Fenntarthatóság

Óriási tőke áramolhat a hidrogén-fejlesztésekbe

Halász W Géza | 2022.09.14. 04:00

A neves Goldman Sachs elemzése szerint a befektetők gyors ütemben fedezik fel az egyelőre csak szárnyait bontogató, mégis hatalmas növekedés előtt álló hidrogén ágazatban, illetve a fenntartható energiatárolásban kulcsszerepet vivő cégek részvényeit. E papírok kibocsátásából, illetve felértékelődéséből származó dollármilliárdok már rövid távon óriási lökést adhatnak a hidrogén ágazatnak is. Ezt erősíti a nemrég elfogadott amerikai törvény, amely 3750 milliárd forintot, köztük 30 százalékos beruházási adókedvezményt ad a megújuló projekteknek. Nézzük, hogy konkrétan mely cégekbe is érdemes most fektetni?

Pestiesen szólva nagy lendülettel rámozdulnak a befektetők a hidrogén-kutatásokban, innovációkban igen fontos szerepet játszó kis-közepes, innovatív cégek részvényeire, így hatalmas működőtőke áramolhat a globális hidrogén-ágazatba. Persze azok a nagyvállalatok is profitálnak a befektetők figyelméből, amelyek nagyon aktívak a hidrogén-fejlesztésekben, így például a Shell. De ne szaladjunk ennyire előre…

Néhány hete, augusztus végén nagy nemzetközi figyelmet kapott az igen neves Goldman Sachs befektetési bankház azon jelentése, miszerint a befektetők látványosan keresni kezdték egyes, a hidrogén-kutatásokban nagy eredményekkel kecsegtető cégek részvényeit. A CNBC-n és más megis megjelent fontos tanulmány szerint a hidrogénnel megvalósított energiatárolás –  és más tiszta energia részvények – lesznek rövidesen a befektetők célpontjai.

Természetesen az energiaellátás biztonsága zsigeri aggodalmat okozott világszerte, hiszen Oroszország ukrajnai inváziója alapjaiban zavarta meg a globális energiaáramlást, és a Goldman Sachs úgy véli: bizonyos energetikai vállalatok a jövőben sokkal jobban fognak teljesíteni, és ezt a tényt a befektetők is kezdik felismerni.

A hidrogéntárolásra lefordítva ez azt jelenti, hogy a – legújabb mutatók szerint – tavaly a hidrogéntermelés globális piaca csaknem 130 milliárd dollárt (közel 51400 milliárd forintot) ér el. Az előrejelzések szerint ráadásul 2022 és 2030 között a piac igen magas, közel 6,5%-os összetett éves növekedési ütemmel (CAGR) fog bővülni. E rész-ágazat növekedési kilátásai miatt pedig a Wall Street befektetői várhatóan kiemelt figyelmet fordítanak majd a hidrogén részvényekre. Ugyanakkor a jelenlegi medvepiac, amely különösen keményen sújtotta a befektetőket gyors növekedéssel kecsegtető vállalati részvényeket, árcsökkentő tényezőként hatott a hidrogénrészvényekre is. Mivel e vállalatok többsége ráadásul egyelőre nem nyereséges, a befektetők kockázatos kalandnak tekintik őket, legalábbis amíg a magas szintű makrogazdasági bizonytalanságok fennállnak.

Tárolni márpedig szükséges!

Közel sem csak a tiszta energiáról van szó, hanem a tiszta, megbízható energiáról.

Arra számítunk, hogy az akkumulátoros és hidrogéntárolási megoldások továbbra is nagyobb figyelmet kapnak a befektetőktől, akik szerintünk mindeddig még nem értékelték teljes mértékben a piaci zavarok enyhítésében betöltött szerepüket”

– írta a Goldman Sachs az ügyfeleinek szóló figyelmeztetésében. A szakértők kiemelik a jól ismert tényt: az energia tárolása a hiányzó láncszem a jelenlegi és a megújuló energiaforrásoktól sokkal jobban függő energiarendszerek között.

Hiszen, mint tudjuk, a nap- és szélerőművek időszakos források: ha nem süt (eléggé) a nap vagy nem fúj (eléggé) a szél, az energiatermelés nehézségekbe ütközik. Ekkor jönnek a képbe az akkumulátorok, amelyek tárolhatnák a felesleges energiát, amikor egyébként többet termelnek a szél- és a naperőművek, mint az aktuális felhasználás.

