Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Használtan érdemes elektromos autót venni

Nagy Nikoletta | 2022.09.09. 05:00

Az elektromos járművek az okostelefonokhoz hasonlóan jobban leértékelődnek, mint a hagyományos autók, ami azt jelenti, hogy a viszonylag friss modelleket már hamar továbbértékesítik.

Régóta várunk arra, hogy az elektromos autók legalább részben átvegyék a hagyományos kocsik helyét, a nagy átállás viszont egyelőre nem történt meg. Ennek rengeteg oka lehet, részben az is közre játszhat, hogy az EV-k sokkal hamarabb értékelődnek le, mint a hagyományos autók.

Egyébként a hagyományos kocsikkal kapcsolatban is nagy igazság, hogy nem érdemes őket teljesen újan vásárolni. Ugyanez fokozottan igaz lehet az elektromos autókkal kapcsolatban is.

Az árak és a rendelkezésre állás mindig is életképes megoldássá tette a használt autókat, de van egy másik oka is a használt elektromos járművek elterjedésének: az EV-k, legalábbis a közelmúltig biztosan, inkább olyan ütemben értéktelenedtek el, mint az okostelefonok, és nem olyan lassan, mint az autók. Az akkumulátortechnológia gyorsan javul, ami azt jelenti, hogy az elektromos járművek sokkal gyorsabban veszítenek értékükből, mint a belső égésű modellek. Mire az ember megvásárol egyet, már több másik, modernebb változat jelenik meg a piacon.

Persze egy használt autó mindig kicsit rizikós, az elektromos járműveknél pedig még néhány dolgot figyelembe kell vennie az embernek, ha használtan vásárolna. Érdemes odafigyelni például arra, hogy milyen elektromos autó való a saját vezetési stílusunkhoz (és hogy egyáltalán jó megoldás-e számunkra egy EV), és arra is, hogy a környezetünkben milyen töltési lehetőségek vannak – nem mindegy ugyanis, hol tudjuk tölteni a kocsit. A használt EV-knél arra is érdemes odafigyelni, hogy az akkumulátor garanciája érvényes legyen, ez általában tovább fut, mint az autó garanciája.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az elektromos járművek akkumulátorai idővel veszítenek kapacitásukból, de ritkán sülnek ki teljesen. A Geotab járműadatokkal foglalkozó cég tanulmánya szerint az elektromos járművek akkumulátorai évente körülbelül 2,3%-ot veszítenek kapacitásukból.

A régebbi elektromos autók gyakran össze sem hasonlíthatók hatótávolságban a modern társaikhoz. Az új EV-k pedig jellemzően gyorsabban is töltenek fel, mint a régebbi modellek.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.