Mobilitás

Mennyit segíthetnek Németország kibocsátáscsökkentésében a hidrogénvonatok?

Nagy Nikoletta | 2022.09.07. 05:00

Németországban álltak forgalomba a világ első hidrogénvonatai, csakhogy nem zöld, hanem szürke hidrogént használnak.

Németországban most már hidrogénnel meghajtott vonatok is közlekednek. A lépést sokan üdvözölték, mint jelentős lépést az európai közlekedési rendszerek szén-dioxid-mentesítése felé. Vannak, akik szerint a flotta várhatóan 4400 tonna szén-dioxidot takarít meg évente a hagyományos vonatokhoz képest.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a technológiát a világon elsőként kereskedelmi hasznosításban kamatoztathatjuk” – mondja Henri Poupart-Lafarge, a vonatokat szállító francia Alstom csoport vezérigazgatója. Az Euronews azonban felfedezte, hogy a flotta szürke hidrogént használ, ami nem feltétlenül jó hír a bolygó számára.

Tíz éve határozta el a német Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) vasúttársaság, hogy alternatívát keresnek a dízelvonatok kiváltására. Az Alstom által gyártott, 100 százalékban hidrogénnel meghajtott Coradia iLin vonatok a napokban forgalomba állhattak egy alsó-szászországi vasútvonalon.

Csakhogy hidrogén és hidrogén között is fontos különbségek vannak.

Jelenleg minden második regionális EU-vonat dízelmotorral üzemel, ami hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Csak 2019-ben az uniós vonatok 3,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért voltak felelősek. A hidrogénnel üzemeltetett járművek csak vízgőzt bocsátanak ki, így lényegesen kevésbé szennyezik a légkört, mint a hagyományos üzemanyagok, például a dízel.

Az EU már évek óta a hidrogénfelhasználás növelésén fáradozik, hogy 2030-ra drasztikusan megnövelje azt. Az EU regionális piacának körülbelül 15-20 százalékát lehetne hidrogénnel működtetni – mondta Alexandre Charpentier vasúti szakértő az AFP-nek.

A hidrogénnel kapcsolatos szkepticizmus azonban széles körben elterjedt az energiaiparban. Érdemes megjegyezni, hogy az, hogy a hidrogén környezeti szempontból fenntarthatóbb-e, mint más megoldások, például a dízel, számtalan tényezőtől függ. Először is, csak néhány hidrogént lehet zöldnek nevezni. A legtöbbet úgy gyártják, de más tüzelőanyag-forrásokhoz hasonlóan a földből is ki lehet nyerni. A zöld hidrogént megújuló energiaforrásokból, például szél- és napenergiából állítják elő.

De a manapság használt hidrogén túlnyomó többsége szürke. A szürke hidrogén, amely lényegesen olcsóbb, mint a zöld, fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával készül, és szén, gáz és egyéb tüzelőanyagok elégetésével állítható elő. A hidrogén-infrastruktúra valódi széndioxid-költsége gyakran a gyártási folyamatban rejtőzik.

Németország új vonatai szürke hidrogén felhasználásával működik. Bár az új vonatok nem bocsátanak ki szén-dioxidot a működés során, továbbra is erősen széndioxid-intenzívek az üzemanyag előállítása miatt.

Az Alstom, a flottaszállító azt mondta az Euronewsnak, hogy vannak tervek a német flotta hosszú távon zöldebbé tételére. Kérdés, hogy ez mikor válhat valósággá, és mennyit segít valójában a német közlekedés zöldítésében.

Főkép: ALSTOM.COM

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.