Vállalatok

Nem csitul az INA-botrány, lemondott Fasimon Sándor

Takács Csongor | 2022.09.07. 15:19

Már több mint egy hete, hogy több INA vezetőt is őrizetbe vettek, mert a vád szerint 1 milliárd kunával, azaz 133 millió euróval károsították meg a részben horvát kormány, részben MOL áltat tulajdonolt horvátországi energiavállalatot. A horvát kormány az Igazgatótanács teljes leváltását követeli. Fasimon Sándor, az INA Igazgatóságának elnöke már felajánlotta lemondását.

Fasimon Sándor (INA)

Sandra Hančić ügyvéd, aki az Ina-ügyben Damir Škugort, az Ina korábbi Földgáz-kereskedelmi Szolgálatának igazgatóját védi, az RTL Vijesti című műsorában vendégszerepelt, írja a Jutarnji List. Nyilatkozatában az ügyvéd elmondta, hogy az INA-ügyben az Uskok nyomozói összesen 16 tanú kihallgatásával számolnak, és hogy szerinte egy hónap elég lesz tanu-kihallgatásokra.

Védence, Damir Škugor amúgy nem nyilatkozik, és „nincs üzenete” senkinek. Az egykori vezető továbbra is úgy gondolja, hogy be fog bizonyosodni, hogy ő valójában az INA összes szabálya szerint járt el, és nem úgy történtek az események ahogy azt a média tálalja. Az ártatlanság vélelmét kéri.

Damir Škugor és HDZ párttagsága

Az eleinte nem volt világos, hogy Škugor tagja-e a HDZ-nek, (csak informálisan erősítette meg a HDZ). Škugor és a HDZ kapcsolatának megmaradt némi nyoma a HDZ Maksimir Facebook-oldalán, de Marko Milić kormányszóvivő nem nagyon akart válaszolni arra, hogy most Škugor HDZ-tag-e vagy sem, és hogy egyáltalán mióta aktív párttag vagy egész pontosan mik a pártfeladatai.

A HDZ zágrábi becsületbírósága most mindenesetre felfüggesztette Damir Škugor párttagságát.

Škugor ügyvédje azt is elmondta, hogy többször meglátogatta védencét, aki a körülményeket figyelembe véve „egész jól és sztoikusan kezeli a helyzetet”. Hozzátette, hogy Škugornak most már annyiban könnyebb dolga van legalább, hogy az apja kikerült a börtönből. Már a legelején is azt nyilatkozta, hogy az apjának semmi köze ahhoz, amit az INA igazgatójaként csinált. És a „járulékos áldozatok”, úgy mint család, gyerekek, számukra ez a helyzet még nehezebb- tette hozzá Hančić, és hogy sajnálja, hogy a családnak mindezen keresztül kellett mennie.

Škugor édesapját, Dane Škugort múlt hétfőn engedték ki az előzetes letartóztatásból, miután a Zágráb Megyei Bíróság nyomozási bírája kihallgatta feleségét és menyét.

Az apa és fia, Škugor mellett még a Kelet-Szlavóniai Gázipari Vállalat igazgatóságának mostani elnöke, Marija Ratkić is vád alá került, akit hétfőn engedtek el őrizetből. A Horvát Ügyvédi Kamara elnöke volt egészen a közelmúltig. Josip Šurjak és üzlettársa, Goran Husić, az OMS Management cég társtulajdonosai.

Az INA-t ért kár állítólag meghaladja az 1 milliárd horvát kunát, ami több mint 130 millió euró vagy 50 milliárd forint. Damir Škugor és édesapja illegális bevétele csaknem félmilliárd horvát kuna, míg Goran Husić több mint 90 millió horvát kunát, Josip Šurjak pedig 68,9 millió horvát kunát profitált. Több mint 200 millió HRK illegálisan szerzett levonás maradt az OMS Investment cégük számláján.

A vádlottak és az alperes cég pedig legalább 848 millió horvát kuna nem vagyoni hasznot realizáltak – gyanítják a nyomozók.

A gyanúsítottak állítólag 19,5 euróért vettek gázt az INA-tól, és 210 euróért adták el. Škugor a kihallgatáson azt állította, hogy nem bűnös, és a gázt az INA üzletpolitikája szerint értékesítették.

MOL reakció

A Mol 49,08 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA-ban. Az üggyel kapcsolatos első megkeresésekre úgy reagált, hogy ők is a sajtóval egy időben értesültek ők is letartóztatásokról. A nyomozásra hivatkozva, nem kívánták kommentálni a részleteket.

Fasimon Sándor az Igazgatóság Elnökeként ma felajánlotta lemondását. A vállalat által kiadott közlemény szerint elmondta, hogy megdöbbentette, amikor értesült Skugor és társai tetteiről.

Az elmúlt tíz év során az INA nagyon hosszú utat tett meg, és a csőd széléről érte el a pénzügyi stabilitást, valamint folyamatban van az ország történetének legnagyobb ipari beruházása is, a fiumei késleltetett kokszoló felépítése – hangsúlyozta. Szavai szerint Skugor tettei aljasak.

„Ez nem az INA, ez nem mi vagyunk” – emelte ki.

Hozzátette: „büszke vagyok az elmúlt évtizedben elért közös eredményeinkre, és annak ellenére, hogy semmi közöm nem volt Skugor bűntetteihez vagy bármilyen más jogsértéshez, felelős cégvezetőként az INA erkölcsi felelősségét nekem kell viselnem. Ezért most az a helyes, hogy felajánlom a lemondásomat”.

A közlemény szerint a működés folyamatosságának biztosítása érdekében Fasimon továbbra is betölti az INA igazgatótanácsának elnöki posztját utódja kinevezéséig.

Épp folyamatban van Filipović miniszter találkozója a MOL képviselőivel. A várakozás szerint az INA teljes igazgatósága megbukhat. A Felügyelő Bizottság a kormány javaslatára felmenteni készül három igazgatósági tagját, ám ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, a magyar félnek is jóvá kell hagynia. A MOL szavazata minden bizottságban meghatározó.

Nem tűnt fel senkinek?

Davor Stern, egykori INA vezető – Horvátország „holodaattilája” – is azonnal kapott az alkalmon, hogy megszakértse a helyzetet, a novilist-nek adott interjújában elmondja, hogy szerinte mivel ilyen nagy mennyiségű földgázról lévén szó, nehéz elképzelni, hogy a vezetőség ne tudott volna a folyamatról. „Felvetődik az INA gazdálkodásának, illetve a gazdálkodás hatékonyságának kérdése. Az INA-ban működnek belső ellenőrzési és auditrendszerek, valamint külső ellenőrzési rendszerek, valamint az egyes szektorok igazgatói és a Felügyelő Bizottság szerepe…nem valószínű, hogy egy ember mindezt egyedül tudta volna megszervezni és megcsinálni anélkül, hogy bárki bármit is észrevenne. Óriási mennyiségű gázról van szó, valakinek fel kellett volna gyulladni a piros lámpának, miután addig hirtelen egy viszonylag ismeretlen ügyfél kezdett nagy mennyiségű gázt vásárolni, méghozzá nem a piaci árnak megfelelő áron” – mondta el Štern.

fotók forrása: novac.jutarnji.hr, INA

  Takács Csongor
Címkék
#botrány   #Damir Skugor   #davor stern   #Fasimon Sándor   #földgáz   #gáz   #HDZ   #INA   #INA-botrány   #Mol   #tőzsde   #USKOK  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.