Mobilitás

Covid-19, chip hiány – Az üveghiány az új hátráltató tényező?

Benedek Attila | 2022.09.15. 04:04

Az autóipar az „ág”, melyet még az üveg is húz. Ha nem volt elég a járvány és az orosz-ukrán háború, akkor talán jön az üveghiány…

Aki gazdasági szakemberként jártas a kémiában és vagy a gyártástechnológiában, annak könnyen megy mostanában a jövő előrejelzése. Ugyanis azoknak a gyártási folyamatoknak, amelyek energiaigényesek, a termékeik optimális esetben „csak” komolyan drágulnak. A másik verziót nem részleteznénk… így az autóárak csökkenésére a közeljövőben sem érdemes számítani.

Színre lép az üveg

A Földön, az időszámításunk előtti 4-5. évezredből származnak az első üvegleletek. Az 1800-as évek közepéig leginkább a művészi alkalmazás volt a középpontban. Ezután indult be igazán az ipari termelés, ez mára kb. 100 ezer körüli üvegfajtát eredményezett igen szerteágazó felhasználással.

Az üveggyártásban, az energia az egyik kulcstényező. Pontosabban az alapanyagok, a kvarc homok és társainak a kritikus hőmérsékletre hevítése, ahol kristályosodás nélkül születik meg az üveg. Ez 1700 Celsius fok, ami magasabb a legtöbb acél olvadás pontjánál (1400-1500). Az üvegipar ezt a hőmérsékletet – a különféle adalékanyagok segítségével – levitte 1000-1200 °C fokra.

Ez is komoly energiafelhasználást jelent, erre itt a gázhelyzet : a gázhiány vagy az azzal történő riogatás és az energia árak emelkedése… Ez az üveg téren is megtette a hatását: lásd az Olaszországban lévő muranánói üvegműveseket. Az angol Milks & More 14 százalékkal vette visszább az tejesüveg rendelését, eddig évente félmilliót vásároltak. A Veltnis sörgyár egy jelképes mennyiséget rendelt előre, még jó áron (50 millió db). A felhőkarcoló építésben utazók is vakarják a fejüket, ha előre nem táraztak be komolyabb készleteket.

Szélvédő történelem és hiány

A Wall Street Journal írt először arról, hogy a Volkswagen komoly mennyiségű szélvédő előrendelést adott le a beszállítóinak. Ezt követte a Porsche és a Formula-1-ben nemsokára induló Audi is. Az ellátottság biztosítása érdekében, jobb a raktározási költségek kifizetése, mint ha nincs szélvédő.

A szélvédő az autókban, 1904 magasságában váltotta fel a motoros szemüveget és bőrsapkát. A ma használatos biztonsági szélvédő – ami apró darabokra törik vagy pókhálósodik – az 1934-es kiadású Chrysler Imperial Air Flow CW típusnál debütált.

A megoldás

A szélvédő és üveggyártásnak a kiutat a tiszta hidrogén vagy a szintén zöld módon előállított elektromos áram jelentheti. Ezekre az energia fajtákra kell, vagy érdemes átállítani a gyártást és a berendezéseket.

A példa szerencsére már adott: az autóparnak is beszállító acélipar, megkapta az első megrendeléseit a zöld acélra. Ezen a téren a kezdeti lépések Svédországban történtek, a megrendeléseket a zöld technikákat amúgy is preferáló Volvo adta le.

Az új iparági vészhelyzetre a kiutat a drága, kísérleti stádiumban lévő, zöld hidrogén alapú üveggyártás jelentheti. Ehhez már csak az kellene, hogy a cégek a sokba kerülő átállást megérjék.

A legegyszerűbb és leggyorsabb mód a probléma kezelésére, persze a békekötés és háborús helyzet megszűnése lenne, mert a szankciók, a jelek szerint, inkább Európának okoztak, illetve okoz károkat és fejtörést, míg az oroszok, a korábbi embargókból is jól jöttek ki.

 

Kép forrása: Audi, gyárak

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.