Innováció

Kapszulás kávé, hulladék nélkül? Egy svájci cég erre talált fel egy zöld alternatívát

NRGreport | 2022.09.10. 04:01

Sokunk számára egy csésze gőzölgő kávé a napi rutin nélkülözhetetlen része. Azonban a kávégépekhez használt alumínium vagy műanyag kapszula az egyik legkárosabb forrása lehet a környezeti hulladéknak. Emiatt egy svájci cég piacra dobott egy feltehetőleg környezetbarát kávékapszula-alternatívát.

A svájci Migros cég piacra dobott egy feltehetőleg környezetbarát kávékapszula-alternatívát. A CoffeeB nevet viselő „kávé golyócskák”  – előre őrölt, sűrített kávégömbök, amelyek egy kapszulaszerű gépben oldódnak fel. A ”kávé golyócskák” megalkotója azt vallja, hogy a műanyag kapszulák ideje lejárt, a CoffeeB megoldást kínál a pazarlás problémájára is és nem utolsó sorban pont ugyanolyan íze van, mint a hagyományos kapszulás kávénak. – írja az Euronews.

Mégis hogyan működnek a kávégömbök?

A kávégolyócskákat egy rendívül vékony, komposztálható külső réteg tartja össze, viszont ez a réteg nem oldódik fel, és ivás előtt a kávézaccal együtt kivonásra kerül. A gömböket egy speciális gépbe kell „bedobni”, amelynek a neve ”the Globe”, magyrul gömb. Bár az eddigi gépekhez hasonlóan működik, azonban ez egy teljesen más rendszer, mint a meglévő kapszulás óriások, például a Nespresso, a Lavazza, az Illy és a Keurig készülékei. A gömbök különböző méretűek, és egyenként 40 és 110 milliliter közötti kávéfőzésre képesek.

Mennyire szennyező egy normális kávékapszula a környezetre nézve?

Az elmúlt évtizedben, a kávékapszulák gyorsan meghódították a világot, hiszen világszerte percenként nagyjából 39,000 kapszulát gyártanak. Azonban a szám nagy része, körülbelül 29,000 darab hulladéklerakóban végzi. Az egyadagos csomagolás általában műanyagból vagy alumíniumból készül, melyeknek lebomlási ideje közel 500 év.

Néhány cég, például a Nespresso, kifejlesztett néhány újrahasznosítható alternatívát, de ezek közül még mindig sok kerül a normál hulladékkal együtt a szemétbe, mivel az újrahasznosítási lehetőségek nem könnyen elérhetők.

„A kávékapszulákat gyártó cégek azt állítják, hogy termékeik újrahasznosíthatóak, és igazuk is van. A probléma az, hogy nem jól gyűjtik őket, és az újrahasznosításuk bonyolult” – mondja Piotr Barczak, az Európai Környezetvédelmi Iroda, egy több mint 143 környezetvédelmi civil szervezetet tömörítő hálózat hulladékokkal foglalkozó vezető tisztviselője.

Ha kapszulás kávéfőzője van, a környezet szempontjából jobb választás a komposztálható kapszulák használata, ezek kevesebb mint két hónap alatt lebomlanak.

Egy másik megoldás, ha beruházunk egy rozsdamentes acél kapszulára, ami újra és újra megtölthető őrölt kávéval. Ennek a lehetőségnek az előnye, hogy bármilyen kávébabból választhatunk, amilyet csak szeretnénk, ahelyett, hogy az előre csomagolt választékra hagyatkoznánk.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.