Mobilitás

Formula E és az F1 – Alakul a zöld kényszer házasság?

Benedek Attila | 2022.09.12. 06:03

A kezdeti fényéből, mára sokat vesztett az elektromos versenysorozat. Ennek jól látható jele, hogy több nagynevű autógyártó is elhagyta. Az autóipar jövője és egy fontos kitétel ad okot az optimizmusra.

A Pekingben, 2014 szeptemberében elindult elektromos versenysorozat, idén ősszel kezdi a kilencedik szezonját. Jelenleg hat autógyár található a mezőnyben: a DS Automobil mellett ott a Jaguar, a Mahindra, a Nio, a Nissan és a Maserati. A másik jól csengő név a Porsche.
A versenyzés továbbra is nagyvárosokban lévő – a legtöbbször – parkolókban, kikötői dokkban, parkokban és reptereken kialakított pályákon zajlik. A mesterséges eszközökkel izgalmassá tett futamokat kevés néző, a nyikorgó gumik és az elektromos hajtás troliszerű hangja jellemzi. Szóval jóval sterilebb az élmény, mint amiket eddig megszoktunk. A szériát övező kezdeti lelkesedés pár éve már elült. Talán ennek köszönhető, hogy az Audi, a BMW és a Mercedes is kivonult a sorozatból.

A probléma talán az lehetett, hogy az FE túlságosan korán jött, ezért nagyon eltért az eddig megszokottaktól. Az átlagos autósport a „zöldség” terén, kissé megkésve követte az autóipari trendeket. A rali vébé idei hibrid autói, már 100 százalékban mesterséges, nulla szénlábnyomú zöld üzemanyagot használnak. A sokat istenített F1-ben, csak 2026-tól lesz kötelező. Viszont a hibrid hajtás az F1-ben régen jelen van, csak a magas szintű technológia használatát, hatékonyságát a szervezők és a résztvevők nem kommunikálták. Szerencsére többféle út létezik a motorsport zöldítésére. A Formula E idei újítása – az új autók mellett –, hogy a bevezetik a futamok közbeni extrém gyors töltést. A gumiszállító is változott, mert a Michelint a Hankook váltotta.

A költségek optimalizálása
Hogy az elektromos széria viszonylag elérhető legyen a résztvevő csapatoknak, azonos vázat, akkut és sok más szabványos alkatrészt használnak. A hajtásláncok és azok vezérlése szerencsére eltérő. Az itt megszerzett tapasztalatokat a mérnökök átviszik a széria autókba. Ez a Jaguárnál egész jól észrevehető, de az Audi és a Porsche sportos elektromos autóiknál is felhasználták a Formula E-ben megszerzett szaktudást.

A technika
Az idei szezonban debütáló harmadik generációs autó, jóval komolyabb az elődeinél. A 760 kilós versenygép 467 lóerős, ami még változás, hogy az autó orrában elhelyeztek egy 340 lóerős motort, aminek a célja, hogy fékezéskor áramot termeljen. A teljes elektromos hajtás 600 kW energiát termel vissza, ami kimagasló eredmény.
A 320 km/óra végsebességű autó 5016 milliméter hosszú, most már talán tempóban felveszi a versenyt a hagyományos motorú Formula 3-as versenyautókkal.

Az összeérés
A megnövelt teljesítményű négykerekűek, az elkövetkezendő szezonokban valószínűleg még nem tudják szuper izgalmassá tenni a futamokat. Amivel igazán veszélyessé tud válni a F1-re a Formula E, az a negyedik vagy az ötödik generációs autó.
Amikor ezek a modellek színre lépnek, akkor már elérhető lesz a könnyű és nagy kapacitású szilárd test akku. Ennek és a három vagy négy elektromos motor használatának köszönhetően, félelmetes menettulajdonságokat produkáló, viszonylag könnyű versenyautót alkothatnak a mérnökök. A jövendőbeli gépek, a klasszikus versenypályákon simán versenyképesek lehetnek az F1-el, vagy gyorsabban is lehetnek náluk.

Adatok
A Formula 1-es autók kb. 1,8 mp alatt gyorsulnak százra, a kétszázas tempóhoz mindössze 5 mp körüli idő szükséges. Érdekesség, hogy százra gyorsulásban, egyedül a ralikrossz csúcskategóriájában szereplő négykerék-hajtású gépek veszik fel velük a versenyt.
Ezt a dinamikát kell megcéloznia a jövendőbeli Formula E-nek.

Előny lehet náluk a jövőben a négykerék-hajtás és a hajtás szabályzás szuper finom hangolhatósága. Ezek félelmetes kanyar sebességet és dinamikát adhatnak az autóknak. Így érhet össze a jövőben a két széria.

A FE előnye, hogy az autóipart mesterségesen tolják a villanyos irányba, idővel minden téren muszáj lesz váltani elektromos hajtásra. Legalább ilyen erős érv, hogy a széria alapítójának a kezében van a mindent vivő kártya: 2040-ig, csak a FE rendezhet együléses elektromos autókkal versenyszériát…

 

Kép forrása: Formula-E, Jaguar

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.