesz szükség a klímasemleges gazdaság eléréséhez”

– áll a jelentésben.

Eközben az EU arra kéri a többi vezető gazdaságot, hogy a COP27 előtt drasztikusan csökkentsék a kibocsátásokra vonatkozó vállalásokat. Egy dokumentumtervezetben, amelyet a novemberi csúcstalálkozó előtt felülvizsgálnak, az EU „felhívja az összes felet, hogy álljanak elő ambiciózus célokkal, és sürgeti különösen azokat a nagy gazdaságokat, amelyek még nem tették meg, hogy térjenek vissza vagy erősítsék meg a céljaikat.”

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.