Innováció

Megérkezett Magyarország első Tesla MegaPack energiatárolója a MET Dunamenti Erőműjébe

NRGreport | 2022.09.09. 11:40

Megérkezett Százhalombattára az a három Tesla MegaPack alapú, lítiumion-akkumulátort tartalmazó rendszer, melyet a MET elsőként telepíthet és integrálhat be itthon villamosenergia-rendszerébe. A csúcstechnológia a korábbi gyakorlathoz képest nagyjából háromszoros tárolási ciklusidővel rendelkezik.

2022.szeptember 9-én ünnepélyes partneri rendezvény keretében örülhetett a MET a három megérkező MegaPack konténernek, amely 7,68 MWh energia tárolását teszi lehetővé, és igény szerint felhasználható például a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartására vagy a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálására.

A tavaly évvégén bejelentett 4 MW-s (maximum teljesítményű) és 8 MWh-s (tárolási kapacitású) Tesla Megapack akkumulátoros energiatárolók telepítése azért is nagy dolog, mert ezek egyrészt már két órás ciklusidővel rendelkeznek (szemben az eddigi félórás hazai gyakorlattal), másrészt jó példa arra, hogyan lehet megújuló energiatermelőket hatékonyan rendszerbe integrálni.

Itthon a MET működteti Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőművét, a 795 MW-os Dunamenti kombinált ciklusú gázturbinát. Ezeket olyan zöld eszközökkel is bővítette, mint a napenergia és az akkumulátorok.

fotó: MET (Lehőcz Balázs Gábor, Kaderják Péter, Palkovics László, Horváth Péter)

Az amúgy svájci Zugban székelő MET Csoport az elmúlt években folyamatosan bővítette zöldenergia-termelő eszköz-portfólióját, így mára Magyarország után Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is épít és üzemeltet szél- és napelemparkokat.

Az eseményen beszédében Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Divíziójának (eszközdivíziójának) vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett az iparág, ma ezek a beruházások megtérülnek.

„Új világot élünk: ma arról beszélgetünk, hogy csak 18 fokig fűthetünk télen. De ez jó hír, mert azt jelenti, hogy reagálunk a helyzetre, a válságra.

Ez mindannyiunk számára wake-up call: ha Európa meg akarja tartani azt a szerepet, ahova predesztinálja magát, akkor azért keményen kell megdolgozni, leginkább Nyugat-Európának” – emelte ki Lehőcz.

A MET igazgatója azt is elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben kevesebbet fordítottak az energetikai cégek a hálózatok fejlesztésére, mint amennyit kellett volna, pedig nagyon nagy szükség van azok a berendezésekre, amelyek segítik a megújuló energia rendszerbe integrálását. De ezt a hátrányt most behozni látszanak ezek a beruházások, még ha most most mindent gyorsabban is kell összehozni. Hozzátette: a MET opportunista módon mindig megtalálja a nehéz helyzetek megfelelő megoldásait, és abban rejlő az üzleti lehetőségeket, így az energia-átmenetet segítő kihívásokra is lehetőségként tekint, amelyre beruházásokkal és eszköz-fejlesztésekkel válaszol.

A rendezvényen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter prezentációjában bemutatta, hogy a fenntarthatóság, ellátásbiztonság, megfizethetőség és a „trilemmáját” kell megoldani ma Európának.

Ma Magyarország végső energia-felhasználása jelenleg 35%-a földgáz
A MET rendezvényén Palkovics a hálózatkiegyenlítő tárolókapacitások jelentőségét méltatta, gratulált az elért eredményekhez, és hozzátette, hogy maga a teljes ágazat 16 milliárd eurós beruházásokkal számol 2030-ig, valamint azt ígérte, hogy támogatni fogják az innovációs projekteket és beruházásokat.

A következő évtizedben az energiatárolás térnyerésével számolunk a villamosenergia szektorban, így a mostani pilot projektünk nyomán az elkövetkező években további villamosenergia-tároló kapacitások telepítését tervezzük” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója, a MET közleményében.

fotó: MET (Solar Butterfly)

Napelemes lakóbusz/autócska is érkezett

A kissé hiányos online naptárral promótált, ámde szintén svájci, pillangós jármű-projekt is idekeveredett: egyszer csak befutott a terepre a 18m hosszú, LONGI napelemes szárnyakkal működő ‘SolarButterfly’ jármű, ami négyéves világkörüli útjának első magyarországi állomásaként épp ide, Százhalombattára érkezett meg. Louis Palmer ötletgazda tartott is egy rövid élménybeszámolót az eddigi útjukról.

A 100%-ban megújuló energiával működő, svájci diákok által tervezett lakókocsi-szerű pillangó úgy jár be világkörüli turnéján 90 országot, 4 év alatt 6 kontinenst, hogy kizárólag napelemeken keresztül termeli ki magának és az azt vontató elektromos Teslának a megcélzott 200,000 km-hez szükséges energiát.

A MET Csoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett földgáz mennyisége 55 BCM, a kereskedett villamos energia mennyisége 50+ TWh. Emlékeztetőül: 2020-ban a vállalat árbevetéle még 11,2 euró volt, ami több mint 60%-os növekedést jelent, egy év alatt. Nem csoda, hogy nemrég a MET bekerült a 20 legjobb svájci székhelyű vállalat közé az árbevétel alapján, mint Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalata. Ezzel a 25. helyről a 20. helyre lépett előre a tavalyi pozícióhoz képest.

A Top 500-as listát a Dun & Bradstreet Switzerland, egy üzleti és piaci információkra szakosodott vállalat adatai alapján évente teszik közzé. A Lakatos Benjamin által alapított MET 2010 óta szerepel a listán.

A MET tulajdonosai 80%-ban az alkalmazottak és –2020 januárja óta- 20%-ban a szingapúri Keppel Corporation.

Integrált európai energetikai vállalatként 13 országban vannak jelen és működtetnek eszközöket leányvállalatai révén: 27 nemzeti gázpiacon és 22 nemzetközi kereskedelmi központban végzi tevékenységét.

fotó: MET (Lehőcz Balázs Gábor, Kaderják Péter, Palkovics László, Horváth Péter)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.