Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Eldurvulhat a német-orosz viszony a három orosz finomító átvételével, mit lép erre Moszkva?

S.Rita | 2022.09.19. 01:17

Németország meg akarja védeni az ország kőolaj-ellátását, mivel a december 5-én életbe lépő uniós embargó szerint nem akar több nyersolajat importálni Oroszországból. Volt már hasonló helyzet év elején, akkor Oroszország és Európa legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok jelentősen megromlottak. Kérdés, hogy mi lesz Oroszország mostani válasza.

A gazdasági minisztérium közölte, hogy az orosz olajóriás két német leányvállalatát, a Rosneft Deutschlandot és az RN Refining & Marketinget a BNetzA szövetségi hálózatügynökség „vagyonkezelői irányítása” alá helyezték.

Ennek eredményeként az ügynökség átveszi az ellenőrzést a Rosznyeft három németországi finomítóban – PCK Schwedt (54,17%), Miro (24%) és Bayernoil (28,57%) – lévő részesedései felett.

Az intézkedést – amely szeptember 16-án lépett életbe, kezdetben hat hónapos időtartamra – a finomítók folyamatos működésének biztosítása érdekében hajtották végre – áll a minisztérium közleményében.

A Rosznyeft egyike annak a több orosz állami irányítású vállalatnak, amelyek ellen szankciókat vezettek be nem sokkal azután, hogy Moszkva februárban háborút indított Ukrajnával.

Többségi részvényese a napi 220 ezer hordónyi schwedti finomítónak, amely eddig elsősorban a Barátság kőolajvezetékről érkező orosz nyersolajszállításokra támaszkodott. A schwedti üzem látja el a Berlin térségében értékesített üzemanyag nagy részét.

Az orosz vállalat jelentős kisebbségi részesedéssel rendelkezik továbbá a karlsruhei Miro finomítóban – amely 310 000 hordó/nap kapacitásával Németország legnagyobb finomítója – és a München északi részén található Bayernoil 206 000 hordó/nap kapacitású üzemben.

Miután az Európába irányuló gázszállítások már eleve bizonytalanná váltak, úgy a szankciós nyomás erősödésével egyre valószínűbbnek tűnnek az olajellátás zavarai is – írtuk korábbi cikkünkben.

Ez egy nagyon fontos lépés Németország energiaellátása szempontjából: Függetlenebbé tesszük magunkat Oroszországtól” – mondta Olaf Scholz kancellár pénteken Berlinben újságíróknak.

Előzmények

A Rosneft Deutschland feletti ellenőrzés átvételéről szóló döntés az orosz gázipari óriás Gazprom leányvállalata, a Gazprom Germania elleni hasonló lépést tükrözi, amikor Oroszország és Európa legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok megromlottak.

A Gazprom a közelmúltban leállította a Németországba az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállításokat, ami felhajtotta az árakat, és alternatív ellátási források keresésére kényszerültek az importőrök.

Scholz pénteken azt mondta, hogy Németország 2023 végéig teljesen leállítja az orosz gáz vásárlását.

A Rosznyeft németországi finomítói eszközei feletti ellenőrzés felfüggesztését Oroszországban lopásnak minősítették, bár széles körben számítottak rá. A Rosznyeft közleményt adott ki, amelyben elítélte azt, mint „a piacgazdaság alapelveinek … és a magántulajdon sérthetetlenségének megsértését”.

Németország már korábban jelezte, hogy az év végéig leállítja az orosz nyersolaj behozatalát, annak ellenére, hogy az uniós embargó mentesíti a Barátság-vezetéken keresztül történő importot – ezt az engedményt néhány kisebb EU-tagállam követelte.

Hogy reagálhat Moszkva?

Reagálhat például:

  • bírósági eljárással,
  • a nyersolajszállítások azonnali leállításával – nem megvárva az uniós embargót,
  • vagy az oroszországi német vagyon államosításával.

Oroszország eddig tartózkodott a kisajátításoktól, bár Vlagyimir Putyin elnök nemrég kiadott egy rendeletet, amely egyelőre megakadályozza, hogy a külföldi vállalatok eladjanak bizonyos eszközöket az országban.

A rendelet többek között megakadályozta, hogy a BP eladja a Rosznyeftben lévő 19,75%-os részesedését.

Kereskedők szerint szigorúan kereskedelmi szempontból a Rosznyeftnek és más orosz termelőknek érdemes lenne a lehető legtovább nyersolajat szállítaniuk a schwedti üzembe és más német finomítókba.

Moszkva azonban politikai döntést hozhatna a Németországba irányuló szállítások hirtelen leállításáról – ahogy ezt a gázszállításoknál is láthattuk.

Németország Kazahsztánnal is tárgyalásokat folytatott arról, hogy például kazah nyersolajat szerezzen be a schwedti finomító számára. Ehhez azonban Oroszországon keresztül kellene tranzitálni.

A Rosznyeft közölte, hogy megfontolja a németországi érdekei védelmére rendelkezésre álló összes lehetőséget, beleértve a peres eljárást is. Máris hozzátették, hogy a schwedti finomítóval kötött szállítási szerződést az új helyzetnek megfelelően aktualizálni kell ahhoz, hogy a nyersolajszállítások folytatódhassanak.

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.