Mobilitás

Kínában már levehető kormányú robotaxikkal készülnek

NRGreport | 2022.09.18. 04:05

Az amerikai Google kínai megfelelőjeként emlegetett keresőportáljáról ismert tech vállalat, mely az önvezető járművek felé is terjeszkedik  2023-ra tervezi az innovatív autót a közönség elé tárni. A Baidu tervei szerint robotaxik tízezrei fognak szolgálatban állni a közeljövőben.

 Az új Apollo RT6 nevű robotaxi közel fele annyiba kerül, mint az előző modell, ezzel új lehetőséget nyitva az olcsóbb utazási megoldások felé. Az Apollo RT6 darabonkénti 250 000 jüan (37 000 dollár) áron kerül sorozatgyártásba – közölte csütörtökön a kínai keresőmotor-óriás. Az új modell levehető kormánykerékkel érkezik, mivel az önvezető funkcióval ellátott  járműnek már nem feltétlenül lesz szüksége kormánykerékre a vezetéshez. – írta meg több híroldal, köztük a europe.autonews.com.

Egy olyan jövő felé haladunk, ahol a robotaxi feleannyiba fog kerülni, mint a mai taxizás” – mondta Robin Li, a Baidu társalapítója és vezérigazgatója.

A pekingi központú Baidu az internetes hirdetések mellett, a mesterséges intelligencia és az önvezető járművek felé terjeszkedik, aminek köszönhetően kevésbe esik áldozatául Kína technológiai cégekkel szembeni kemény fellépésének, mint az Alibaba Group és a Tencent Holdings cégek.

A Baidu 2017-ben létrehozott fuvarozási platformja, az Apollo Go, már 300 vezető nélküli járművel rendelkezik Kína főbb városaiban, köztük Sanghajban és Pekingben. Az egyes régiókban három éven belül nyereségessé válhat a cég – mondta a vállalat alelnöke, Wei Dong áprilisban a Bloomberg Newsnak.

A Baidu 2025-re további 65 kínai városba tervezi eljuttatni az Apollo Go szolgáltatást, amit 2030-ra 100 városra szeretne növelni. Az Apollo RT6 4. szintű autonóm képességekkel rendelkezik, amelyek nem igényelnek emberi beavatkozást, 8 LIDAR-al és 12 kamerával rendelkezik. A radarral ellentétben, a LIDAR az ultraibolya, a látható vagy az infravörös tartományban működik

A jármű tervezett működési ciklusa több mint öt év, mondta a Baidu szóvivője, hozzátéve, hogy a vállalat saját fejlesztésű technológiája és az alacsony költségű érzékelők segítettek a gyártási költségek csökkentésében. A vállalat nem közölte a modell gyártóját.

Az Apollo RT6 az utakra kerülhet, amint a kínai hatóságok jóváhagyják – mondta Li Zhenyu, a Baidu vezető alelnöke, hozzátéve, hogy az autó vezetési képességei felérnek egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező képzett emberi sofőrével.

A Baidu egyike azon kínai vállalatoknak, amelyek az önvezető járművek népszerűsítésére törekszenek. A cég versenytársai közé tartozik a Toyota által támogatott Pony.ai és a WeRide, amely a Nissan és a Guangzhou Automobile Group befektetéseit kapta.

Az Alphabet Waymo tavaly szintén bemutatott egy kormánykerék nélküli robotaxit, és azt mondta, hogy a következő években tervezi az önvezető járművük bevezetését az Egyesült Államokban. Az autógyártók és a techcégek azonban még mindig a hatóságok jóváhagyására várnak, hogy ilyen járműveket alkalmazhassanak a való világban.

 

Kép forrása: autofutures.tv

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.