Mobilitás

Elektromos repülőgépek a pilótaképzésben

NRGreport | 2022.09.10. 06:00

Nem könnyű a zöld energiára való átállás, különösen igaz ez a légi közlekedésben. Ezen a területen lassan haladnak a tiszta energia felé vezető úton, de míg a következő generációs repülőgépek arra várnak, hogy a kereskedelmi légitársaságok felhagyjanak a fosszilis üzemanyagok használatával, addig is arra már van lehetőség , hogy a leendő pilóták alacsonyabb szintű szén-dioxid kibocsátással gyakorolják a repülést.

A Velis Electro, a világ egyetlen elektromos repülőgépe, amely teljeskörűen engedélyezett az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén, egy zöldebb lehetőséget kínál a pilótaképzésben résztvevő hallgatók számára.

A Szlovéniában, a Pipistrel által gyártott Velis Electro egy kétüléses könnyű repülőgép, amelyet repülő iskolák számára terveztek. Az egyhajtóműves repülőgép 12,000 láb magasságig képes repülni, maximális sebessége pedig 98 csomó (181 km/h). Repülési ideje körülbelül 50 perc töltésenként. Két akkumulátorral működik, amelyeknek teljes feltöltése akár két órát is igénybe vehet.

Nem szennyez és csendes

Tine Tomažič, a Pipistrel Slovenia technológiai igazgatója elmondta, hogy bár a Velis Electro számos előnyt kínál a hagyományos repülőgépekkel szemben, a legfontosabb vonzerő az, hogy sok alapelem változatlan marad. Ugyanúgy és ugyanarra a tevékenységekre alkalmazható ez a típus, mint a nem elektromos társai.

A jármű amellett, hogy zéró szén-dioxid-kibocsátással működik, még csendes is – a Pipistrel mérései szerint körülbelül 60 decibel, ami egy átlagos beszélgetés hangerejével egyezik meg. Tomažič elmondása szerint a fentebb említett paramétereknek köszönhetően sokkal kisebb repülőtereken is működhet majd. Ezek jellemzően közelebb vannak a lakott területekhez és közelebb a leendő pilótákhoz. Mindez történik anélkül, hogy bosszantaná a közelben lakókat.

2020-as bemutatása óta körülbelül 100 darab elektromos repülőt adott el a szlovén cég, amelynek darabonkénti ára 175,000 euró. Az emelkedő benzinárak és a légi közlekedés szénlábnyomának fokozott ellenőrzése miatt egyre nagyobb az érdeklődés a szegmens iránt. A svédországi Green Flight Academy három Velis Electro-val rendelkezik a magán- és kereskedelmi pilótaengedély-képzési programjainak részeként, amelyek lehetőség szerint fenntartható hajtású repülőgépeket használnak.

Johan Norberg, az akadémia repülési képzési osztályának vezetője mondta el, hogy a kereskedelmi pilóta engedélyéhez szükséges repült órák körülbelül 30%-a elektromos repülőgépen történik. Rámutatott, hogy óriási a különbség az üzemeltetési energiaköltségek között: a becslések szerint egy 40 perces repülés a Velis Electro-val 2-3 dollár értékű villamos energiát használ fel, míg egy hagyományos repülő körülbelül 45 dollár értékű benzint “emészt fel”.

A Pipistrel szerint az akkumulátorokat körülbelül 2000 repülési óra után kell kicserélni (az akkumulátorokon lévő mutató pontosan jelzi, hogy mikor), és az új pár ára körülbelül 20,000 dollár. Norberg becslése szerint még az akkumulátorok cseréjének költségei mellett is olcsóbb az elektromos repülőgép üzemeltetése, mint az akadémia dízelgépé, bár hozzátette, hogy a hosszú távú üzemeltetési költségek átvizsgálása még várat magára.

Egy potenciális 40 milliárd dolláros iparág

A magánpilóta-jogosítvány megszerzése 14,500 euróba kerül a Green Flight Academy intézményében. Ez körülbelül ugyanakkora összeg, mint a hagyományos repülőgépeket használó repülőiskolákban. Norberg kifejtette, hogy jelentős költségcsökkentés várható amikor az edzések nagyobb része már elektromos repülőgépeken is elvégezhető lesz.

A rövidebb repülések mellett a magánengedély megszerzéséhez a pilótáknak kétórás repüléseket kell végrehajtaniuk, mesélte Norberg, amelyek jelenleg nem teljesíthetőek a Velis Electro gépekkel. A hosszabb repülési idővel rendelkező elektromos repülőgépek következő generációjának kifejlesztése azonban azt jelentheti, hogy néhány éven belül a pilóták fosszilis tüzelőanyag elégetése nélkül is képesek lesznek gyakorolni.

A Pipistrelt idén megvásárolta a Textron amerikai konszern (a Cessna és a Lycoming márkák tulajdonosa), és ma már a Textron eAviation része. A Precedence Research piackutató cég szerint az elektromos repülőgépek globális piaca 2030-ra várhatóan megnégyszereződik – becslése szerint az érték az évtized végére elérheti a 40 milliárd dollárt.

Egy gondolkodásmód meghonosítása

A Velis Electro jelenleg arra vár, hogy kereskedelmi használatra is jóváhagyást kapjon az Egyesült Államokban. A magánrepülések során azonban már használatban van. A tanuló pilóták számára tehát már elérhető a zöld repülés, a nagy repülőgépeknek még több idő kell a fosszilis üzemanyagoktól való eltávolodáshoz. A hosszú távú és teherszállító repülések még messze vannak.

Tomažič mindezek ellenére abban reménykedik, hogy ez nem lesz mindig így. Szerinte a Velis Electro-nak hála a fiatal pilóták képzése kiemelten fontos, hiszen ők fogják vezetni a jövő nagy, zöld repülőgépeit. Nemcsak a képzésben használt technológia változásáról van itt szó, hanem a jövő pilótáinak gondolkodásmódjának megváltozásáról. Arról, hogy a karrierjük során tisztább, villamosított repülőgépekkel végezhessék a munkájukat.

 

Kép forrása: Velis Electro

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.