Mobilitás

Veterán autók – A jövőt a villamosítás jelenti

Benedek Attila | 2022.09.08. 04:02

David Beckham cége, az elektromos kukásautó mellett, méregdrága villany veteránokat is kínál. A General Motors, már korábban megvillantotta a régi autók zöld jövőképét.

Kezdjünk az Egyesült Államokkal, ahol az autóátalakítás szó szerint milliárd dolláros üzletág. Az amerikai tuningolókat összefogó szervezet statisztikái szerint (SEMA), jó üzlet az autó tuning: 2019-ben az amerikai piacon 46,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak az ezzel foglalkozó vállalkozások. 2020-ban pedig már 47,89 milliárd zöldhasút. A műfaj jövőjét jól mutatja, hogy, 2024-re 57,16 milliárd dollárorra jósolják a kinti tuning cégek összforgalmát.

Gyári szinten        

A hazánkból nézve elképzelhetetlen, hogy az USA egyes államaiban milyen átalakított autókkal lehet az utcákon közlekedni. Az egyik legfontosabb érdekessége a kinti tuning piacnak, hogy a gyárak is komolyan benne vannak. A Ford, a General Motors és a már Stellantis-hoz tartozó Dodge és Jeep is széles választékot kínál a gyári tuning holmikból. Ezek között komplett motorok is megtalálhatók. A könnyen beépíthető erőműveket, faládában szállítják a megrendelőknek. Ezt hívják Crate motornak, azaz ládás motornak. Ezeket nem csak a gyárak, hanem a tuning cégek is forgalmazzák.

eCrate

Az új idők szele megérintette a V8-as motorokból sokat kereső autógyárakat is. General Motors tanulmányokon mutatta be, hogy mi a veterán autóknak és az autó tuningnak a jövője. Az érdekes a dologban, hogy ezeket az autókat 2018-ban, 2019-ben és két éve leplezték le.

Az első koncepció, egy gyorsulási versenyekre optimalizált mai Camaro (eCopo Camaro), második az E-10 névre hallgató kisteherautó. Ennek az alapja az 1962-es, Chevy C-10-es pickup. A harmadik, az 1977-es Chevy Blazeren alapuló K5 Blazer-E.

A megoldás

A legrosszabb verziót a hagyományos motorú autók kiszorítására, a környezetvédelem alapú tiltás, az ultra magas adóztatás és óriási úthasználati díjak jelenthetik. Szerencsére a hobbiautóként tartott veteránokkal minimális kilométert mennek évente, ezért ezek a járgányok, valószínűleg sokáig „életben tarthatók” lesznek.

A General Motors már elkezdte a teljesen elektromos Chevy Bolt technikáján alapuló eCrate csomagok árusítását. A dolog lényege, hogy az államokban népszerű típus akkumulátorát, villanymotorját, töltőjét, fűtő-hűtő rendszerét és a teljes kábelezését kínálják a tuning cégeknek. Érdekesség, hogy a Blazerben felhasznált alkatrészek kb. 90 százaléka a széria boltból származik.

A pozitívum, hogy a piac rákapott a dologra, mert a korábban igen vad tuningautókat építő Lingenfelter Performance Engineering már elküldte a szakembereit a General Motors képzésére. Így a jövőben hivatalosan is beépíthetik az elektromos hajtást a régi autókba.

Az európai stílus

Pontosabban fogalmazva angol, ők máshogy csinálják és egész más vevőkört céloznak meg, mint az amerikaiak. A Lunaz elnevezésű vállalatot 2018-ban alapította David Lorenz és John Hilton. Az utóbbi úrról azt kell tudni, hogy mérnöként a Renault F1-es csapatában dolgozott. Ő a vezetője a vállalat tervezési részlegének. A cég két fő területre fókuszál, az egyik a formatervezés, a másik pedig a hajtásláncok tervezése. A közeljövőben az éves autógyártásukat, 1100 autóra szeretnék feltornászni.

Kukáskocsi és David Beckham

Az angol foci legenda is betársult a Lunazba, így már nem csak az elektromos autós körökben vált ismertté a cég, hanem szinte mindenhol. Az oka, hogy az ex-focista a fia esküvői ajándékának, egy 1954-es Jaguar XK140-es típust adott. A klasszikus Jaguar érdekessége, hogy 350 ezer angol font az induló ára és elektromos áram hajtja. A teljesen egyénre szabható, elektromos hajtású masinák sorát gyarapítja a 290 ezer fontos első generációs Range Rover is. A régi Rolls-Royce-ok 550 ezer fonttól indulnak, az Aston Martin DB6 pedig 950 ezertől. Természetesen Bentley is elérhető a palettán, a nyitott Range Rover mellett.

Minden igényt kielégíteni

A teljesen rendbe szedett veteránok a mai trendeknek megfelelően halászhálókból és tengeri műanyag hulladékból készült üléshuzatot és kárpitot kapnak. Emellett a veteránok színei és a belső sok részlete, egyénre szabható. Az árak forintra átszámítva kb. 150 milliótól indulnak, a csúcsligát a 400 milliót karcoló Astonok és más kékvérű típusok jelentik. Szerencsére látják, hogy ez egy viszonylag szűk piac, ezért álltak neki a Mercedes alapú, elektromos kukáskocsi tervezésének.

A Lunaz működését más cégek is ellesték, ők viszont az olcsóbb, elérhető áru veteránok villamosításában látják a jövőt.

 

Fotó: Chevrolet, Lunaz

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.