A megújuló energiaforrások növekvő elterjedése, a szén nyugdíjazása és az elektromos járművek töltése iránti kereslet várható növekedése valószínűleg fokozni fogja az energiabiztonságra való törekvést”– húzta alá a Brian Singer, a Goldman Sachs egyik ügyvezetője, aki a GS SUSTAIN globális vezetője a Global Investment Research első embere.

Ezek a cégek lehetnek a legnagyobb nyertesek!

Az akkumulátor-bizniszben érintett Tesla és a Stem részvényeire így a bankház azonnal vételi minősítést adott. (Mint a szakmában ismert: a Tesla az elektromos autók mellett Észak-Amerikában Powerwall néven háztartási áramtároló akkumulátorokat is gyárt szigetüzemű rendszerekhez, hogy a nappali napelem túltermelést más időpontban is felhasználhassa egy-egy család.

A kaliforniai Stem pedig mesterséges intelligencia alapú, okos, komplett, kulcsrakész energiatermelési és tárolási lehetőségeket kínál, főként nagyvállalatoknak, önkormányzatoknak, és más nagyfogyasztóknak.

A fenti kettőn túl a Goldman szakértői az Enphase és a SolarEdge részvényeit is befektetésre ajánlja. E vállalatok speciális invertereket gyártanak napelemes rendszerekhez, továbbá energiatárolási lehetőségeket is kínálnak – elsősorban lakossági felhasználásra. „Nemzetközi szinten számos olyan szabályozási kezdeményezést látunk, amelyek erős hátszelet adhatnak az olyan megoldások felgyorsításához, mint az akkumulátoros energiatárolás és a hidrogén, mégpedig a háború miatt előtérbe került energiabiztonsági problémák enyhítésére” – húzzák alá a Goldman elemzői.

30 százalékos zöld-beruházási kedvezmény

Az emlegetett egyik ilyen támogató „hátszél” az úgynevezett Cut Inflation Act, amelyet az amerikai  elnök pár hete írt alá. A támogatási csomag az Egyesült Államok történetében a legnagyobb – szövetségi szintű – finanszírozást jelenti az éghajlatvédelmi kezdeményezésekhez. Így például az amerikai törvényjavaslat első ízben tartalmaz 30 százalékos beruházási adókedvezményt az energiatárolást megvalósító projektek számára. Korábban is volt ilyen, de az adójóváírás csak a napelemes rendszer mellé épített tárolókra vonatkozott. A törvényjavaslat továbbá olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek kulcs alapanyagok és akkumulátor-technológiák hazai ellátási láncainak kiépítését ösztönzik. A Cut Inflation Act 9,5 milliárd dollárt (mintegy 3750 milliárd forintot!) tartalmaz zöld hidrogénkezdeményezésekre. Európában pedig a zöld hidrogén az unió REPowerEU tervében kritikus technológiának minősül.

További remek részvény-tippek, a hidrogén ágazatban

Amerika egyik legrégebbi független elemzőcége, az Investorplace három hidrogén-részvényt emel ki, illetve ajánl befektetésre. Természetesen a szakértői csapat alapos és hihető indoklással támasztja alá azt a várakozást, hogy az alábbi vállalatok, illetve részvényeik igen jól teljesíthetnek a következő hónapokban.

Az első a Fuelcell Energy (ticker: FCEL), amely egy hidrogén üzemanyagcella-specialista vállalat, és jelentős rendelésállománnyal bír. A második egy ETF (ez esetben egy hidrogén-részvényekbe fektető alap), a Global X Hydrogen ETF (ticker: HYDR) – ez  a hidrogéniparban működő globális vállalatok részvényeinek ármozgását képezi le. A harmadik a nálunk is ismert, igen erős gázipari mamutvállalat, a Linde (ticker: LIN). Nézzük akkor ezeket sorjában.

Fuelcell Energy – FCEL

A hidrogén üzemanyagcellákra specializálódott Fuelcell Energy (NASDAQ:FCEL) egy olyan ellentmondásos hidrogén részvény, amelyet a Wall Street kiemelt figyelemmel követ. Bár az esés hívei kiemelik a cég több negyedéven át gyenge eredményeit, a részvények (Amerikában szokásos) felhígítását, továbbá a feltörekvő cégeknél megszokott nagymértékű készpénz-égetést, ami sokakat eltántorít. A Fuelcell megcélozható piacának mérete azonban hatalmas: a legújabb kutatások szerint 2028-ra a globális üzemanyagcella piac megközelíti majd a 12 milliárd dollárt. Ez a bővülés 2022 és 2028 között több mint 19%-os összetett éves növekedési ütemet (CAGR) jelentene.

A vállalat június elején tette közzé második negyedéves számait. Bevétele mindössze 16,4 millió dollár volt, igaz több az egy évvel korábbi 14,0 millió dollárnál. Ám az egy részvényre jutó veszteség 8 centre nőtt, szemben a második negyedévi 6 centes veszteséggel. Ugyan a befektetők nem voltak elégedettek a mutatókkal, azért az elemzők elismerték, hogy nagy fegyvertény, hogy az FCEL megállapodott az Exxon Mobillal egy szén-dioxid-leválasztási megoldás további fejlesztéséről. Ugyan az FCEL részvények idén eddig sokat veszítettek értékükből, hiszen tavasszal 7 dollár körül is jártak, de a 3-3,5 dollárig gyengülő papírok jelenleg 4,2 dollár körül kaphatók, elemzők átlagos 12 hónapos célára a Fuelcell Energyre 5 dollár, ami 20 százalékos plusz lenne pár hónap alatt. Az árak és az információk itt követhetők.

Global X Hydrogen ETF (HYDR)

Az ETF-ek, olyan úgynevezett tőzsdén kereskedett alapok, amelyek egy-egy részvény a kockázatát jelentősen csökkentik. Ilyen értékpapír fajta a Global X Hydrogen ETF (NASDAQ:HYDR) is. Ez a hidrogénágazat 25 globális vállalatába fektet. A HYDR papírokkal 2021 júliusában indult a kereskedést, és nettó eszközei (részvényeinek összértéke) 43,5 milliárd dolláron áll. A vállalatok mintegy 40%-a, amelyek részvényeit tartja, az Egyesült Államokból származik, a többiek Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Svédországban találhatók.
Előny, hogy az alap által tartott eszközök több mint 70%-át tíz nagyvállalat részvénye teszi ki. Ez utóbbiak között vannak az üzemanyagcellákat gyártó Bloom Energy (NYSE:BE), Plug Power (NASDAQ:PLUG) és Ballard Power (NASDAQ:BLDP); az alternatív energiával kapcsolatos berendezéseket gyártó Nel ASA (OTCMKTS:NLLSF), sőt a fent emlegetett a Fuelcell Energy papírok is! Jobbára az általános tőzsdei esés miatt a HYDR január óta értékének több mint egyharmadát veszítette el. A hidrogén-ágazat potenciális befektetői azonban éppen a jelenlegi szerény értékeltségi szinteken – az Investorplace szakportál friss elemzése szerint – jó beszállási pontra lelhetnek a HYDR papírokban. Az árak és az információk itt követhetők.

Linde (LIN)

 Az utolsó részvény a Linde (NYSE:LIN), amely tehát egy jól ismert globális gázipari „nehézsúlyú versenyző”. Ügyfelei az iparágak széles köréből kerülnek ki, mint például a vegyipar, az energiaipar, az élelmiszeripar, az egészségügy, az elektronika, a félvezető-gyártás és a bányászat. A részvény egyfelől a a New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzik, de a papírokkal a frankfurti tőzsdén is kereskednek.

A gázipari óriás július végén tette közzé második negyedéves pénzügyi eredményeit. Bevételei 12%-kal, 8,5 milliárd dollárra nőttek az előző évhez képest. Az egyes tételek nélkül számított részvényenkénti nyereség (EPS) 3,10 dollár lett, ami 15%-kal több az egy évvel korábbinál. A Linde 1,3 milliárd dolláros szabad cash flow-t jelentett, ami szép summa még ebben a vállalati szegmensben is.

Fontos hír a befektetőknek is, hogy Augusztus végén a Linde a németországi Bremervörde városában felavatta a világ első hidrogén üzemanyag-utántöltő rendszerét személyvonatok számára. Ezek az új „hidrogénvonatok” a meglévő dízelüzemű vonatokat válthatják a közlekedésben, fokozatosan terjedve, akár az e-autók… Mivel pedig számos állam és vasúttársaság mostanság alternatív energiaforrásokat keresnek az olajfüggőség csökkentésére, így ez a friss fejlesztés felkeltette a befektetők figyelmét a cégóriás papírjai iránt. Arról nem is szólva, hogy a Linde 1,6%-os osztalékhozamot is kínál. Az elemzők 12 hónapos átlagos árfolyam-előrejelzése a Linde részvényre 355 dollár, a jelenlegi ár 290 dollár alatti.

 

Kép forrása: pexels.com

  Halász W Géza
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.